Dünya Kraliçe İkinci Elizabeth'in doğumgünü resmen kutlanıyor

Kraliçe İkinci Elizabeth'in doğumgünü resmen kutlanıyor

11.06.2016 - 15:25 | Son Güncellenme:

Londra'daki askeri geçit törenini izleyen Kraliçe, uçakların gösterisini izleyip halkı selamladı. 90 yaşına basan Kraliçe için yarın da sokak partileri verilecek.

Kraliçe İkinci Elizabethin doğumgünü resmen kutlanıyor

İngiltere Kraliçe İkinci Elizabeth'in resmi doğumgünü için ayakta... Asıl doğumgünü 21 Nisan olan Kraliçe'nin 90'ıncı yaşı 11 ve 12 Haziran tarihlerinde ise resmi olarak kutlanıyor.

Haberin Devamı

21 Nisan 1926 doğumlu Kraliçe için başkent Londra'daki Buckingham Sarayı yakınlarında bir askeri geçit töreni düzenlendi. Tören sırasında bayılan bir asker ise sedyeyle kenara alındı.

68 yıldır evli olduğu eşi Edinburg Dükü Prens Philip ile at arabasıyla saraydan ayrılan kraliçe, tören alanına giden yolda sevenlerini selamladı.

Başkenti ziyaret eden çok sayıda turistin de yerinde izleme fırsatı yakaladığı ve yoğun ilgi gösterilen etkinlikte bin 600'den fazla asker, 300 at ve 200'den fazla üyeli altı askeri bando yer aldı.

Töreni uzun süre ayakta izleyen kraliçenin, beyaz eldiven, üzerine pembe bir çiçeğin iliştirildiği fıstık yeşili şapka ve şapkasıyla aynı renk ceket giydiği görüldü.

Kraliçe daha sonra, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait helikopter ve jetlerin Buckingham Sarayı'nın üzerinden uçuşunu izlemek üzere tören alanından saraya at arabasıyla döndü.

Haberin Devamı

Tören, kraliyet ailesinin balkona çıkarak RAF'ın gösterisini izlemesi ve halkı selamlamasıyla son buldu.

İngiltere'de bugün ayrıca top atışları yapılıyor. Yarın ise Buckingham Sarayı önündeki Mall Caddesi'nde 10 bin kişilik sokak partisi verilecek.

İkinci Elizabeth 63 yıllık görev süresi boyunca, 12 İngiltere Başbakanı, 7 Anglikan Kilisesi Başpiskoposu ve 7 Papa gördü. Kraliçe, tahtta bulunduğu süre boyunca 117 ülkeyi ziyaret ederken, 1971 ve 2008 yıllarında Türkiye'ye resmi ziyaretler gerçekleştirdi.

Birleşik Krallık'taki monarkların doğum günleri 1748 yılından bu yana iki kez kutlanıyor. Monarkların doğum günleri hem asıl doğum günlerinde, hem de resmi olarak haziran ayının ikinci hafta sonunda çeşitli törenlerle kutlanıyor.

Yazarlar