Dünya Köprüleri atmadık

Köprüleri atmadık

05.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün ateşkes görüşmelerini durduran ABD, köprüleri tamamen atmadıklarını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Suriye halkını terk etmediklerini” söyledi. Ateşkesin sona ermesinden bu yana Halep’te ölenlerin sayısı ise 420’ye ulaştı

Köprüleri atmadık

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye çapında sürdürülebilir ve uygulanabilir bir ateşkes anlaşması için çalışmayı sürdüreceklerini, bunun belirlenen bölgelerde Suriye ve Rus uçaklarının uçmamasını da kapsadığını söyledi.

Haberin Devamı

Kerry, önceki gün Amerikan Dışişleri’nin Rusya’yla Suriye’de çatışmaların durdurulması konusunda ikili temasların dondurulmasına ilişkin açıklamasına değinerek, “Suriye halkını bırakmıyoruz, barış çabalarını terk etmiyoruz. Bu savaşı bitirmek için bir yol bulmayı sürdüreceğiz. Uluslararası Suriye Destek Grubu, Birleşmiş Milletler (BM) veya daha küçük çok uluslu gruplarla çabalarımız sürecek. Barışçıl, istikrarlı, birleşik, mezhepçi olmayan Suriye’ye bağlılığımız devam ediyor” dedi.

Suriye’de akan kanın durdurulmasının tek yolunun, siyasi çözüm olduğunu savunan Kerry, “Rusya, Suriye rejiminin savaşta halkına karşı kullanmayı tercih ettiği silahlar olan klorin gazı, varil bombalarına gözlerini kapatıyor” dedi.

Haberin Devamı

BM’den taraflara çağrı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, ABD’nin Suriye konusunda Rusya ile görüşmeleri durdurma kararıyla ilgili iki ülkeye çağrıda bulundu.

Ban, ateşkesin, Halep’e insani yardım ulaştırılması ve siyasi görüşmelerin başlayabilmesi açısından “hayati” olduğunu belirtti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Sözcüsü Jessy Chahine ise, BM’nin siyasi bir sonuç için çaba harcamayı sürdüreceğini belirtti. BM’nin Suriye’deki savunmasız durumdaki sivillere insani yardımları devam ettireceğini vurgulayan Chahine, “BM, Suriye halkını asla kaderine terk etmeyecek” ifadesini kullandı.

Yazarlar