Kültür Sanat 2021 Nobel Fizik Ödülü iklim çalışmalarına

2021 Nobel Fizik Ödülü iklim çalışmalarına

06.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

2021 Nobel Fizik Ödülü’nü, üç bilim insanı Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi kazandı.

2021 Nobel Fizik Ödülü iklim çalışmalarına

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, bu yılki ödülün bir yarısının Japon meteorolog ve klimatolog Manabe ile Alman oşinograf ve iklim modelleyicisi Hasselmann’a, diğer yarısının da İtalyan teorik fizikçi Parisi’ye layık görüldüğü açıklandı. “Dünya’nın ikliminin fiziksel modellemesini yapan, küresel ısınmayı hatasız öngören ve değişkenliğini ölçen” Manabe ve Hasselmann’ın “karmaşık sistemlerin kavranmasına ezber bozan katkı sundukları” bildirildi. Parisi’nin de “atomdan gezegen ölçeğine kadar fiziksel sistemlerde dalgalanmalar ve düzensizliğin etkileşimini keşfinden” ötürü ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Syukuro Manabe, çalışmalarıyla atmosferde artan karbondioksit seviyelerinin, Dünya’nın yüzeyinde sıcaklıkların yükselmesiyle sonuçlandığını ortaya koydu. 1960’larda Dünya’nın ikliminin fiziksel modellerinin gelişimine öncülük eden meteorolog ve klimatolog, hava kitlelerinin düşey taşınması ile radyasyon dengesi arasındaki etkileşimi inceleyen ilk insan oldu.

Klaus Hasselmann da iklim ve havayı ilişkilendiren bir model yarattı, böylece hava değişken ve düzensiz olsa da iklim modellerinin muteber olabileceğini gösterdi. Hasselmann’ın yöntemleri, atmosferde artan sıcaklığın, insan kaynaklı karbondioksit emisyonlarının sonucu olduğunu kanıtlamak amacıyla kullanıldı. Giorgio Parisi de düzensiz karmaşık maddelerde gizli kalmış yapıları keşfetti.  Parisi’nin keşifleri, karmaşık sistemler teorisine en önemli katkıyı sunanlar  arasında yer aldı.