Kültür Sanat Bir İstanbul masalıydı Mario Levi

Bir İstanbul masalıydı Mario Levi

01.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

“En Güzel Aşk Hikâyemiz”, “Bir Şehre Gidememek”, “Size Pandispanya Yaptım” gibi sevilen kitapların yazarı Mario Levi hayatını kaybetti. 66 yaşında hayata gözlerini yuman Levi, bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu.

Bir İstanbul masalıydı Mario Levi

Levi’nin edebiyat dünyasını ve okurları üzüntüye boğan ölüm haberi Buart Art Sanat Atölyesi’nin “Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi’yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz” sözleriyle duyuruldu. PEN Yazarlar Derneği ise “Yazın dünyasında ‘İstanbul Aşığı’ yazar olarak tanınan, inceliklerle dolu, edebiyatımızın güçlü kalemi değerli Mario Levi’yi kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz” açıklamasını yaptı. Levi’nin kendisi gibi yazar olan eşi Ece Erdoğuş Levi ise “Canım sevgilim, en büyük dostum, hocam, yol gösterenim. Birlikte geçen her günümüz için şükrediyorum şimdi” dedi.

Haberin Devamı

1957 yılında İstanbul’da doğan Mario Levi 1975’te Saint Michel Fransız Lisesi’nden, 1980’de İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi’nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975’te yazan Levi, Şalom, Cumhuriyet, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos gibi yayınlarda yazılar kaleme aldı. İstanbul âşığı olarak bilinen Levi, romanlarında bu sevgiyi anlatan güçlü metinlere imza attı. Levi Türkçe’ye olan sevgisini ise bir Fransız gazeteciye verdiği söyleşide “Benim en derin vatanım Türkçedir” sözleriyle anlatmıştı.

Mario Levi bugün saat 13.00’te Acıbadem Musevi Mezarlığı’ndaki sinagogta yapılacak törenle aynı yerde son yolculuğuna uğurlanacak.