Kültür Sanat "artsclubistanbul’da paylaşmak işin özü"

"artsclubistanbul’da paylaşmak işin özü"

21.01.2020 - 09:15 | Son Güncellenme:

Berna Ülger ve Yeşim Manav'ın ortak girişimiyle hayata geçen artsclubistanbul, şehrin sıkışmışlığına bir alternatif olarak insanları Bebek'teki tarihi köşkte ağırlıyor. Tarih, müzik, gastronomi, güzel konuşma ve daha pek çok alanda uzman kişilerin eğitimlerinin yanı sıra seyahat programlarıyla dikkat çeken artsclubistanbul'un kurucuları Berna Ülger ve Yeşim Manav ile projelerini konuştuk.

artsclubistanbul’da paylaşmak işin özü

İhsan Dindar - milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

artsclubistanbul'un kuruluşundan başlamak istiyorum. Bu süreci biraz anlatmanız mümkün mü?

Günümüzün yüzeyselleşen, sıkışan dünyasında insanların artık daha çok kendilerine dönük şeyler yaparak mutlu olmaya çalıştıkları bir gerçek. Bir mal almaktansa, seyahat etmek, yeni bir şey deneyimlemek ve yeni bir bilgi öğrenmek bunların başında geliyor. Biz de artslubistanbul olarak çağımızın kent insanının yoğun temposu içerisinde kendine ayıracağı zamanda seveceği, kafa yapısına uygun insanlarla paylaşımlar yaşayacağı bir sosyal öğrenme ortamı ve deneyimler tasarlayıp hazırlıyoruz. artsclubistanbul’da paylaşmak işin özü. Gerek konusunun önemli uzmanları ve hocalarından seminerler dinliyor, gerekse sevdiğimiz dostlarımızın bizimle paylaşmaya değer konularını öğreniyoruz. Sevgi, keyif, bilgi paylaştıkça çoğalırmış, biz de hep beraber, öğreniyor, geziyor, deneyimliyor ve paylaşıyoruz.

Haberin Devamı

 

artsclubistanbul’da paylaşmak işin özü

 Bebek'teki tarihi bir köşkte katılımcıları ağırlıyorsunuz. Biraz bu mekandan bahsedebilir misiniz? Herkes katılabilir mi?

Seneler içinde gezilerimize, seminerlerimize ilgi ve farkındalık arttıkça aklımızın hep bir kenarında olan daha büyük bir alana geçme fikri yeni yerimizle hayat buldu. Böylece ilgi alanlarımız içinde olan plastik sanatlar ve mutfak sanatlarına ayırdığımız bölümler oluştu. Bebek’te eski bir İstanbul sokağında yer alan 5 katlı, bahçesi olan artsclubistanbul’a ev sahipliği yapan beyaz köşk her geleni evinde hissettiriyor. Bahçede ya da yemek katımızda seminerler öncesi veya sonrası bir şeyler atıştırmak ve sohbet etmek vazgeçilmezlerimiz haline geliyor. Programlarımızın çoğu aylık katılım ile yıl boyu sürüyor, günlük katılımlı atölye ve seminerlerimiz de oluyor. Ayrıca isteyenler mekanımızı kendilerine özel davet, etkinlik ve toplantıları için kiralayabilir, kullanabilir ve keyfini çıkarabilirler.

 

Köşkte farklı sanat dallarında düzenlediğiniz etkinliklerden bahseder misiniz?

artsclubistanbul’da plastik sanatlar başta olmak üzere yerleşik heykel atölyemiz, resim ve seramik obje boyama atölyelerimizde kıymetli sanatçılarımızla çok güzel çalışmalar yapıyoruz.

Haberin Devamı

Müzik festivalleri, sürekli konser dinletileri ile zenginleşen klasik müzik seminerleri, ustaların katılımıyla jazz dinletileri gerçekleştiriyoruz. Sinema,  dinler tarihi, sanat tarihi, başyapıt okumaları, karşılaştırmalı Türkiye ve dünya tarihi, siyasi tarih ve güncel siyaset, tasavvuf, felsefe söyleşileri ve Nietzsche okumalarıyla güncelleniyor aynı zamanda geçmişin izini sürüyoruz.

Güzel konuşma sanatı, görgü kuralları, psikodrama, transformal nefes, kundalini yoga, nlp, psikoloji, astroloji, mitoloji, semboller seminerleri, çiçek düzenleme, ikebana, kaligrafi workshopları da yaptıklarımız arasında.

 Mutfak sanatları ve gastronomi de artsmutfak’da bünyemizde yerini aldı. ‘Ne Yersek Oyuz’ seminerleri, yemek atölyeleri, sofra sanatı, tadım, içki mentorluğu, menü hazırlama, yemek- içki uyumu, çay tadımı ve seremonisi, çocuklar için mutfak atölyeleri ve sanat temalı doğum günleri artsmutfak’daki faaliyetlerimiz arasında.

Haberin Devamı

 Okuduğumuz kitaplardaki kahramanların izini sürdüğümüz gezilerle pekişen “Kitap Kulübü” isimli edebiyat seminerleri de çalışmalarımız arsında. Merak ettiğimiz, daha derinine inmek istediğimiz her konuda uzman isimler tarafından bilgilendirilmek bizi çok mutlu ediyor.

 

artsclubistanbul’da paylaşmak işin özü

Ali Canip Olgunlu, Jak Soref, Erol Mütercimler gibi isimleri anlatıcılar arasında görüyoruz. Bu isimlerin seçimi nasıl oldu?

Her zaman iyinin, güzelin, etiğin, doğrunun, özgün olanın ve bilginin peşindeyiz.  Öğreticilerimizi seçerken titizleniyor gerçek uzman ve deneyimli hocalarla işbirliği yapıyoruz. Erol Mütercimler, Sevtap Demirci, Arşo Kasbaryan, Ali Canip Olgunlu, Yalçın Sadak bu değerli isimler arasında. Öğrendikçe merak ediyor, daha çok sorguluyor, bu alanlarda uzman isimleri bulup öğreniyoruz.

 

Bunun yanı sıra bir de tur-gezi ayağı var... Destinasyonlar için kriteriniz nedir?

Başta Türkolog Ali Canip Olgunlu’yla zengin Anadolu kültürünü, tarihini, Anadolu geleneğini tanıtmak ve Anadolu’yu ve insanını anlamak ve hissetmek yolunda yaptığımız yurtiçi kültür gezileri düzenliyoruz.

Haberin Devamı

 Günlük İstanbul kültür ve sanat turları, sanat gündemi ziyaretleri ve seminerlerimizi pekiştirmek amacıyla titizlikle tasarladığımız temalı yurtdışı sanat, edebiyat, gastronomi , kültür ve müzik gezileri, VIP ön izlemelerine katıldığımız sanat fuarları, müzik ve film festivalleriyle keyfimiz, bilgimiz ve görgümüz katlanıyor.

 

Son olarak fast fooda karşı bir slow food duruşunuza değinmek isterim. Bu konuda da bilgi verebilir misiniz?

Ailemize iyi, gerçek gıda verebilmek adına yıllardır içinde bulunduğumuz slowfood hareketinin gıda endüstrisine karşı iyi, temiz, adil gıda için, sağlığımız için, geleceğimiz için ne kadar önemli olduğu yadsınamaz. Yerel ürün, mevsimsel tüketim, endüstriyel gıda yerine taze, doğadan beslenme mümkün olduğu kadar artsmutfak’ta sunmak istediğimiz doğru bir beslenme şekli. Artsclubistanbul olarak yöresel ve etnik mutfaklara, pişirme, saklama, koruma biçimlerine, anneanne reçetelerine, ata tohumlarına da önem veriyoruz.  Bu bilgileri gelecek nesillere taşımak istiyoruz…