Gündem Köpek ürettiler, pet shop açtılar

Köpek ürettiler, pet shop açtılar

27.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara’da yaşayan Gökçer Anlak başta olmak üzere birçok vatandaş TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak pitbull ve benzeri tehlikeli hayvanlar için önlem alınmasını istedi.

Köpek ürettiler, pet shop açtılar

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, başvuruyu işleme alarak konuyu Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletti. Bakanlığı’nın TBMM’ye gönderdiği raporda, 2010-2018 yılları arasında tehlike arz eden hayvanlarla ilgili 1234 şikâyet ve ihbar yapıldığı belirtildi. 426 kişiye idari yaptırım uygulandığı, 3 milyon 354 bin 573 TL idari para cezası kesildiği bilgisine yer verilen raporda, “641 tehlike arz eden hayvan para cezasına konu edilmiş, 573 hayvana el konulmuştur” dendi.

Haberin Devamı

Cezalar caydırmadı

2018 sonunda el konulan ve sahipsiz 952 hayvan bakımevlerinde kısırlaştırıldığına dikkat çekilen raporda, 2444 tehlike arz eden hayvanın da kontrol altına alındığı kaydedildi. Rapora göre, idari yaptırım uygulanan kişi sayısı, uygulanan idari para cezasına rağmen tehlikeli hayvan sayısının artış gösterdi. 2010’da hakkında idari yaptırım uygulanan kişi sayısı 9 ve uygulanan idari para cezası 40 bin 886 TL iken, 2018’de bu sayı 135 kişiye, uygulanan idari para cezası 1 milyon 169 bin 483 TL’ye yükseldi.

Şikâyet sayısı arttı

2010’da tehlike arz eden hayvanlarla ilgili yapılan şikâyet ya da ihbar sayısı 17 iken 2018’de bu sayı 444’e ulaştı. Raporda, “Personel sayısının yetersizliği, az sayıda bulunan orman muhafaza memuru ve teknik personelin başkaca sorumluluklarının bulunması tehlike arz eden hayvanlara ilişkin yapılan iş yeri denetiminin görece istenen seviyeye ulaşamadığı tespit edilmiştir” dendi.

Haberin Devamı

SANAL TAKİP

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın raporunda, internet sitesi ya da Facebook gibi çeşitli sosyal paylaşım siteleri üzerinden pitbull ve tehlike arz eden hayvanlar üreten veya satışını yapan şahısların izlendiği, yaptırım uygulandığı bilgisine de yer verildi ve yaptırım uygulandığı kaydedildi.

Yeni düzenleme geliyor

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, “Petshoplarda iki aydan küçük hayvan satılamayacak. Kısırlaştırılmamış hayvanın ticareti yapılamayacak” dedi.

Meclis’e sevk edilmesi beklenen yeni hayvan hakları yasası teklifine ilişkin konuşan Kılıç, “Hayvan Hakları Kanunu’nun olması yönünde talepler var. Bu talep bizce de makul bir talep çünkü onların da canlı olmaktan kaynaklanan yaşam hakkı vardır. Bu isme biz de sıcak bakıyoruz. Bu hakların korunması, sürdürülebilir olması aynı zamanda toplumun inanç ve değerleriyle de uyumlu hale getirilmesi gerekir. Belki de Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı bile değişebilir çünkü bu yönde de talepler var” dedi.

‘Paraya çevrilmeyecek’

Kılıç, hayvanlara işkence ve kötü muamele konusunda şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Ceza olmalı hatta bu ceza paraya çevrilmeyecek şekilde olmalı. Çünkü cezalar 2 yıl ve altında olduğu takdirde ceza paraya çevrilmeden erteleniyor dolayısıyla hiçbir yaptırım gücü olmuyor. Yapılacak düzenlemenin mutlaka cezai yaptırımı olacaktır. Hayvanların üreme hakkının ellerinden alınmasını doğru bulmasam da kısırlaştırma zorunlu olacak. Petshoptan bir hayvanı alıyorsanız, iki aydan küçük hayvanı satamayacak. Ayrıca bu hayvanlar kimliklendirilecek, yazılacak, menşei belli olacak ve bu süreçte de hayvanın kısırlaştırma işlemi bitmiş olarak satılabilecek. Kısırlaştırılmamış hayvanın ticareti yapılamayacak. İnternet üzerindeki satışlara ilişkin düzenleme de yasada yer alacak.” l ANKARA AA