Ekonomi Krediler yüzde 15 büyüyecek

Krediler yüzde 15 büyüyecek

03.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, 2018’de FED ve ECB’nin para politikalarını sıkılaştırmasını beklediğini söyledi.

Krediler yüzde 15 büyüyecek

Parasal piyasalarda sıkılaşma ve kısa vadeli faizlerde yükseliş bekleyen Güzeloğlu, sektörde 2017’e göre kârlılıkta düşüş olacağını kaydetti.

Haberin Devamı

“Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamasında limitlere erişilmesi, maliye politikasında teşviklerin azaltılması ve para politikasındaki sıkılaşma gerekliliği yüzünden iç talepte bir miktar yavaşlama olacağını öngörüyoruz” diyen Temel Güzeloğlu, şöyle devam etti:

“Dış talep ise güçlü olmayı sürdürecek. 2018 yılı için büyüme tahminimiz yüzde 5. TL’deki zayıflamanın ve güçlü iç talebin etkisiyle yükselen ve Kasım’da yüzde 13’e ulaşan enflasyon, 2017 yılını yüzde 11’in üzerinde kapatacak. 2018’in ilk aylarında enflasyon baz etkileriyle gerileyecek olsa da, senenin büyük bölümünde oldukça yüksek kalmaya devam edecek. 2018 yılı için enflasyon tahminimiz yüzde 9.5 oranı.”

Güzeloğlu, 2017’de yüzde 20’yi aşmasını beklediği kredi büyümesinin 2018’de yüzde 15 olmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Enflasyon etkisi

2017’de Türkiye’nin en büyük handikabının küresel piyasalardaki sermaye bolluğundan yeterince faydalanmaması olduğunu ifade eden QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, “Türkiye’ye dair yatırımcı algılarını düzeltecek adımlar, bankaların yurtdışı borçlanma olanaklarını artırıp maliyetlerini düşürerek katkı sağlayabilir” dedi.

Güzeloğlu’nun MB’nin politikalarına ilişkin görüşleri ise şöyle: MB, TL’ye istikrar kazandırıp enflasyondaki yükselişi sınırlamak üzere 2017 başında para politikasını sıkılaştırmıştı. Bu dönemde ortalama fonlama maliyetini 370 baz puan artıran MB, son dönemde de yeniden yükselen kur ve enflasyon baskıları karşısında sıkılaşma adımları atıyor. Enflasyonda kayda değer bir iyileşme olana kadar sıkı para politikasının sürmesini bekliyoruz.”

‘Sektörden hızlı koşarız’

QNB Finansbank’ın 2018’de kredilerde sektörden daha çok büyümeyi hedeflediğini belirten Temel Güzeloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Banka olarak sektör büyümesine paralel bir şekilde risk maliyetlerimize odaklanarak tüzel kredilerde büyümeye devam edeceğiz. Kurumsal bankacılık ve proje finansmanında rekabetçi politikamız devam edecek ve dış ticaret işlemlerinde pazar payımızı arttıracağız. Finansal performansın geliştirilmesinde inovasyon yatırımlarının öneminin farkındayız. 2018 yılında dijital kanallarımızı aktif olarak kullanan müşteri sayımızı arttırmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı