Kültür Sanat CSO Ada Ankara Cumhuriyet’i selamlıyor

CSO Ada Ankara Cumhuriyet’i selamlıyor

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başkent Ankara’nın kültür vadisinde ilk durak CSO Ada Ankara; her türden müziğe ve kültür sanat faaliyetlerine kucak açarak ülkemizin ve dünyanın önde gelen sanatçıları izleyicilerle buluşturmayı amaçlayan önemli yapılardan biri…

CSO Ada Ankara Cumhuriyet’i selamlıyor

Atatürk Bulvarı ile Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedî istirahatgâhı olan Anıtkabir’e perspektif veren tek açıklık alana inşa edilen CSO Ada Ankara’nın mimari tasarımını, 1992 yılında yarışma neticesinde birincilik ödülüne layık görülen Uygur Mimarlık üstlendi. Yapı kentsel boyutu ile kültür bölgelerini bütünleştirmeyi amaç edinen bir proje olarak doğdu. Proje, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un öncülüğündeki çalışmalar neticesinde tamamlandı. 29 Ekim 1961 tarihinden CSO Ada Ankara’daki yeni mekânına taşındığı 3 Aralık 2020 tarihine kadar organizasyonlara ev sahipliği yapan 683 kişi kapasiteli tarihî CSO binası, geçirdiği restorasyonun ardından 10 Kasım 2021’de açıldı.

Haberin Devamı

Küre biçiminde tasarlanan salonlar, prizma biçimindeki kuvvetli gövdesi ile âdeta gölden yükseliyor ve başını kaldırıyor. Bu yükseliş Ankara’nın iki önemli mihenk taşı olan Anıtkabir ve Kale’nin karşılıklı söyleşisine katılarak kentsel mekâna dönüşüyor. Kentsel mekânı ve mimarisiyle bina, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cumhuriyet’i selamlıyor.

CSO’nun çeşitli konser ve etkinliklerini kendisine daha uygun mimariye ve teknik özelliklere sahip bir salonda gerçekleştirebilmesi temel gayesiyle inşa edilen yapı, CSO’nun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koro ve topluluklara da ev sahipliği yapıyor.