Konut Ev're'de Yüzde 15 Kampanyası!

Ev're'de Yüzde 15 Kampanyası!

20.05.2013 - 09:43 | Son Güncellenme:

Gedizler Yapı'nın son projesine yatırım yapanlar neler kazanacak?

Evrede Yüzde 15 Kampanyası

Gedizler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Gediz ile son projeleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Nihan Urel: İstanbul Anadolu yakası Gedizler Grubunu iyi tanıyor. Çekmeköy’ de adres tariflerinde en çok Gedizler’in yeri kullanılıyor. Yıllardır otomobil satıyorsunuz . Şimdi gayrimenkul. İnşaata yatırım yapmaya nasıl karar verdiniz?

Reşit Gediz: İnşaat sektöründeki yatırımlarımız yeni değil. Tecrübemiz oldukça geçmişe dayanıyor. Biz Mersin’li bir şirketiz. 90’lı yıllarda Mersin’de önemli konut projelerine imza attık. O yıllarda daha ‘’site’’ kavramı yokken Mersin’de 350 - 450 daireli projeler yaptık. İnşaat çalışmalarımızı otomotivle eş zamanlı olarak yürüttük. 94 - 95 yılına kadar Mersin’de konut inşaatlarımız devam etti. Sonrasında ise İstanbul’da kendi gayrimenkullerimiz üzerine ticari binalar yaptık. Mesela Tarabya’da Toyota binası, Sancaktepe’de 50 bin metrekare arazi üzerine ambalaj fabrikası ,Sultanbeyli’de 25 bin metre kare, Dolapdere’de ve Çekmeköy ’de de yaklaşık 50 bin metre karelik arsa üzerine ticari inşaatlarımız oldu. Yoğunluktan askıya aldığımız inşaat işlerine aslında 2009 yılından itibaren tekrar girebilmek için bir fırsat kolladık ve artık zamanı geldiğini düşündük. Arsa fiyatlar korkunç derecede yükselmişti. Arayışlarımızın sonucunda EV’RE’Yİ planladığımız yeri bulduk ve satın aldık. Burayı 2 aşamalı olarak yapmayı düşünüyoruz. 1.sine başladık 2.sini inşallah önümüzdeki sene başlamayı planlıyoruz. Bu sektörde yatırımlarımızı devam etmeyi düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Proje ve kampanya hakkında tüm detaylar için tıklayın!.

Nihan Urel: Otomobil faizin çok yüksek olduğu yıllarda gayrimenkule rakip bir yatırım aracıydı. O yıllar geride kaldı. Müşteri psikolojisi ve eğilimi olarak otomobil alıcısıyla, gayrimenkul alıcısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Reşit Gediz: Gayrimenkul alıcısı önce kazanacağı projeyi arıyor. Daha alırken kazanmayı planlıyor. Onun için insanlar lansman döneminde alımlara öncelik veriyor ve tercih ediyorlar. Otomobil yatırım aracı olduğu zamanlarda durum farklıydı, orada fiyat artışından insanlar para kazanmaya hedefliyorlardı. Ama biraz evvel sizin de bahsettiğiniz gibi o dönem, dövizin artışının durmasından sonra otomobil fiyatları özellikle son 4-5 senedir stabil gidiyor. Konut fiyatlarında ise artış devam ediyor. Biliyorsunuz son 2013 yılındaki konut maliyetleri artışı aşağı yukarı %11 - %12 lere geldi. Bu arada arsa fiyatlarının da artması konut fiyatları ciddi şekilde yükseltti. Bu durumda konuta yatırım yapan kazanıyor. Kendi projemizden örnek vermek gerekirse biz şuan lansmana özel % 15 indirim yapıyoruz %10+%5. Şimdi Türkiye’de faizin yıllık % 6 olduğu bir ortamda, yarın lansman sonrasında indirimleri kaldırdığımız andan itibaren bize yatırım yapan yatırımcı aşağı yukarı 2 yıllık birikimini kazanmış olacak. Dolayısıyla bizim lansmanda belirtiğimiz gibi karlı bir proje olduğunu iddia ettik ve aynı şekilde iddia etmeye de devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Nihan Urel: Proje hakkında kısaca bilgi alabilirmiyiz? Burada birçok fazla proje var bunlardan farkı nedir EV RENİN?

Reşit Gediz: Projemiz 55 bin m2 araziye sahip. Bu araziyi 1. ve 2. Etap olmak üzere 2 etap olarak böldük. 1.etap 26 bin m2 de 408 daireden oluşuyor. Ev’re Projesinde daire tipleri ile ilgili projeye başlamadan önce geniş kapsamlı bir ön araştırmamız oldu. Bölgedeki talebin daha çok 1+1 ,2+1 dairelere olduğunu gördük. Daire tiplerimiz yapmış olduğumuz bu araştırmalara göre yapıldı. Elimizde 30 tane kadar stüdyo daire var. Geri kalanı 1+1, 2+1 daireler. Bu da projenin % 85 İ. Bunların dışında 20 adet dubleks, 10 adet 4+1 ve 30 adet 3+1 şeklinde daire planladık.

Haberin Devamı

Projenin cazip taraflarından biri de doğal yeşil alanın olması. Doğal yeşil alan projemizin % 90’nını kapsıyor. Yani %10 binaların oturumu, %90 da diğer sosyal alanlar ve yeşil alanlara ayırdığımız bölüm. Proje alanında yaklaşık 150 adet fıstık çamı bulunmakta. Bu ağaçlar zor ve uzun sürede yetişen ağaçlar. Bu 150 ağaçtan hiç biri feda edilmedi ve projenin yerleşimini buna bağlı olarak düzenlenmesi yapıldı. Bu çam ağaçlarından esinlenerek projelerimizin logosuna çam simgesini koyduk.

Ayrıca projemizde aidatları artırmayacak ama her türlü ihtiyaçları karşılayacak sosyal tesisler de yapmaya çalışıyoruz. Aidatları artıran, fuzuli masraf olan sosyal tesisleri yapmayı düşünmüyoruz. Sitelerin aidatları bugün kira bedeli gibi rakamlara ulaştı. Bunun planlı ve programlı bir şekilde yapılması gerekiyor. Aidatları düşürmek üzere siteye büyük bir cafe – restaurant yapılıyor. Bu restaurantın tüm hakları, işletme olarak değil tapusu ile site yönetimine teslim edilecek. Burada asıl amaç elde edilecek gelir sayesinde aidatların makul seviyede olmasını sağlamak. Site yönetimini bir gelir kapısı olarak görmüyoruz . Genellikle yönetim sözleşmelere “5 – 10 yıl biz yöneteceğiz” gibi maddeler koyulmakta. Bu projenin sözleşmesinde yönetim için bizim 2 yıllık gibi süremiz var . Bu sürenin koyulma sebebi ise site yönetimi kurulana kadar aksaklıkların en aza indirilmesini ve sistemin doğru bir şekilde ilerlemesini sağlamak. Site yönetiminin kurulması ve çoğunluğun oluşması durumunda teslim işlemi hemen yapılacak.

Haberin Devamı

Projemizde en iyi inşaat malzemelerinin kullanması konusunda çok özen gösterildi. Detayalra girecek olursak asansörlerimiz acil durumlar için bir sedyenin rahatlıkla girebileceği şekilde yapıldı ya da bir çöp toplama işlemi elektronik sisteme bağlı olarak kuruldu. Bunun için Türkiye'nin bu işi en iyi yapan firmalarıyla anlaştık.

Projenin 1.etabını Eylül 2015 bitirmeyi ve teslim etmeyi planlıyoruz. Amacımız bu tarihi daha erkene almak ve teslim etmek. 2. Etabın da gelecek yıl planlama çalışmalarına başlanacak.

Nihan Urel : %10 + %5 lansman dönemi indirim var dediniz bunun dışında cazip ödeme planı var mı?

Reşit Gediz: Bunun dışında cazip ödeme planları aslında seçeneklerimiz çok. Müşterilerimizin projeden satış ofisimize geldiklerinde satış ekibimizle birlikte çeşitli ödeme alternatiflerini değerlendirilebilirler. Kısacası ödeme planlarında , peşinatlarda kolaylık sağlayabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse %5’ni peşin % 10’nu 1 sene sonra,% 10’nu 2 sene sonra geri kalanın %25’ni Banka kredisiyle kişinin kendi bütçesine göre ayarlama yapabilecekleri bir seçenek var. Bazı kampanyalarda olduğu gibi 1 yıl ödemesiz , 9 yıl ödeme, 108 ay vade şeklinde bankalar işlem yapabiliyor. Bankaların sundukları seçenekleri kendimizde sunabiliyoruz. Sadece %5’le peşinatla daireyi satın alma imkânı sağlayabiliyoruz. %20’lik kısmını da müşteri 1 yıl ve 2 yıl vadeli olarak kendimizi finanse ederek ve hiç bir vade farkı almadan gerçekleştirebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse daire fiyatının 200 bin liraya olduğunu düşünelim. %5’i 10 bin lira peşinat ile , geri kalan % 10’un 20.000 Tl ‘sini 1 yıl sonra, diğer 20.000 lirasının da 2 yıl sonra ödemesini alıyoruz. Bu durumda dairenin 45.000’ni ödenmiş oluyor. Ödenmesi gereken 200.000 liranın geri kalan kısmı olan 155.000.-lirayı ödemenin %75’lik kısmına tekabül ediyor, istenildiği gibi bankalardan 1 yıl ödemesiz veya 6 ay - 8 ay gibi ödemesiz şeklinde planlayabiliyoruz.

Nihan Urel: Bankalarla özel anlaşmanız var mı?

Reşit Gediz: Şu anda 10 banka ile anlaşmalarımızı bitirmek üzereyiz.

Nihan Urel: Oranları nasıl ?

Reşit Gediz: Oranlar max. 0,68 - 0,69 civarında olacak şekilde bir çalışma içerisindeyiz.

Nihan Urel : Siz kendiniz vade yapıyormusunuz?

Reşit Gediz: Vade olarak şuanda bahsettiğimiz çerçeve içinde bir şey yapmıyoruz. 1 yıl - 2 yıl vadeyi kendi bünyemizde yapıyoruz zaten. Bakıldığında %10’nun %20’sini bizim tarafımızdan karşılanmakta. Bu vadenin bankayla bağlantısı olmadan % 25’ni bizim tarafımızdan yapılmış oluyor.

Nihan Urel: Metre kare fiyatlarınız nedir?

Reşit Gediz: Metre kare fiyatlarımız %10+%5 indirimi yaptıktan sonra 2.700.-lirayla 2.950.-lira arası. Ancak daireler portmanto dahil anahtar teslimdir. Bölgedeki bazı projeler gibi natamam olarak teslim etmiyoruz.

Nihan Urel: İnşaat sektörüne farklı sektörden gelen çok fazla yatırımcı var. Genellikle başarılı olamıyorlar. Devam edeni yok gibi bir şey. Burada sizi ayıran ne var ? Siz kalıcı olacakmısınız ?

Reşit Gediz: Farklı sektörden gelen firmalar ilk etapta “ben bu işi bilirim, bir bakayım bu iş doğruysa iyiyse yapabilirsem yapayım” ya da “bu işte kar oranı çok büyük” düşünce tarzı ile gelmekte. Biz bu tür düşünce tarzını benimsemiş gruplardan değiliz, bu işin devamlı, sürekli yapmak istiyoruz. Bu şekilde düşüncemiz olsaydı daha küçük 8-10 dönüm yer alıp bu işin denemesini yapıp sonraki dönemde ne yapacağımıza karar verirdik. Bu işe çok büyük yatırımlar ve ciddiyetle ile başlanıldı. Kısacası biz bu işe en iyi şekilde devam etmek istiyoruz ve kesinlikle de devam edeceğiz.

Nihan Urel : Peki inşaatta kentsel dönüşüm yeni projeleriniz olacak mı nasıl bakıyorsunuz?

Reşit Gediz: Kentsel dönüşüm çok doğru bir uygulama. Çünkü İstanbul’un bir deprem bölgesi olması ve depremin tehlikeli olduğu böyle bir yerde bu şekilde bir uygulamanın başlaması çok memnuniyet verici. Ancak kentsel dönüşüme o kadar yoğun bir müteahhit girişi oldu ki, şuanda kentsel dönüşümde mal sahiplerinin talepleri çok yükseldi. Umarım bu işi yapan veya yapacak firmalar bunun altından kalkabilirler. Ama maliyetlerin ciddi şekilde yükseldiği söylenebilinir.

Nihan Urel: Eklemek istediğiniz başka bir şey varmı konut alıcılarına ne söyleyebilirsiniz?

Reşit Gediz: Konut alıcıları özellikle internet sayesinde artık oldukça bilinçli. Tavsiye olarak; ilgilendikleri projenin önce ruhsatına bakmalarını söyleyebilirim. Biz firma olarak proje ruhsatını talep halinde gösteriyoruz. Projenin ruhsatı olduğunu özellikle vurguluyoruz. Diğer önemli konu ise eğer depremle ilgili soru işaretleri varsa alıcıların kafalarında zemin raporlarını dahi istemeliler. Aslında yapı denetim firmalar inşaat yapım aşamasında önemli bir rol oynuyorlar. Uygunluğu belediye tarafında onaylanmış, ruhsatı verilmiş projelerin , ruhsata uygun şekilde yapılması için çalışmalar yapılıyor ve takibini bırakmıyorlar. Tüketici açısından projeyi alırken buranın ruhsatı var mı, arsa kime ait, tapuyu ne zaman alacak, kimden alacak, nasıl alacak gibi önemli kavramları çok iyi bir şekilde değerlendirmesi ve araştırması gerekir.

Gedizler Yapı
Telefon: 0 216 311 88 00
www.ev-re.com