Konut Dirk Zeller, Türk Yatırımcı İçin Tüyo Verdi

Dirk Zeller, Türk Yatırımcı İçin Tüyo Verdi

28.06.2012 - 15:08 | Son Güncellenme:

Realty World Türkiye için konferans vermek üzere Türkiye’ye gelen Amerikalı emlak gurusu Dirk Zeller, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi.

Dirk Zeller, Türk Yatırımcı İçin Tüyo Verdi

Dirk Zeller, ‘Parayı ev alırken kazanırsınız, satarken değil’

Realty World Türkiye tarafından ING Bank iş ortaklığı ile gerçekleştirilen ‘Doğru Danışman Fark Yaratır’ toplantısına katılmak için Türkiye’de bulunan ABD’li emlak gurusu Dirk Zeller, Türkiye’nin fırsat vadeden ülkeler arasında yer aldığını söyledi. Zeller, Türkiye gibi dinamik, sürekli gelişen bir piyasada talebin devam etmesini beklediklerini ve yatırımcıların karlı çıkacağını belirtti.
Realty World Türkiye, ING Bank sponsorluğunda düzenlediği ‘Doğru Danışman Fark Yaratır’ etkinliği için Dirk Zeller’i Türkiye’ye getirdi. 25 – 27 Haziran tarihlerinde Realty World broker ve emlak danışmanlarına seminer veren emlak gurusu Dirk Zeller, 28 Haziran’da tarihinde ise tüm gayrimenkul sektörü çalışanlarına yönelik bir konferans düzenledi.

Haberin Devamı

Türkiye ve ABD’deki gayrimenkul sektörünü değerlendiren Zeller, tüm dünyada lokomotif sektör ve ekonominin vazgeçilmez parçası olduğunu kaydetti. Zeller, “Gayrimenkul sektörü desteklenirse ülkedeki ekonomi de desteklenmiş olur” dedi. ABD’deki mortgage krizinin ardından ekonominin de yavaşladığına dikkat çeken Zeller, gayrimenkul sektörü güçlendiğinde bu durumun ABD ekonomisine de yansıyacağını kaydetti.

ABD’deki alıcılar için Türkiye’nin iyi bir fırsat olduğunu belirten Zeller, “ABD’den Türkiye ile ilgilenen birçok alıcı olacaktır. Tatil olanakları, iklim ve altyapı nedeniyle Türkiye cazip. Yatırımcılar önce Türkiye’ye aşık olacaklar” şeklinde konuştu.

En fazla kazandıran yatırım aracı gayrimenkul

Haberin Devamı

Gayrimenkul sektörünün en fazla ve en hızlı kazandıran yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Zeller, dünyada birçok insanın bu sayede zengin olduğuna dikkat çekti. Ev alacaklara tavsiyelerde bulunan Zeller, ev sahibi olmanın kiracı olmaktan her zaman daha avantajlı olduğunu söyledi. Zeller, “Parayı alırken kazanırsınız, satarken değil. Kötü bir fiyata ev aldıysanız bunu düzeltmek mümkün değil. Türkiye gibi dinamik sürekli gelişen bir piyasada arz talep dengesi devam ettiği sürece yatırımcılar karlı çıkacaktır. Türkiye’de çok ciddi bir talep var. Uzun vadede ve kısa vadede bu talep fiyatlara yansıyacak” dedi.
Zeller, ev alacaklara, “Fırsatları iyi değerlendirin, nakit akışı ve arz talep dengesine dikkat edin, muhakkak iyi bir lokasyondan ev alın” dedi. ABD’lilerin bir sözünü vurgulayan Zeller, “En kötü ev bile olsa, en iyi lokasyondaki evi alın” dedi.
Emlak danışmanlarına da tavsiyelerde bulunan Zeller, müşterilerle kurdukları iletişimin istikrarlı ve düzenli olması gerektiğine, piyasa koşullarındaki değişimin takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

ABD’de mortgage krizi sonrası fiyatlar en iyi düzeyinde

Emlak piyasalarının yerel dinamiklerle işlediğine dikkat çeken Zeller, ABD’de emlak almanın en iyi zamanı olduğunu düşündüğünü söyledi. Mortgage krizinin ardından fiyatların inanılmaz şekilde düştüğünü ve faiz oranlarının düşük seviyelerde seyrettiğini söyleyen Zeller, “Benim meslek hayatım boyunca gördüğüm en iyi şartlar var” dedi. Zeller, ABD piyasasıyla ilgili şu bilgileri verdi;

“Amerikalıların 250 bin dolara aldıkları evin bedeli kriz sonrası 125 bin dolara kadar düştü. İnsanlar evlerini bırakmak zorunda kaldı. ABD’nin doğu ve batı kıyısında yüzde 55-60’a varan düşüşler yaşandı. Ama bazı bölgelerde hiç düşüş olmadı. Bankaların konutları geri aldığı şehir ve eyaletler etkilendi. Florida, Atlanda, Las Vegas, Arizona’da düşüş yaşandı. Şu anda kredisi ödenemeyen ama devletin geri alamadığı 4, 5 milyon ev var. Bunlar satışa sunulursa, kriz etkisini yitirebilir. Ekonominin normal zamanlarında ödenmeyen kredi oranı yüzde 1’di, bu oran şu anda yüzde 4-5’e yükseldi. ABD’de krizden önce ev sahibi olanların oranı yüzde 69 idi. Bu oran şimdi yüzde 62’lere düştü”

ABD’de parası olan ev alabiliyor, bürokratik engelle karşılaşmıyor
Türkiye’de Amerika’daki gibi bir konut krizi olmasını beklemediğini vurgulayan Zeller, “ABD’de bir evin bedelinin tamamını kredi alabiliyorsunuz, oysa Türkiye’de en azından yüzde 25’ini sizin karşılamanız gerekiyor. Ayrıca ABD’de konut sahibi hiç kredi ödemeden 3 yıl süreyle evinde oturmaya devam edebiliyor. Şu anda federal hükümetin yardım ettiği 38 bin insan var. ABD’de yaşanan krizin başka ülkelerde yaşanabileceğini sanmıyorum” dedi. Zeller ABD’den ev almak isteyen yabancılar için herhangi bir bürokratik engel olmadığını, parası olanın ev alabildiğini kaydetti.

Dünyanın her yerinde değişmez kuralın arz-talep dengesi olduğunu söyleyen Zeller, “Gördüklerim ışığında Türkiye’de çok büyük bir talep var, bu da fiyatlara yansıyor. Kısa ve uzun vadede bunun böyle devam etmesini bekliyoruz” dedi.