Gündem Kudüs tepkileri sürüyor

Kudüs tepkileri sürüyor

10.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanınmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Kudüs tepkileri sürüyor

Dün de birçok kentte sivil toplum kuruluşları tarafından eylem yapıldı. Ankara’da Halkevleri üyesi bir grup, ABD Başkanı Donald Trump’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve ardından Kudüs’te çıkan olaylarda Filistinlilere yönelik İsrail şiddetini, İsrail Başkonsolosluğu önünde düzenledikleri eylemle protesto etti. Eylem nedeniyle polis, İsrail Başkonsolosluğu önünde yoğun güvenlik önlemi alırken, eylemciler açıklamanın ardından dağıldı.

Haberin Devamı

İstanbul’da Esenyurt Belediye Başkanlığı öncülüğünde Esenyurt’taki sivil toplum kuruluşları Sultanahmet Camii’nde buluştu. Sabah namazının ardından cami önünde toplanan eylemciler ‘Kudüs Müslümanlarındır’ yazılı dövizler taşıdı. Sık sık tekbir getiren gruba seslenen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, “İstanbul uyursa Türkiye uyur. Türkiye uyursa İslam dünyası da uyur. Eğer biz bugün Kudüs’e Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmazsak yarın hedef Medine’dir, Mekke’dir. İstanbul Ayasofya’dır. Onun için bugün uyumamamız lazım. Kudüs’ü daha fazla çiğnetmememiz lazım. Onun için Türkiye, İslam dünyası, Kudüs sizlerden bir şey bekliyor. Gün Kudüs için ayağa kalkma günüdür. Gün bugündür, yarın geç olabilir. Bizler imtihanı kaybetmiş olabiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

UÜ’den bildiri

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Senatosu, tarafından yayımlanan bildiride ise “Bölgemizin istikrarı, Müslümanların ilk kıblesi olan Kudüs’ün statüsü ile doğrudan ilgilidir ve dünya geneli için hayati bir konumda bulunmaktadır. ABD’nin bu konudaki dış politikasını ve Trump’ın kararlarını yok hükmünde kabul ediyor, aziz milletimize sükunet, birlik ve beraberlik çağrısı yapıyoruz” denildi.

Zonguldak’ta, AK Parti İl Başkanlığı öncülüğünde çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyeleri Madenci Anıtı önünde Filistin bayrakları ve “Kudüs onurumuzdur”, “Müslümanlar birleşin” yazılı dövizlerle protesto gösterisi yaptı. AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, burada yaptığı açıklamada “Burada açıkça insan hakları ve uluslararası hukuk çiğnenmiştir. Buna Türkiye olarak göz yummadık, göz yummayacağız.

Üzerimize düşen şey Kudüs’ün ruhuna sahip çıkmaktır” diye konuştu.

Yazarlar