Ekonomi Kordsa asfaltı ağlatacak!

Kordsa asfaltı ağlatacak!

20.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kordsa, seri otomobil üreticileri için kompozit güçlendirme teknolojisini 3 kat hızlandırdı. Bu teknoloji ile daha önce kompozit teknolojisiyle dokuz dakikada bir araç üretilebilirken, artık 3 dakikada bir araç üretilebilecek

Kordsa asfaltı ağlatacak

Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa, son dönemde hem içinde yer aldığı lastik güçlendirme pazarında, hem de yeni girdiği inşaat ve kompozit güçlendirme pazarlarındaki büyümesini hızla sürdürüyor. Bu teknolojileri ‘yerli ve milli’ olarak geliştiren Kordsa, aynı kulvarda bulunduğu üretici ve geliştiricileri de geride bırakıyor. Otomotiv kompozitleri alanındaki yeni çalışmanın lansmanı için dünyanın en önemli kompozit fuarı olan JEC’e katılan Kordsa, burada seri otomobil üreticilerinin kompozit kullanımını artırmak için hayata geçirdikleri yeni teknolojiyi tanıttı.

Haberin Devamı

Geliştirdiği reçine teknolojisi ile hız ve verimlilik artışı sağlayan Kordsa, inovasyon yetkinliği ile kürlenme süresinde devrim niteliğinde bir kısalma sağlıyor. Kordsa’nın geliştirdiği yeni reçine teknolojisi ile 9 dakika olan kürlenme süresi, 3 dakikaya indi ve üretilen kompozit malzemenin yüzey kalitesi arttı. Kordsa bu teknoloji ile otomotiv üretim hızına uygun proses teknolojisini de geliştirerek, pazara sundu. 1 Nisan 2017 itibari ile Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı görevini üstlenecek Kordsa CEO’su Cenk Alper, bunun, seri üretim yapan otomotivciler için önemine dikkat çekerek, “Seri üretimle bir araç 1-3 dakika arasında üretiliyor. Kompozit teknolojileriyle üretimde bu süre 9 dakikaydı. 9 dakika seri üretim için çok uzun bir süre. Biz teknolojimizle bunu 3 kat hızlandırdık” diye konuştu.

Haberin Devamı

70 milyon dolar ciro

Cenk Alper, “Dünya genelinde üretilen her 2 otomobil lastiğinden 1’i ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini Kordsa güçlendiriyor. İnovasyon ve teknolojinin en önemli satın alma kriteri olduğu lastik üretim sektöründeki bu global başarımızın arkasındaki en önemli belirleyici etken, teknoloji ve inovasyon gücümüz. 2016’da 407 patent başvurumuz ve 128 buluşumuz var. Şimdi lastik güçlendirmeden gelen yetkinliğimizi kompozit alanına aktardık. Kompozit teknolojilerinde Avrupa’daki pazar payımızı büyütüyoruz. Görüştüğümüz 40 müşteriden 30’u ile numune sürecindeyiz. Kompozit güçlendirme alanındaki 70 milyon dolar ciro hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

BMW i3 ve i8 ticari araçlarının kompozit malzemeden üretildiğini anlatan Alper, “Bunu hızlandıran teknolojiyi ise biz geliştirdik. Gerek elektrikli araç yapımı projesinde, gerekse Türkiye’de raylı sistemin bu teknolojiyle gelişiminde rol üstlenmek isteriz. Hız sorununu çözdük. Maliyet sorununun ise ‘toplam kulanım maliyetine’ bakıldığında, düşük yakıt kullanımı, çevreye olan duyarlılığı gibi etkenlerle uzun vadede aslında avantaj olduğunu görüyoruz” dedi.

‘Güçlendirilme alanında en iyisini yapmak hedefinde olduklarını belirten Cenk Alper, beton ve zemin güçlendirme alanlarında geliştirdikleri teknolojiyle de inşaat alanına hızlı bir giriş yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

İnşaatı da güçlendirecek

Beton içindeki çelik yapıyı ortadan kaldırarak, yüzey çatlaklarını ve yüzey çökmelerini engellediklerini anlatan Alper, “Karayollarımız toprağın sıkıştırılmasıyla oluşuyor. Bu da yolların kolay çökmesine neden oluyor. Biz toprağın içine bir miktar çimento, bir miktar lifleri karıştırıp yaydığımızda büyük bir direnç oluşturuyoruz” dedi.

Ege Bölgesi’nde 5 kilometre yol yaparak sistemi denediklerini söyleyen Alper, “Tüm patent hakları bizde. Avrupa’da kullanılan toprak altı bezi modeline alternatif bir sistem” dedi. Ayrıca Alper, bundan sonra yatırımlarının ağırlıklı olarak kompozit ve inşaata yönelik olacağı bilgisini verdi.

Dünya çapında büyük ilgi!

Paris’te 1956 yılından bu yana düzenlenen ve bu yıl 14-16 Mart tarihleri arasında gerçekleşen dünyanın en önemli kompozit fuarı JEC, 100’den fazla ülkeden gelen yaklaşık 1250 katılımcıyı ve 35 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. Kordsa’nın fuar alanındaki standı dünyanın en önemli otomotiv üreticilerinin de en yoğun ilgiyi gösterdiği stant oldu. Yeni teknolojiyi görmek ve bilgi almak için gelen 30 farklı grupla toplantılar yapıldı. Bu firmalar, dünya otomotiv piyasanın yaklaşık yüzde 80’ini elinde bulunduruyor. Kordsa, gerek firmalarla, gerekse yedek parça üreticileriyle ürettiği yeni teknolojisinin kullanımı için el sıkıştı.

Haberin Devamı

Yatırımda da teknoloji!

Yatırımda da teknoloji kullanımını benimsediklerini vurgulayan Cenk Alper, bu sayede değişken dünya ekonomisi karşısında önlerini rahatça gördüklerini dile getirdi. Alper, “100 milyon dolar yatırım yapıp 3 yılda dolduruyorduk. Şimdi diyelim 20 milyon dolar yatırım yapıyoruz, 1 yılda dolduruyoruz” dedi.