Ekonomi Körfeze savunma, İstanbul’a lüks konut çıkarması yaptı

Körfeze savunma, İstanbul’a lüks konut çıkarması yaptı

25.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’da katıldığı ABD’nin halelerini kazanarak Körfez ülkelerinde savunma projeleri geliştiren Kulak İnşaat, İstanbul’a üç noktadan lüks projelerle giriyor. Firma, ilk olarak 44 malikane yapmak için Büyükçekmece’yi seçti

Körfeze savunma, İstanbul’a lüks konut çıkarması yaptı

ABD Savunma Bakanlığı’nın ihalelerini kazanan isimlerden biri olarak anılan Kulak İnşaat doğuda Irak, Afganistan, Yemen ve Kuzey Afrika’da devam eden işlerinin yanına batıda İstanbul’u ekleme kararı adı. Adana’da da lüks konut inşaatları yapan firma, İstanbul’da da lüks konut geliştirme kararı aldı. Yeni kurduğu KLK isimli Gayrimenkul şirketiyle çalışmalarını yürütecek olan firmanın belirlediği bölgeler Büyükçekmece, Basın Ekspres Yolu ve şehir merkezi oldu.
İstanbul gayrimenkul pazarında ciddi bir rekabet olduğunu ama rekabetin kendilerini ürkütmediğini belirten KLK Gayrimenkul Genel Müdürü Bahadır Yetki, İstanbul planlarını, “İstanbul’da B ve üstündeki gelir grubuna yöneleceğiz. Adana’da da bu tarz evler yapıyoruz ama İstanbul’da arsa çok pahalı ve az. Bu nedenle maliyetler yüksek” sözleriyle özetledi.

Büyükçekmece’ye 44 malikane
İstanbul için çalışmaları geliştirirken, 2011’i tümüyle arazi geliştirmeye ayırdıktan sonra, belli bölgelerde yoğunlaştıklarını belirten Yetki, şimdilik öne çıkan bölgelerin ise Büyükçekmece, Basın Ekspres Yolu ve şehir merkezi olduğunu kaydetti. Konut ağırlıklı bir strateji izleyeceklerini söyleyen Yetki, ilk etapta da Büyükçekmece’de 110 dönüm arsada 44 malikaneden oluşan projeye başlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Büyükçekmece’yi seçmelerindeki etkenlerden biri olarak bölgede çok iyi projelerin bulunmasını gösteren Yetki, iş sahipleri veya beyaz yakalı çalışanlara hitap edecekleri projede bir diğer hedef kitleyi ise, yabancılar olarak gösterdi. Yetki, “Özellikle Körfez ülkelerine satarız. Oradaki ülkelerde zaten gerekli altyapımız var” dedi.
Regnum’dan satın aldıkları arsada yapacakları projede mimari tasarımın Uras Dilekçi tarafından yapılacağını dile getiren Yetki, mart ayında satışa çıkmayı planladıkları projeye arsa hariç 40 milyon dolar yatırım yapacaklarını ifade etti. Büyük aileler için planladıkları evlerde sürprizler olacağını dile getiren Yetki, şunları söyledi:

Herkes için suit oda
“Mesela misafirler için ayrı, evdeki yaşayanlar için ayrı suit odalar olacak. Bu suitlerin kendisine ait banyosu, soyunma odası ve oturma grupları bulunacak. Yüksek metrekareyi kullanışlı hale getireceğiz. Bu kapsamda da kilerli mutfaklar tasarlıyoruz. Her evin iki dönüm bahçesi olacak. Evin dışında da yaşam alanları bulunacak. Çocuklara özel oyun alanları, kış bahçeleri ve özel havuz bulunacak.” Yetki, bir diğer önemli ayrıntı olarak her bir malikaneye özel sosyal tesis tasarlayacak olmalarını gösterdi. Yetki, ayrıca projeye ait bir sosyal tesisin de olacağını belirtti.
Fiyat seviyelerinin ise bölgeyle benzer düzeyde olacağını söyleyenYetki, kalite açısından ise daha yukarıda olacaklarını kaydetti.


İKİNCİ PROJE BASIN EKSPRES YOLU’NA


Bahadır Yetki, İstanbul için planladıkları ikinci projenin ise Basın Ekspres Yolu’nda olduğunu anlatarak, 33 bin metrekarelik arsada 800 konut ve ticari alanlardan oluşan bir projeyi hasılat paylaşımı yöntemiyle hayata geçireceklerini açıkladı.
Burayı seçmelerinde neden olarak İstwest gibi iyi projelerin yapılmasını gösteren Yetki, “Bu alan İstanbul’un en güzel dönüşümüne sahne olacak. Kendi projemizde sonbaharda satışa çıkmayı planlıyoruz. Projenin maliyeti 80 milyon dolar olacak” dedi.
Yetki, kentteki üçüncü projenin ise şehrin merkezinde olacağını belirterek, 2013 içinde de yaklaşık 1.500 konutluk proje için arsa arayışlarının sürdüğünü belirtti.



ABD’NİN SINIR?ÖTESİ?İŞLERİNİ DE YAPIYOR
1943 yılından beri Adana’da faaliyet gösteren Kulak İnşaat’ın yurtdışında da önemli projeler gerçekleştirdiğini ifade eden Yetki, “Yurtdışında taahhüt ve gayrimenkul geliştirme işleri yapıyoruz. ABD Savunma Bakanlığı’nın ihalelerini alıyoruz. Irak, Afganistan, Yemen. diğer körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika’da devam eden işlerimiz var” dedi.
Adana’nın da kayıtlı ilk gayrimenkul firması olduklarını ve daha çok villa projeleri gerçekleştirdiklerini vurgulayan Yetki, 100 konutluk Semiramis Villaları’nın bunlardan biri olduğunu belirterek, “Bu villaların teslimini ve satışını tamamladık. Kentte düzinelerce proje yaptık. Genelde apartmanlar diktik. Adanalı markalı projelere pek alışık değil” diye konuştu.



Yunanistan’ın krizi İngilizin yönünü Türkiye’ye çevirdi

Türk gayrimenkul piyasasındaki gelişmeler yurtdışında yakından takip ediliyor. Özellikle mütekabiliyet ilkesindeki düzenlemeyi bekleyenlerden birinin de Yunanistan’da ev sahibi olan İngilizler olduğu ortaya çıktı.
İngiltere başta olmak üzere, İskandinav ülkeleri, ABD ve Rusya’da faaliyet gösteren ve Türkiye’deki gayrimenkulleri bu ülkelere pazarlayan İngiltere’deki Spot Blue Üst Yöneticisi Julian Walker , Türkiye’deki yabancıya satışla ilgili düzenlemeyi takip ettiklerini belirterek, yasanın birkaç hafta içinde çıkacağını düşündüklerini söyledi. Bu yakın takipteki en önemli etkenlerden biri olarak bazı ülkelerde yaşanan krizi gösteren Walker, Türkiye’nin çekici bulunmasındaki diğer nedenleri, büyüyen bir emlak pazarı, büyüyen bir ekonomi, genç bir nüfus ve yaşanılacak bir ülke olarak ifade etti.

Orta sınıf Türkiye’yi tanıdı
Walker, Batı’dan Türkiye’ye yönelik hareketi “Euro ve pound’un hareketli olması insanları tedirgin ediyor. Mesela İngilizler Yunanistan’daki mülklerini satıp Türkiye’den alıyorlar. Türkiye’de gayrimenkullerin daha çok gelir getireceğine inanıyorlar” sözleriyle anlatırken, alım yapan kesim olarak genellikle orta sınıfı gösterdi.
Julian Walker, beş yıl öncesine kadar Türkiye’ye tedirgin yaklaşan kesimin, bu düşüncesinin kırılmasında turizmdeki gelişmelerle birlikte giderek daha çok turistin Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı bularak, ülkeyi yatırım yapılabilir kategoride bulmalarını gösterdi. Türkiye’nin hâlen riskli bulunduğunu, ancak daha büyük bir yatırım fırsatı yarattığının altını çizen Walker, şu andaki sistemde satın almada yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti.
En önemli sıkıntıyı askeri makamlardan alınan izinler olarak ifade eden Walker, şunları söyledi: “Mülk alan yabancı ücretini peşin veriyor. Fakat tapu izni askeri makamlardan geliyor. Bu izinlerin gelmesi de aylarca sürüyor. Satış için izin çıkmaması durumunda ise parayı peşin veren yabancı mağdur edilebiliyor. Fakat yeni düzenlemeden bu konuyla ilgili izin alma şartının kaldırılacağını öğrendik. Bu çok olumlu bir gelişme olur.”



İstanbul’da Anadolu yakası gözde
Yabancıların Türkiye’de genelde kıyı kentlerini tercih ettiklerini ifade eden Julian Walker , “Alanya sahillerinden başlayıp kıyı sahilinden devam ederek İstanbul’u da içine kadar alan lokasyondan alım yapılıyor “ dedi. Son dönemlerde yabancıların yatırım amacıyla Anadolu yakasından gayrimenkul aldıklarına dikkat çeken Walker, tercihleri, “Genelde merkezi iş alanlarına ya da şehir merkezlerine yakın yerler tercih ediliyor. Çünkü ulaşım çok önemli. Yabancılar ilk olarak ulaşıma bakıyor. İstanbul’da da ulaşım sorunu çözülmesi gerekiyor” sözleriyle özetledi.




Çeliğin hızını, Van’da 60 günlük sözünü tutup ortaya koyacak


Van depremi sonrasında bölgede konut yapma sözü veren isimlerden biri olan Akşan Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şimşek, 60 günde tamamlama sözünü verdikleri sekiz derslikli Yeşilsu İlköğretim Okulu’nu şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim edeceklerini kaydetti. Çelik malzemesinin inşaatın ağır kış koşullarda bile devam etmesini sağladığını söyleyen “Başka bir malzemeyle bunu yapamazdık. Çelik, kısa sürede inşaat yapma olanağı sağlıyor” diye konuştu.

Yılda 125 bin ev yapılabilir
Şimşek, Türkiye’de yılda 100 metrekarelik 125 bin çelik konut üretme kapasitesine rağmen, bu gücün değerlendirilemediğine dikkat çekti. Kamunun çelik yapıları kentsel dönüşüm projelerinde bir çözüm olarak görmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, en azından ilk planda okul, hastane ve itfaiye gibi kamu binalarının depremde zarar görmemesi için çelik olarak yapılması gerektiğini kaydetti. Çeliğin daha fazla kullanım alanı bulması için bugüne kadar hep kamuyla görüştüklerini ifade eden Şimşek, bundan sonraki hedef kitlelerinin müteahhitler olacağını vurguladı. Bunun için yeni bir konut markası lanse edeceklerini kaydeden Şimşek, kendi bölgelerinin önemli müteahhitleriyle görüştüklerini belirtti.
Bu arada İzmir’deki 35. Sokak ve Ankara’daki Anka Natura çalışmaları sürdürdüklerine işaret eden Şimşek, Ankara, İstanbul ve İzmir için yeni planlarının olduğunu kaydetti.



’Karşısında 1.3 milyar liralık proje var, Metris taşınabilir’


Metris Cezaevi’nin şehir dışına taşınma tartışmalarına Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım da katıldı. Cezaevinin taşınabileceğini açıklayan Yıldırım’ın bu açıklamasına yanıt ise Adalat Bakanlığı’ Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Cevat Gül’den geldi. Gül, “Taşınma gibi bir çalışmamız bulunmamaktadır” dedi.
Cezaevinin kentsel dönüşüm alanında yer aldığını belirten Yıldırım, yapının şehir dışına taşınabileceğini açıkladı. Bu noktada Metris Cezaevi’nin karşısında yer alan ve yatırım bedeli 1.3 milyar liranın üzerinde olan Via/Port Venezia projesine dikkat çeken Yıldırım, seneler boyu düşünerek bir beton fabrikasının olduğu araziye sonunda AVM, rezidans, ticaret ve ofis alanlarının bulunduğu bir proje geliştirdiklerini kaydederek, şöyle devam etti:

Belediye de arzu ediyor
“Ancak, bu projenin karşında cezaevi var. Cezaevinin olduğu yerde de bu projenin gelişmesini sanal olarak yapmıştık. Bu cezaevinin (Metris) kaldırılması idari bir karardır. Zamanla bu tür hizmet birimleri şehir dışına taşınıyor. Bu da öyle olur diye düşünüyorum. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanımız taşınmasını arzu ediyor. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, KİPTAŞ olarak cezaevinin şehir dışına taşınması için Adalet Bakanlığı’na bir talep götürürsek, onlar da uygun görürse belki de cezaevi kalkar.”
Yıldırım, bu projelerle amaçlarının dönüşümü sağlamak olduğunu vurgulayarak, “Bugün cezaevinin taşınması da Esenler’deki eski binaların yenilenmesi de bir dönüşüm projesidir. Cezaevlerinin zamanla şehir içinden kaldırılmasında fayda görüyorum” dedi.

Taşınma için çalışma yok
Bu arada, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Cevat Gül ise Metris 1 ve 2 nolu T tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yüzde 100 doluluk oranı ile hizmet verdiğini ifade ederek, “Kentsel dönüşüm çerçevesinde, şehir dışına taşınmasına yönelik Bakanlığımızca sürdürülen bir çalışma bulunmamaktır” dedi.


Van’daki inşaatçılara ‘hızlanın’ uyarısı geldi

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Van’da kalıcı konutları inşa eden yüklenici firmaları uyardı. Gerekirse iki vardiya çalışılarak konutların tamamlanması talimatını veren Karabel, Van’da Bostaniçi, Kevenli ve Erciş’te hem şantiyeleri hem yeni kalıcı konutların yapılacağı arazilerde incelemelerde bulundu. Toplantı yaparak her firmadan bilgi alan Karabel, söz verilen tarihte tamamlanması için yetkililere gerekirse kapasite artırmaları gerektiğini söyledi.
28 Ocak’a kadar yapılacak yeni ihalelerle konut sayısının 9 bin 883’e çıkacağını söyleyen Karabel, konutların ağustosa yetişmesi için martın sonunda kaba inşaatların bitirilmesi gerektiğini bildirdi. Karabel, yeni ihale alan firmaların çalışmaya başlamasıyla beton sıkıntısı yaşanabileceğini vurgulayarak, firmaları, “Bağlantıları şimdiden yapın” sözleriyle uyardı.


Samsun ve Diyarbakır arası kardeşlik köprüsü


Esenyurt’taki Babil Kuleleri’nin yapımcısı olan Uluhan Group, sosyal sorumluluk projelerini sürdürüyor. Firma son olarak İstanbul’da düzenlenen Samsunlu Yönetici, Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (SAYSİAD) ‘Samsun ve Diyarbakır Kardeş Aile Projesi’ne sponsor oldu. Yapılan açıklamada projeyle her iki şehrin valilik kayıtlarında yer alan maddi desteğe muhtaç 100’er aileye her ay maddi yardım sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.
Uluhan Grup İcra Kurulu Başkanı Tanju Bilgen, öğrenci gençlere burs sağlanması yönünde de çalışmalar yapılacağını belirterek, “Samsun ve Diyarbakır’dan projeye destek olan ailelerin kardeş ailesi olacak ve ihtiyaç sahibi ailelerle sürekli iletişim içinde bulunulacak” dedi.



Yükselen faize cevabı sıfır faizle karşılık oldu


Kısa süre önce satışa çıkan Istanbul Suites projesinde yeni bir kampanya başlatıldı. Rumeli Gayrimenkul Satış Koordinatörü Yasemin Başaraner, kampanya kapsamında sıfır faiz uygulaması yaptıklarını belirterek, uygulamanın yükselen faiz döneminde ev sahibi olmak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı. Kampanya kapsamında daire fiyatlarının 122 bin 550 liradan başladığını ifade eden Başaraner, dairelerin yüzde 30 prim yaptığı projenin Basın Ekspres Yolu üzerinde gerçekleştirilen 10 katlı 194 daireden oluştuğunu söyledi. Başaraner, projede 24 mağazalık AVM de bulunduğunu belirtti.





Bursa’daki evlerin hepsi 232 metrekare ve 4+1

Ömer Kumova İnşaat, yeni projesi Adress Balat için Bursa’nın Balat bölgesini seçti. Yapılan açıklamada projenin hızlı feribot, hızlı tren gibi ulaşım akslarında yer aldığı belirtilirken, Balat Ormanı’na yakınlığı da vurgulandı. Açıklamaya göre yedi blokta bulunan 84 daireden oluşan projedeki konutların tamamı 4+1 ve 232 metrekare olarak tasarlandı. Aralık 2013’te tamamlanması planlanan projede daire fiyatları 520 bin ile 610 bin lira arasında değişiyor. Projede jakuzi, sauna, fitness salonu ve yüzme havuzları gibi sosyal alanlar da bulunuyor.