Kültür Sanat Ceren Necipoğlu anısına öğrencisinden hediye

Ceren Necipoğlu anısına öğrencisinden hediye

31.05.2016 - 13:55 | Son Güncellenme:

Brezilya'daki konserinden dönerken, Atlantik Okyanusu'na düşen uçak kazasında, genç yaşta hayatını kaybetti. Bu nedenle Zeynep Öykü YILMAZ, onu arpa başlatan hocasını anmak için, kaybolduğu okyanusun hikayesini anlatan parçayı hazırladı.

Ceren Necipoğlu anısına öğrencisinden hediye

1 Haziran Arpist Ceren NECİPOĞLU'nun ölümünün yıldönümü. Türk arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu, Brezilya’daki Rio Arp Festivali’nden dönerken Atlantik Okyanusu'na düşen uçakta hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

Bu nedenle Zeynep Öykü YILMAZ, onu arpa başlatan hocasını anmak için, kaybolduğu okyanusun hikayesini anlatan parçayı hazırladı.

Solo arp için düzenlediği "Haru no Umi", "Baharda Deniz" anlamına geliyor.

Haru no Umi'yi 8 yaşında kör olan Japon besteci Michio Miyagi'nin, çocukluğunda gördüğü Tomanoura Denizinin anıları üzerine yazmış.

Hayatı denizde sona ermiş olan hocasının ölüm yıldönümünde onu seven ve özleyenlere, denizi anlatan bu parçayı armağan etti.

Zeynep Öykü YILMAZ kimdir?

Zeynep Öykü müzik eğitimine 10 yaşında piano dersleri alarak başladı.
13 yaşında bir görsel sanatlar kursuna katılmak üzere gittiği İngiltere'de Kelt arpı ile tanıştı.

Oradan getirdiği küçük Kelt arpı ile bir süre kendi kendine arp öğrenmeye çalıştıktı.
İlk arp derslerini Eskişehir Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Ceren Necipoğlu'ndan aldı.
Onun vasıtasıyla Şirin Pancaroğlu ile çalışmaya başladı, daha sonra arp eğitimine İpek Mine Sonakın ile devam etti.

Haberin Devamı

2008 yılında İrlanda'da bir geleneksel Kelt arpı yarşımasında ikincilik kazandıktan sonra klasik arp da çalmaya başlayan Zeynep Öykü, farklı teknikler öğrenmek için çeşitli ülkeleri gezerek Amerika'da Susan Allen, Fransa'da Isabelle Perrin, Hollanda'da Ernestine Stoop gibi dünyanın önde gelen arpistlerinden dersler aldı.

Büyük yapım şirketlerinin yok olduğu günümüz müzik piyasasında bağımsız olarak var olmak adına, arp eğitiminin yanında dünyanın en köklü ses mühendisliği okulu olan SAE (School of Audio Enginering)'de ses mühendisliği eğitimi aldı.

Zeynep Öykü, klasik müzik dışında geleneksel müzikten rock müziğe uzanan bir ilgi alanına sahip.
Amerika'lı Wolves in the Throne Room, Finlandiya'lı Imperia ve Exception to the Rule, Türkiye'li Change of Plans ve Senfonya gibi rock-metal gruplarına da konuk müzisyen olarak katkıda bulundu.
Elektronik Kelt arpı ile Doğa için Çal 2 projesinde yer aldı. Alışılmadık bir başka deneme olarak Tereminist Cihan Gülbudak ile çalıştı, ikili Yetenek Sizsiniz yarışmasına katılarak finale kadar yükseldi.

Rock müzik dışında Kelt müziği ve Türk Sanat Müziği ile de ilgileniyor. 2011 yılında Osmanlı saray müziği ve danslarının izini süren Taksim Taksim grubuna katıldı.

Haberin Devamı

Bu projede, dansçı Berrak Yedek, tanburi Murat Aydemir ve neyzen Salih Bilgin gibi isimlerin yanında yer aldı.

Arpın ülkemizde yaygınlaşması için çalışan Zeynep Öykü, Açık Radyo'da iki yayın dönemi boyunca, sadece arp hakkında bu güne değin yapılan en kapsamlı program olan 47 tel 2 el'i hazırladı.
Ayrıca, arpın ulaşılması kolay bir enstürman olmasını sağlamak için 2011 yılında her yaş ve seviyeden öğrencinin kabul edildiği arp kursunu başlattı, 4 sene devam eden bu kursu şimdi Karaköy'deki yeni mekanında sürdürmekte.

2012'de Hollanda'nın önde gelen konservatuarlarından Codarts'a kabul edilen tek arp öğrencisi, ve arp sınıfının ilk yabancı öğrencisi oldu, oradan da Londra'ya giderek eğitimini tamamladı.

Arp eğitiminin dışında müzik yapımcılığı okuyan Zeynep Öykü, yakın zaman önce Türkiye'ye dönmüş ve yapımcılığını kendi üstlendiği albüm çalışmasına başlamıştır.

Haberin Devamı

Eğitimci olarak ise İstanbul'da her yaştan öğrenciyle çalışmakta, İstanbul dışında Bursa'da ilk kez arp eğitimi başlatmayı planlamaktadır.