Gündem Köylüler ‘ters lale’ nöbetinde

Köylüler ‘ters lale’ nöbetinde

27.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Van’ın Gevaş ilçesinde köylüler, hüznün sembolü olarak bilinen ve ilkbaharda açtığında eşsiz görsel şölen sunan ters lalelerin çalınmaması için nöbet tutuyor.

Köylüler ‘ters lale’ nöbetinde


Hazreti İsa’nın çarmıha gerildiği sırada üzüntüden boynunu büktüğü inancıyla Hristiyan dünyasınca kutsal sayılan ters laleler, yöre halkı tarafından da koruma altına alındı. Gevaş’ın Aydınocak Mahallesi’nde bulunan mezarlıkta yetişen ters laleler, rengarenk görüntüsüyle yöre halkının yanı sıra fotoğrafçıların da büyük ilgisini çekiyor.
Aydınocak halkı, ender yetişen bir tür olduğundan yurt dışına kaçırılan ters laleleri korumak için harekete geçti. Doğasever köylüler, halk arasında “ağlayan gelin” de denilen lale soğanlarının sökülmesini engellemek amacıyla gece gündüz nöbet tutuyor. Mahalle Muhtarı Bahri Altıntaş, ters laleleri korumak için her gün bir kişinin nöbet tuttuğunu belirterek, “Tam anlamıyla koruma sağlayabilmek için mezarlığın ışıklandırılması gerekiyor. Yetkililerden destek istiyoruz” dedi. Aydınocak İlkokulu Müdürü İsa Dumlu ise köydeki mezarlıkta yetişen ters laleleri kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıklarını söyledi.
Ters lalelerin, köyün en önemli değeri olduğunu dile getiren Dumlu, “Köylüler her gün nöbet tutuyor. Biz de bu konuda özellikle öğrencilerimiz ve yakın çevremizi uyararak, lalelerin korunmasının önemini anlatıyoruz” dedi.