Kültür Sanat Dizeler İstanbul’da buluşuyor

Dizeler İstanbul’da buluşuyor

10.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk ve dünya şiirini bir araya getirecek olan Uluslararası İstanbul Şiir Festivali 13 Mayıs’ta başlıyor. Festival, farklı coğrafyalardan 40 şairi buluşturuyor

Dizeler İstanbul’da buluşuyor

Miraç Zeynep Özkartal

Mayıs ayı artık İstanbul için şiirsel bir anlam taşıyacak. Türk şiiri ile dünya şiirini buluşturacak olan Uluslararası İstanbul Şiir Festivali’nin ilki, 13 Mayıs’ta başlıyor.
Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı-Kültür Müdürlüğü’nün eseri. Yürütme kurulunda üç şair; Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve Metin Celal’in yanı sıra; Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Öztürk ile Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Bayhan görev alıyorlar. İskender Pala, Tobias Burghardt ve Fernando Rendon festivalin danışma kurulu üyeleri. Onursal başkan ise Doğan Hızlan.
Festivale Türkiye’den Ahmet Oktay, Ahmet Telli, Baki Ayhan T., Cahit Koytak, Can Bahadır Yüce, Enver Ercan, Gonca Özmen, Haydar Ergülen, Hilmi Yavuz, Kemal Özer, Leyla Şahin, Mehmet Ocaktan, Oğuzhan Akay, Orhan Alkaya, Ömer Erdem, Özdemir İnce, Refik Durbaş, Sennur Sezer, Yusuf Uğur Uğurel ve Zeynep Köylü katılacaklar. Yabancı konuklar ise Alex Susana (Katalonya), Arjen Duinker (Hollanda), Claudio Pozzani (İtalya), Denise Boucher (Kanada), Dieter M. Graf (Almanya), Jean Pierre Balpe (Fransa), Joan Margarit (Katalonya), Jona Burghardt (Almanya), Kerry Shawn Keys (ABD), Michel Deguy (Fransa), Nikola Madzirov (Makedonya), Pedro Shimose (Bolivya), Pio Serrano (Küba), Rodolfo Hasler (Katalonya), Saadi Yousef (Irak), Sergey Gandlevski (Rusya), Sonata Paliulyte (Fransa), Tobias Burghardt (Almanya), Tomaz Salamun (Slovenya) ve Yiorgos Chouliaras (Yunanistan).
13 Mayıs saat 13.00’te Pedro Shimose’un Şiir Akademisi’nin ardından Caddebostan D&R ve Sirkeci Garı’nda yapılacak şiir okumalarıyla başlayacak olan festivalin açılış töreni saat 19.00’da, dünyanın ilk aşk kitabesinin bulunduğu Arkeoloji Müzesi’nde yapılacak. Törenin ardından keman virtuozu Cihat Aşkın bir konser verecek.
Festivalin özel teması “Çağdaş Katalan Şiiri” olarak belirlendi. Katalan şairler 15 Mayıs’ta saat 17.00’de Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde okurlarla buluşacak.
Festival süresince Mephisto Kitabevi, Kadir Has Üniversitesi, Fransız Kültür Merkezi’nde 'Şiir Akademisi’; D&R’lar, Yerebatan Sarnıcı, Emirgan Köşkü, Sirkeci Garı, Cafer Ağa Medresesi, Bakırköy Cem Karaca ve Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde ise şiir okumaları düzenlenecek.
Bilgi Üniversitesi’nde de festival boyunca atölye çalışmaları gerçekleştirilecek.
Festival programında        14 Mayıs saat 20.00’de Atilla Birkiye’nin hazırladığı ve CRR’de yapılacak “Şiirlerle Şarkılarla İstanbul” adlı dinleti var. 16 Mayıs akşamı ise Binbirdirek Sarnıcı’nda yedi şair şiirlerini Kerem Görsev Trio eşliğinde okuyacak.
Festivalin en renkli etkinliği ise son güne bırakılmış. 17 Mayıs saat 13.00’de Suhulet gemisine binecek olan tüm şairler, bu 'şiir hatları vapuru’yla gün boyu İstanbul’un pek çok noktasına uğrayacak ve şiirlerini okuyacak. Kapanış töreni ise 19.00’da Arkeoloji Müzesi’nde yapılacak. Ayşe Tütüncü ve Perküsyon Grubu’nun konseriyle 1. Uluslararası İstanbul Şiir Festivali son bulacak.
www.istanbulsiirfestivali.com