Konut Belediyenin Ruhsat Vermesi Kolaylaşıyor

Belediyenin Ruhsat Vermesi Kolaylaşıyor

16.12.2013 - 10:14 | Son Güncellenme:

İmar ve Yapı Denetim Kanunu düzenlemesi TBMM'ye geliyor.

Belediyenin Ruhsat Vermesi Kolaylaşıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, imar kanunu ve yapı denetim kanununa ilişkin düzenlemeleri en kısa zaman içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi' ne getireceklerini kaydetti...

Haberin Devamı

Bakanlığının 2014 yılı bütçesi üzerinde TBMM Genel Kurulu'nda sunum yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; bir taraftan kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütüp yeni bir imar düzeni oluşturmaya çalışırken, diğer taraftan da yapı denetim sistemini, gerçek kaidesi üzerine oturtmaya çalıştıklarını vurguladı. Bayraktar, "Aynı zamanda yapı müteahhitleri ile ustalarının sicillerini tutarak sektöre kalite ve disiplin getirmeyi de hedefliyoruz. İmar planları, yapı ruhsat ve kullanma izinlerinde kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Böylece, belediyeler çok daha kolay ruhsat verecek ve bugün 69. sıradan 54. sıraya yükseldiğimiz iş yapma kolaylığı endeksinde daha da üst seviyelere çıkacağız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İmar kanunu ve yapı denetim kanununa ilişkin düzenlemeleri de en kısa zaman içerisinde Meclis"e getireceklerini kaydeden Bayraktar, şunları söyledi:

"Bizler çevre konusunda, inancımızın ve geleneğimizin bir gereği olarak, tabiattan aldığımız kadarını da tabiata vermeyi bilen bir medeniyetin mensuplarıyız. Bu anlayışla, sanayileşme, şehirleşme ve kalkınma hamlelerimizi yaparken, çevrenin korunmasına ve iyileştirilmesine her zaman büyük önem verdik ve vermeye de devam ediyoruz.

Bakanlık olarak; belediyelere, çöp toplama aracı ile kanalizasyon, atık su arıtma ve katı atık düzenli depolama tesisleri için son 2 yılda yaklaşık 300 milyon lira hibe yardımı yaptık. Yine sadece 2013 yılında belediyelere İLBANK tarafından da altyapı ve çevre yatırımları için 600 milyon lira hibe yardımı yapılmıştır. Bugün İLBANK, sadece hazineden aldığı payı belediyelere aktaran aracı bir kurum olmaktan çıkmış; kaynak üreterek, kentsel dönüşüm, teknik altyapı ve çevre yatırımlarında belediyelere ilave hibe desteği veren bir kurum haline gelmiştir. İLBANK, yerel yönetimlere, 2003-2012 yılları arasında toplam 14 milyar TL; sadece bu yıl yani 2013 yılında ise 3 milyar TL’nin üzerinde düşük faizli, uzun vadeli kredi temin etmiştir. Küçük belediyelerin su ve kanalizasyon sorunlarının çözülmesi için başlatılan SUKAP projesi kapsamında, son üç yılda 820 adet iş için yaklaşık 4 milyar lira kaynak tahsisi yapılmıştır.

Haberin Devamı

Ayrıca; yine İLBANK ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüttüğü proje ile 81 ilimizde, 150 adet büyük park yaparak 2014 yılı içinde belediyelerimize teslim edeceğiz. Yine altyapı ve çevre yatırımları için, ulusal kaynakların yanında, Avrupa Birliği kaynaklarından temin ettiğimiz 505 milyon Avro ile 56 belediyede 18 proje yürütüyoruz."