Kültür Sanat Burcu Arı: Türküleri yeni nesillere hitap edebilecek ve evrensel bir çerçevede yorumladık

Burcu Arı: Türküleri yeni nesillere hitap edebilecek ve evrensel bir çerçevede yorumladık

04.06.2021 - 13:21 | Son Güncellenme:

İlk olarak Seyyah albümüyle dikkat çeken Burcu Arı, bir süredir Modern Türküler Projesi ile karşımızda. Projenin ilk çalışması Gelin Canlar için Gökhan Türkmen ile düet yapan Burcu Arı bu kez de Fettah Can ile aynı sahneyi paylaştı. Mecnunum Leylamı Gördüm türküsünü Fettah Can ile birlikte modern bir formda yorumlayan Burcu Arı ile Modern Türküler Projesi'ni ve bu serinin geleceğini konuştuk.

Burcu Arı: Türküleri yeni nesillere hitap edebilecek ve evrensel bir çerçevede yorumladık

İhsan Dindar - milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

Öncelikle pandemi süreci nasıl geçiyor? Ne hissediyorsunuz, neler yapıyorsunuz?

Stüdyoda çalışarak geçiyor. Normalde çok sosyal ve dışarda vakit geçirmeyi seven biri değilim. Ancak özgür ruhlu bir insan olarak, yasaklardan ve  mecburi kısıtlamalardan, çok bunaldım. Tüm sektörlerde, maddi, manevi, psikolojik, ailevi sorunlar yaşayan herkes adına çok çok üzgünüm. Özellikle sanatçılar ve eğlence sektöründe çalışan tüm emekçilerin bu kadar hiçe sayılmasın içimi acıtıyor. Virüs yok demiyorum, bilime de karşı değilim. Birçok arkadaşımız Covid-19’dan vefat ederken, birçok insan da ekonomik nedenlerden intihar etti. Birçoğumuz psikolojik olarak çok etkilendik. Korku ve kaygıya kapıldık. Pandemiyle hayat çok hızlı akıyor, her şey çok hızlı ilerliyor. Bu hızda yanılsamalar çok mümkün. Zamanla netleşeceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

 

Fettah Can ile yaptığınız düete geleceğim ama öncesinde bu projeye daha gene bir çerçeveden bakmak için "Modern Türküler Projesi"ni sorarak başlamak istiyorum. Bu proje nasıl doğdu?

Aslında 2015'de planladığım bir projeydi. Ama soundu çok daha farklıydı. Anadolu bilgeliğini uyanışı, insanlığın bilincinde ki yükselmeyi, benim gibi esas dalı Halk müziği olmayan sanatçılarımızın da türkülerimizi yorumlamaya başlamaları, benim iç saatim, bu zaman diliminde gerçekleşmesini sağladı. Halk Müziği, başlı başına, kendi içinde oldukça zor bir türdür. Ustalarına saygıda kusurumuz olmaz. Biz elbette kendimizce, yeni nesillere hitap edebilecek ve evrensel bir çerçevede yorumladık.

Burcu Arı: Türküleri yeni nesillere hitap edebilecek ve evrensel bir çerçevede yorumladık

Türkülere getirdiğiniz bu farklı yoruma bizler aslında biraz da Seyyah albümden de aşinayız. Ortaya çıkan sonuca Burcu Arı imzası diyebilir miyiz?

Doku, sade yorum ve armoni bakımından benzerlikleri var kesinlikle. Seyyah albümünde türkü formunda bir parça bulunmuyor. Ancak Yemen türküsünü bir ön hazırlık olarak daha önce yayınlamıştık evet. Müzikal kısmında ben ve diğer sanatçı dostlarımız sadece sesiyle imza atıyor aslında. Vokaller ve sözler haricinde duyduğunuz tüm müzikal bütünlük ve tarz, aranjeyi yapan Genco Arı'nın imzasıdır. Profesyonel müzikal yolculuğumda seslendirdiğim parçalar tarz olarak birbirinden çok farklı olsa da hepsi aynı müzik dehasının elinden çıktığı için benzer bir hava ve hissiyat yaratması doğal.

Haberin Devamı

 

Seri ilk olarak Gökhan Türkmen ile seslendirdiğiniz Gelin Canlar türküsü ile başlamıştı. Şimdi ise Fettah Can ile Mecnunum Leylamı Gördüm. İki önemli isimle çalıştınız. Öncelikle bu nasıl bir duyguydu onu sormak isterim.

Sevgili Gökhan Türkmen de sevgili Fettah Can da hem ürettikleri güzel parçalara hayranlık duyduğum hem özel hayatlarındaki güzel aile yaşantılarıyla örnek olan, mütevazı ve bir o kadar da derin ve inanılmaz yetenekli sanatçılar. Benim için duygu derinliği ve felsefesi bu kadar derin, aranjeleri bu kadar modern, vokal kayıtları ise son derece sade olan projede, Onlar gibi kıymetli müzisyenler ve hassas ruhlarla buluşmak gurur verici. Anadolu'nun sesini benim gibi yüreklerinde hissetmeselerdi bu projede buluşamazdık zaten. Seslerine, gönüllerine sağlık.

Haberin Devamı

 

Türküleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Seçim sürecinde ne gibi kriterleriniz var?

Daha çok bize, yani müzik prodüktörüm ve eşim Genco Arı ile bana güzel hissettiren ve modernize ederken ruhunu bozmadan yansıtabileceğimiz türküleri seçmeye çalışıyoruz. Her türkünün öyle gerçek, öyle hüzünlü ve öyle yaşanmışlıkları var ki. Seçmek çok zor. Üstelik son derece sade bir dille o kadar çok şey anlatıyorlar ki. Duymak için ayrı, anlamak için ayrı çaba sarf etmek lazım.

Burcu Arı: Türküleri yeni nesillere hitap edebilecek ve evrensel bir çerçevede yorumladık

Mecnunum Leylamı Gördüm, projenin en yeni ayağı oldu. Nasıl bir kayıt süreci oldu?

Hem yorucu hem keyifliydi. Aranjesi bir kaç kez değişti. O yüzden üzerinde çok düşünülmüş ve titizlikle çalışılmış bir parça. Ve tabiki Fettah Can'ın sesi ve ruhu ile birleşince hep birlikte müzik evreninde yüzüyormuşuz gibi hissettiriyor bana.

 

Son olarak projenin devamında neler olacak?

Sırada Sevgili Ersay Üner ile birlikte seslendirdiğimiz Allı Turnam var. Haziran 2021 de yayınlanacak. Bir çok kıymetli sanatçı var. Şimdilik sürpriz. Her ay bir parça yayınlanacak. Melek Mosso ve Elif Kaya güzel sesleriyle taçlandırdılar. Biraz da dişil enerji gerekiyor değil mi? Dünyanın sesi, gözü, kulağı, şifası olmak için. Şimdilik 9 sanatçı var ancak sanırım,12 parçayı bulacak albüm. Benimle birlikte, ANA_DOLU'nun sesini tekrar dillendiren, tüm sanatçı dostlarımıza şükranlarımı, Halk müziği üstadlarına saygılarımı sunuyorum.