Konut Maliye, Vergi Cenneti Adalar'ı Takibe Alıyor!

Maliye, Vergi Cenneti Adalar'ı Takibe Alıyor!

02.01.2012 - 15:10 | Son Güncellenme:

Maliye, vergi cenneti olarak bilinen adalarda yerinde denetim yapacak Vergi dedektifleri bu adalarda parası olan Türkler'i yakın takibe alacak

Maliye, Vergi Cenneti Adaları Takibe Alıyor

Maliye, Vergi Cenneti Adaları Takibe Alıyor
Vergi cennetlerine kayıt dışı para akışını sona erdirmek için dört koldan harekete geçen Maliye Bakanlığı, yerinde denetime hazırlanıyor.

Maliye-Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), Jersey, Man, Bermuda, Cayman, Bahamalar, Virjin adalarına yapılan para transferlerinin ayrıntılı haritasını çıkarıyor.


Çalışma kapsamında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile birlikte vergi ödememek için parasını bu adalara aktaran işadamları takibe alınacak. Vergi cenneti kabul edilen ülkelere kayıt dışı para akışını sona erdirmek için 'Bilgi Değişim Anlaşması' imzalayan Maliye, adalarda da yerinde denetim yapacak. Vergi cennetleri listesinde yerleşik veya faaliyette bulunan kurumlara 'nakden veya hesaba yapılan, tahakkuk ettirilen' bütün ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi yapılabiliyor. Ancak bunun için vergi cennetleri listesinin resmileştirilmesi gerekiyor.



VERGİSİ ALINACAK
Bu adalara kaçan paradan vergi alınabiliyor. Maliye, vergi alınabilecek ada ülkelerin listesini hazırladı. Sıra, bu listenin Bakanlar Kurulu kararıyla resmileştirilmesine geldi. Maliye, resmi listeyi yayınlamasa da ada ülkelere yapılan para ve kâr transferlerini kayda almaya başladı. Yurt dışında Türk vatandaşlarının yaklaşık 100-150 milyar dolar civarında birikimi olduğu tahmin ediliyor. MASAK ve BDDK'nın birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında, bu adalardaki şüpheli işlemlerden yola çıkılarak, ilgili ülkelerden de izin alınıp, vergi müfettişleri gönderilecek; para transferleri izlenecek.



35 VERGİ CENNETİ VAR
Maliye, vergi cennetlerini belirlerken OECD'nin hazırladığı 'kara listeyi' dikkate alıyor. Bunlar arasında, Virgin Adaları, Dominik, Andora, Bahamalar, Jersey, Liberya, Maldivler, Panama, Seyşeller gibi ülkeler yer alıyor. Vergi cenneti adaların sayısı 35'i buluyor. Yetkililer, "Jersey'in ardından Bermuda ile anlaşma imzalanacak. 3 ada ile görüşmeler olumlu gidiyor" dedi.