Kültür Sanat 28. İstanbul Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu!

28. İstanbul Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu!

20.04.2009 - 10:31 | Son Güncellenme:

“28. Uluslararası İstanbul Film Festivali" kapsamında verilen “Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmi" ödülü Aslı Özge’nin “Köprüdekiler" adlı filmine verildi.

28. İstanbul Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu

 “28. Uluslararası İstanbul Film Festivaliö kapsamında verilen “Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmiö ödülü Aslı Özge’nin “Köprüdekilerö adlı filmine verildi. “Altın Lale Yılın En İyi Türk Yönetmeniö ödülünü ise “Uzak İhtimalö filmindeki yönetmenliğiyle Mahmut Fazıl Coşkun aldı.
“28. Uluslararası İstanbul Film Festivaliönin Altın Lale ödülleri, dün gece Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki Kapanış Galası ve Ödül Töreni’nde sahiplerini buldu. “28. Uluslararası İstanbul Film Festivaliönin Kapanış Galası’nda, çağdaş Polonya sinemasının en önemli yönetmenlerinden, Jerzy Skolimowski’ye festival’in “Yaşam boyu Başarı Ödülüö takdim edildi. Jerzy Skolimowski ödülünü İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın elinden aldı.  Sunuculuğunu Meltem Cumbul’un üstlendiği Festival Kapanış Galası boyunca Levent Yüksel üç şarkısıyla izleyicilere sahnede renkli bir program sundu.

Haberin Devamı

Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülüö, Şilili yönetmen Pablo Larrain’in “Tony Maneroö adlı filmine verildi. “Altın Lale Uluslararası Yarışmaö Jüri Başkanı yönetmen Goran Paskalievic’in açıkladığı ödülü filmin sanat yönetmeni Polin Garbisu’ya bu sene İstanbul Film Festivali‘nin “Sinema Onur Ödülüönü alan Hale Soygazi takdim etti.

“Altın Lale Yılın En İyi Türk Filmiö ödülü Aslı Özge’nin “Köprüdekilerö adlı filmine verildi. Filmin yönetmeni ve yapımcısı Aslı Özge ve filmin diğer iki yapımcısı Sevil Demirci ve Fabian Massah’a ödüllerini Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Kutluğ Ataman ve oyuncu Özgü Namal takdim etti.

“Altın Lale Yılın En İyi Türk Yönetmeniö ödülü ise “Uzak İhtimalö filminin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun’a verildi. Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ödülünü Kutluğ Ataman ve Özgü Namal’ın elinden aldı.  “Yılın En İyi Türk Filmiö ve “Yılın En İyi Türk Yönetmeniöne Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 biner TL değerinde para ödülü de veriyor.
“En İyi Kadın Oyuncuö ödülü “Pandora’nın Kutusu" filmindeki rolü ile Derya Alabora’nın oldu. Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri’sinin seçtiği “En İyi Erkek Oyuncuö da, “Uzak İhtimalö filmindeki rolüyle Nadir Sarıbacak oldu. Oyuncular, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen, 10 biner TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.

Haberin Devamı

Festival’de Ulusal Yarışma’da bu yıl ilk kez verilmeye başlanan “En İyi Senaryo Ödülüöne “Uzak İhtimalö filmiyle Tarık Tufan, Görkem Yeltan ve Bektaş Topaloğlu layık görüldü. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’daki bir diğer yeni ödülü “En İyi Görüntü Yönetmeniö ise “Sütö filmiyle Özgür Eken’e verildi.
Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri’sinin bu yıl ilk defa seçtiği kategorilerden bir diğeri ise  “En İyi Müzikö oldu. “En İyi Müzik Ödülüönü “Ali’nin Sekiz Günüö filmiyle kazanan Nail Yurtsever aldı.
Pelin Esmer’in “11’e 10 Kalaö adlı filmi Ulusal Yarışma’nın “Jüri Özel Ödülüöne layık görüldü. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği FIPRESCI Ödülleri ise; Uluslararası Yarışma’da Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği “Sütö adlı filme, Ulusal Yarışma’da Reha Erdem’in “Hayat Varö adlı filmine verildi.

Haberin Devamı

Festival’in “Türk Sineması" tema sponsoru Efes Pilsen, Ulusal Yarışma kapsamındaki filmler arasından FIPRESCI Jürisi tarafından seçilen ve Onat Kutlar anısına ödüllendirilen “Hayat Varö adlı filmin yönetmeni Reha Erdem’e bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere 30 bin USD değerinde para ödülü de verdi.
“Sinemada İnsan Haklarıö yarışmasındaki Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE’i ise Şilili yönetmen Marco Bechis’in “Kırmızı Adamların Toprağı / Birdwatchersö adlı filmi kazandı.
İKSV’nin medya sponsorlarından Radikal Gazetesi tarafından verilen “Halk Ödülüö hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla saptanan filmlere verildi. Halk Ödülü’nü Uluslararası Yarışma’da Semih Kaplanoğlu’nun “Sütö; Ulusal Yarışma’da Aydın Bulut’un “Başka Semtin Çocuklarıö adlı filmleri kazandılar.

-“KÖPRÜDE BULUŞMALARöIN BİRİNCİSİ “SESİME GEL" OLDU
Uluslararası İstanbul Film Festivali’ndeki “Köprüde Buluşmalarö seminerleri kapsamında geçen yıl olduğu gibi Uzun Metrajlı Film Projesi Geliştirme Atölyesi düzenlendi. Toplam 86 başvuruyla büyük ilgi toplayan atölyeye yapımcı Nida Karabol, yönetmenler Yeşim Ustaoğlu ve Ümit Ünal ile Fransa’dan yapım danışmanı Isabelle Fauvel’in seçtiği 12 proje katıldı. Projeler arasından Hüseyin Karabey’in “Sesime Gel!ö adlı projesi birinci seçildi. Karabey’e ayrıca 10 bin USD değerinde para ödülü de verdi.

Haberin Devamı

“28. Uluslararası İstanbul Film Festivaliö bu akşam, 7 festival sinemasındaki  21.30 seanslarındaki gösterimlerin ardından sona erecek.