Kültür Sanat Baskı değil baksı

Baskı değil baksı

26.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baskı değil baksı

Baskı değil baksı





Baskı değil baksı
Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi’nin fikir mimarı Hüsamettin Koçan, "geleneksel kültürü geleceğe taşıyarak kuşaklararası bağı korumak, sanatı Doğu Anadolu’ya götürerek insana ve sanata bir soluk alanı açmak, gurbetin ve göçlerin açtığı ekonomik, sosyal, kültürel yaralara merhem olmak, bölgedeki yaşamın kalitesini artıran çalışmaları başlatmak" diyerek müze projesinin amaçlarını özetliyor.
Bu arada hemen açıklayalım. Yanlış filan yazmıyoruz. Baskı değil, baksı müzesi çünkü müzenin kurulacağı Bayraktar Köyü’nün eski adı "Baksı". Bu da Kırgız Türkçesinde "şaman" anlamına geliyor. Halk arasında var olan ve yakın tarihe kadar sürdürülen gelenekler, müzenin kurulacağı köyün şaman gelenekleri üzerine kurulu bir geçmişi olduğunu gösteriyor.
Projeye dönersek, 9+9+1 sanatçı, bu şaman köyünde kurulacak müze için bir araya geldi. Ali Teoman Germaner, Devrim Erbil, Mustafa Pilevneli, Süleyman Saim Tekcan, İsmail Türemen, Ergin İnan, Berna Türemen, Hüsamettin Koçan, Fevzi Karakoç, Filiz Başaran, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Sema Ilgaz Temel, Tayfun Erdoğmuş, Ayşegül İzer, Devabil Kara, Emin Koç, Mürteza Fidan, Yusuf Ziya Aygen ve Nazan Erkmen, Baksı Müzesi’nin "Tılsımlı Eller"inden biri olmaya karar verdi. Bu proje için Baksı Müzesi’nin kuruluşuna katkıda bulunmak amacıyla 41 tane özel üretilen özgün baskı eser yaptı.
Bu çok özel, iki dizi halinde 41 takımdan oluşan "Tılsımlı Eller" koleksiyonunun en önemli özelliği eserlerin sadece ama sadece bu proje için üretilmiş olmaları. Bu koleksiyonun satışından elde edilecek gelir tümüyle Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi projesine aktarılacak.Geçen yıl, nisan ayında, Bilgi Atölye 111’de düzenlenen müze tanıtım sergisiyle Baksı Müzesi için ilk adım atılmış ve Hüsamettin Koçan imzalı 9 özgün baskıyı bir araya getiren ilk "Tılsımlı Eller" dosyası bu sergide, müzeye katkıda bulunmak isteyen koleksiyonerin karşısına çıkmıştı.
Doğu Anadolu’da sanatı yaşamla buluşturmayı amaçlayan Baksı Müzesi Halk Sanatları Araştırma Uygulama Merkezi, çağdaş kültür ve sanatı yöresel üretimle, el sanatlarıyla aynı potada birleştirmeyi hedefliyor. Mimari tasarımını Metin Koçan’ın gerçekleştirdiği Baksı Müzesi kompleksi, Bayburt’a 45 km. uzaklıktaki Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepede yükselecek. Sürekli sergilerin olacağı müzede, ayrıca toplantı salonu, kütüphane, konuk evleri ve atölyeler de inşa edilecek. Toplam 10 bin metrekarelik bir alana yayılacak müzede çeşitli konularda eğitim programları düzenlenecek, yöre halkının bu konuda bilinçlenmesi sağlanacak.
Bu projeye katkıda bulunmak isterseniz, bir an önce sergi salonunun yolunu tutun. Seyri bazen orijinal resimden bile daha eğlenceli olabilen özgün baskıların karşısına geçin. Baksı için bu baskılara bakmayı sakın ihmal etmeyin.

"Tılsımlı Eller"
Bitiş tarihi: 7 Ocak 2003
Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi
(0216 ) 326 26 67