Ekonomi Koreli devleri yatırıma çağırdı

Koreli devleri yatırıma çağırdı

07.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore’nin dev firmalarına Türkiye’nin genç nüfusunu ve teknolojiye olan ilgisini anlatan Başbakan Yıldırım, yatırım çağrısı yaptı. Kore Başbakanı ise, “Türkiye’deki potansiyeli biliyoruz. Yatırım artacak” dedi

Koreli devleri yatırıma çağırdı

Başbakan Binali Yıldırım, Güney Kore’de Samsung, Hyundai, Daelim, LG gibi dünya devi şirketlerin yöneticileri ile yemekte bir araya geldi. Yıldırım, bazı şirket temsilcileri ile ikili görüşmeler de yaptı. Türkiye’deki yatırım ortamına dair bilgiler veren Yıldırım, teşvik düzenlemelerini de anlattı.

Haberin Devamı

Her biri milyarlarca doları bulan şirket büyüklükleri ile dikkat çeken Koreli firmaların Türkiye’de birçok yatırımı da bulunuyor. Yatırımı bulunmayan, ancak Türkiye’ye yatırımı gündemine alan firmalara da detaylı bilgiler verildi. Yıldırım, “Kore firmaları bizim projelerimizde yer alıyor. Koreli firmaların daha etkin olmasını istiyoruz” dedi. Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon, “İki ülke hızlı tren, denizaltı tüneli, Kanal İstanbul olmak üzere altyapı projelerinde yakın işbirliği anlaşmalarına vardık. Kore firmaları yatırımları artıracak. Kore firmaları Türkiye’deki potansiyeli ve cazibeleri biliyor” diye konuştu.

Yıldırım, Samsung, LG, Hyundai, Daewoo, Daelim, Güney Kore’nin önemli sivil toplum kuruluşu FKI, Hanwha, birçok otomobil firmasına iç aksam üreten Seoyon, Hana Yatırım Bankası gibi birçok dev şirket ve yatırım bankası yetkilisi ile görüştü.

Haberin Devamı

Kore daha etkin olmalı

Firmalar Yıldırım’a iş birliği ve yatırım imkanlarına ilişkin sorularını yöneltti. Yıldırım, Türkiye’deki Hyundai, Daelim gibi şirketlerin yatırımları örnek gösterdi ve teşvik düzenlemelerinden bahsetti. Yıldırım, genç nüfusun önemli bir artı olduğunu da ifade ederek, genç nüfusun bilişime olan ilgilerini anlattı.

İki ülke arasındaki ticari potansiyelin artırılması gerektiğini kaydeden Yıldırım, “Kore’nin belli başlı büyük firmalarının ortaklarıyla yeni projeler geliştirilmesi konusunda mutabakata vardık. Yavuz Sultan Selim, Avrasya, Çanakkale Köprüsü alanında başlayan işbirliğinin enerji ve demiryolu, petrokimya ve savunma sanayinde genişletilerek devam etmesinin mümkün olduğunu tespit etmiş olduk. Kore firmalarının yapacağı doğrudan yatırımların sadece Türkiye pazarı değil Türkiye etrafında 60 ülkeyi 1.5 milyar nüfusu 30 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasılayı ilgilendirdiğini ifade ettik” dedi.

Dünyadaki son dönemde 10 büyük projeden 6’sının Türkiye’de yapıldığı ifade eden Yıldırım, “Koreli firmaların daha etkin olmasını istiyoruz. Kore firması olarak görmüyoruz Türk firması olarak görüyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Kanal İstanbul’a talip oldular

Koreli devleri yatırıma çağırdı


Kore Başbakanı Yeon, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“İkili ticaret hacmini artırması için değerlendirmede bulunduk. Avrasya Tüneli başarılı. Güney Kore, Çanakkale Köprüsü projesine de destek verecek. İki ülke hızlı tren, denizaltı tüneli, Kanal İstanbul olmak üzere altyapı projelerinde yakın işbirliği anlaşmalarına vardık. Dördüncü sanayi devrimine hazır olmamız için kurumsal bir temel oluşturmaya karar verdik. Kore firmaları yatırımları artıracak. Kore firmaları potansiyeli ve cazibeleri biliyor. 30’dan fazla Kore firmaları Türk pazarındadır. İnşaat, altyapı sektörü, enerji ve petrokimya demiryolu bilişim ve savunma sanayi sektöründe işbirliğini geliştireceğiz. Kore hükümeti olarak önerilen şey; yatırımın artması için serbest ticaret anlaşması çerçevesinde çifte vergilendirme anlaşmasını yürürlüğe girmesi ve Kore firmalarının faaliyet göstermesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı