Kültür Sanat Dinozorların gecesi

Dinozorların gecesi

13.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dinozorların gecesi

Dinozorların gecesi





Dinozorların gecesi
Beşer bu.
Her ne kadar diline iyiliği pelesenk etse de, kötüye pek kolay alışıyor, hafiflikten de öyle ha deyince vazgeçemiyor. Bu yüzden de kültür - sanat programlarına bile icabında geyik olsun (Hii! Dinozorlara bak, nasıl da toplanmış kendi aralarında kafa buluyorlar gibisinden) diye takılabiliyor. Tabii ilk başta. Yani taş çatlasın en fazla beş dakika.
Ama sonra bir bakıyor ki, ekrandakiler bütün samimiyetleriyle, bütün sıcaklıklarıyla birikimlerini konuşturuyorlar. İşte o vakit, insan utanıyor sıkılıyor, ben, ben diye sayıklıyor dakkasında, nasıl oluyor da bu kadar dejenere, bu kadar taş kalpli olabiliyorum? Uzun lafın kısası: Her salı saat 22:10’da TRT 2’de yayına giren "Sözün Büyüsü" artık adındaki tılsım yüzünden mi yoksa bizatihi edebiyatı konu aldığı için midir bilinmez böyle bir tesir bırakıp, bir güzel şaşırtıyor adamı. O kadarla da kalmıyor: Tuhaf bir tiryakilik de yaratıyor. Tuhaf çünkü öyle alışıldık kamera atraksiyonları yok. Hız yok (cazibesinin sırrı belki de bu). Fonda vurucu müzik falan yok. Aksine, her şey derli toplu bir stüdyoda üç kişi (Erendiz Atasü, Talat Halman ve Mustafa Şerif Onaran) ve onların ağırladıkları konuk arasında geçiyor. Konuşmacılar konuklarıyla birlikte mırıl mırıl (izleyeni katiyen baymadan ama) ve de ciddi ciddi (abus çehreli bir ciddiyet değil ama) konuşuyor, tartışıyorlar. Yazarı ve eserini / ya da eserlerini öyle bir süzgeçten geçiriyorlar ki, o güne dek tek bir satırını okumadığınız bir yazarı bile merak etmeye başlayıveriyorsunuz.
Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Orhan Kemal’e, Nâzım Hikmet’ten Orhan Veli’ye, Yaşar Kemal’den Necati Tosuner’e (en son Murathan Mungan konuk olmuştu) dek pek çok edebiyatçının konu edildiği "Sözün Büyüsü" işte böyle bir program. Gülçin Onbaşıoğlu’nun hazırladığı "Sözün Büyüsü’nü geç keşfeden - dile kolay tam 72 programı geride bırakmışlar! - yeni tiryakiler olarak diyoruz ki: "Tabii konuşulmadıysa, Yusuf Atılgan’ı da, Oğuz Atay’ı da, Nahid Sırrı Örik’i de sizlerden dinlemek istiyoruz."
Bu arada son bir söz: Zannetmeyin ki, bu program sadece dinozorlara hitap ediyor, sadece onlar tarafından izleniyor. Katiyen. Programın müdavimleri arasında gençler de var. Bunun için http:// www. sozluk. sourtimes.org/ adlı siteye bakabilirsin. Laf aramızda, sözlük bayağı sıkı bir site. Sitede yok yok. Elflerden Nietzsche’ye, BBG geyiklerinden Newman - Kramer ikilisine, Tanrı’dan şeytana, Nick Cave’den billboardların yazarlarına dek her konuda fikir sahibi olabilirsiniz. Anlayacağınız, onu da kaçırmamakta fayda var.