Kültür Sanat "Bir Halk Düşmanı" Tiyatro Festivali'nde!

"Bir Halk Düşmanı" Tiyatro Festivali'nde!

27.05.2014 - 10:28 | Son Güncellenme:

19. İstanbul Tiyatro Festivali, dünya tiyatrosunun adından en çok söz edilen yönetmenlerinden Thomas Ostermeier ile Avrupa’nın en önemli tiyatro topluluklarından Schaubühne Berlin’i ağırlıyor.

Bir Halk Düşmanı Tiyatro Festivalinde

19. İstanbul Tiyatro Festivali, dünya tiyatrosunun adından en çok söz edilen yönetmenlerinden Thomas Ostermeier ile Avrupa’nın en önemli tiyatro topluluklarından Schaubühne Berlin’i ağırlıyor. 2012 yılında Festivaldeki Hamlet yorumutla büyük ses getiren Ostermeier ve sanat yönetmenliğini de üstlendiği Schaubühne Berlin topluluğu, bu yıl Henrik Ibsen’in sarsıcı yapıtı Bir Halk Düşmanı ile festivalin konuğu olacak.

Haberin Devamı

Bir Halk Düşmanı, Goethe Institut’ün işbirliği ve Atabay sponsorluğunda, 27 Mayıs Salı, 28 Mayıs Çarşamba ve

29 Mayıs Perşembe akşamları 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tiyatroseverlerle buluşacak. Oyunun

28 Mayıs Çarşamba günü yapılacak gösteriminden sonra yönetmen Thomas Ostermeier seyircilerin sorularını yanıtlayacak.

Özellikle son çalışmalarıyla dünyada büyük bir beğeniyle takip edilen Thomas Ostermeier ile çarpıcı, keskin ve son derece zekice ele aldığı Bir Halk Düşmanı’nda, dramaturg Florian Borchmeyer ile birlikte yazarın ruhuna tamamen sadık kalarak yapıtın eleştirel yönünü kusursuz bir biçimde günümüze taşıyor. Bir Halk Düşmanı, Dr. Tomas’ın Stockmann şehir kaplıcalarının insan sağlığına zararlı kimyasallar içerdiğini öne sürmesi ve bunu kanıtlama çabasında karşısına dikilecek en büyük engel, ağabeyi ve aynı zamanda Belediye Başkanı olan Peter'la olan mücadelesini konu alıyor. Stockmann'ın mücadelesinde belirginleşen iki kardeşin savaşı giderek genişliyor ve önce doktorun çevresini, sonra bütün kenti kapsıyor. Oyunun bu güncel ve mizah dolu yorumu, güçlü finaliyle de seyircilerini oyunun sonundaki tartışmaya dahil ediyor.

Haberin Devamı

Thomas Ostermeier Hakkında

1999 yılından bu yana Schaubühne Berlin’nin sanat yönetmenliğini üstlenen Thomas Ostermeier, topluluğun aynı zamanda daimi yöneticiliğini de yapıyor. Ostermeier; başta Henrik Ibsen olmak üzere Marieluise Fleisser, Jon Fosse, Rainer Werner, Herbert Achternbusch gibi yazarların çeşitli oyunlarını yönetti. 2009’da Henrik Ibsen’in oyunu John Gabriel Borkman ile Fransa’da, Shakespeare’in Hamlet’iyle de İspanya’da ödüle layık görüldü. Aynı yıl, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından verilen Edebiyat ve Sanat Liyakat Ödülü’nü aldı. 2010’da Fransız-Alman Ortak Kültür Konseyi Başkanlığı’na getirildi. Aynı yıl Polonya’daki Kontakt Uluslararası Tiyatro Festivali, Ostermeier’e ünlü prodüksiyonu The Cut için Eleştiri Büyük Ödülü’nü sundu. Ostermeier, 2004 yılında 14. İstanbul Tiyatro Festivali Nora oyunu ile konuk oldu. 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Hamlet yorumuyla yer alarak seyircilerin hayranlığını kazanan Ostermeier, aynı yıl festivalin Onur Ödülü’ne de layık görüldü.

Haberin Devamı

Söyleşi: Tiyatroda Bir Kilometre Taşı, Henrik Ibsen

29 Mayıs Perşembe, 18.30, Salon

Oyun yazarı ve akademisyen Bahar Akpınar, bu söyleşide tiyatro tarihinin en önemli kilometre taşlarından biri olan Henrik Ibsen’e odaklanıyor. Özellikle yazarın yaşamı ve yapıtları hakkında gerçekleştirdiği akademik araştırmalarından yola çıkarak, oyunlardaki dramaturjik arka planı ifade özgürlüğü bağlamında inceleyen Akpınar söyleşide, Bir Halk Düşmanı’na eğilecek. Ibsen’in yaşadığı dönemde Avrupa tiyatrosu ve düşünsel atmosferinde yarattığı farklılık ve getirdiği yenilik, kendisine destek veren ve Ibsenizm adında bir akım halini almasını sağlayan G.B. Shaw, E. Robins, W. Archer, E. Marx gibi isimler de söyleşi kapsamında ele alınacak. Bu söyleşide aynı zamanda Bahar Akpınar’a İbsen Enstitüsü Direktörü Frode Helland da eşlik edecek. Helland, Bir Halk Düşmanı’nı ekonomi ve demokrasi kavramları üzerinden ele alacak. Söyleşiye katılım için rezervasyon@iksv.org adresine bir e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

Haberin Devamı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştirilen 19. İstanbul Tiyatro Festivali, 12 farklı mekânda sahnelen 100’e yakın gösterinin yanı sıra ünlü konukların ve uzmanların katıldığı ücretsiz söyleşi, film ve belgesel gösterimleri ve atölye çalışmalarıyla 5 Haziran tarihine kadar devam edecek.

Festival biletleri Biletix satış sistemi, İKSV ana gişe ve gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânlarındaki gişelerden alınabilir. 19. İstanbul Tiyatro Festivali broşürü İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.