Kültür Sanat Dünya Caz Günü kutlu olsun!

Dünya Caz Günü kutlu olsun!

30.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Amerikalı caz piyanisti ve besteci Herbie Hancock tarafından yaratılan “Dünya Caz Günü”, her yıl 30 Nisan’da dünyada ve Türkiye’de kutlanıyor. Koronavirüs salgını sebebiyle geçen yıldan beri  online olarak kutlanan “Dünya Caz Günü”nde  içinizi ‘cazla doldurmak’ adına bugün yapılacak etkinlikleri derledik

Dünya Caz Günü kutlu olsun

Gizem Çetimen -Akbank Caz Festivali’nin 30’uncu yılına özel oluşturulan albümün hazırlık sürecini içeren “Dün, Bugünü Yarın” isimli belgesel, 30 Nisan Dünya Caz Günü’nde sanatseverlerle buluşacak. Yönetmenliğini Umut Kebabçı’nın üstlendiği belgesel, 30 özgün beste ve 80’e yakın sanatçının performansını da içeriyor. Ayrıca belgeselde, 23 farklı müzisyen ve grubun stüdyo çalışmalarının ve mini röportajları da yer alıyor. Belgesel, Akbank Sanat’ın YouTube hesabından izlenebilir.

Haberin Devamı

Jülide Özçelik’ten özel konser

İş Sanat, Dünya Caz Günü’nü Jülide Özçelik konseriyle kutluyor. Pandemi sebebiye İş Kuleleri Salonu’nda seyircisiz kaydedilen konserde Özçelik, sevilen halk türkülerini de repertuvarına ekledi. Düzenlemelerini Cem Tuncer’in yaptığı konserde “Anan Var Midur?” “Mecnunum Leylamı Gördüm”, “Yalan Dünya” gibi türküler ile “Hayat”, “Zaman” ve “Karanlıkta Kaldım” adlı Özçelik’in parçaları da dinleyiciyle buluşacak. Ayrıca Özçelik’e konserde gitarda Cem Tuncer, piyanoda Ercüment Orkut, kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda Ediz Hafızoğlu eşlik ediyor. Konser, ilk gösterim tarihi 30 Nisan saat 20.30’dan itibaren İş Sanat’ın YouTube kanalı ve internet sitesinde ücretsiz erişime açık olacak.

Haberin Devamı

Caz müzisyenleri evlere konuk oluyor

Garanti BBVA’nın “Garanti BBVA ile Sesini Aç” serisi, nisan ayındaki bölümünü “30 Nisan Uluslararası Caz Günü”nü kutlamak amacıyla caz müzisyenlerine ayırdı. Garanti BBVA’nın Youtube hesabında yayına girecek programın konukları, Çağrı Sertel, Selen Gülün Trio, Batu Şallıel Quartet ve Cenk Erdoğan Trio olacak. Müzisyenler, kendi albümlerinden parçalarını ve bestelerini cazseverlere sunacak.

İki saatlik bir retrospektif

ABD’nin bağımsız televizyon kanalı PBS, ise Caz Günü’nün 10. yıldönümünü aralarında Herbie Hancock, Andra Day, Sting, Dianne Reeves, Morgan Freeman ve Marcus Miller’ın da katılacağı bir programa ev sahipliği yapacak. All-Star Global Concert Global Concert’e sahneye çıkacak sanatçılar, izleyiciye iki saatlik bir retrospektif sunacak. Ayrıca bu özel etkinlikte, Birleşmiş Milletler, İstanbul, Osaka, Paris, Washington, D.C., Havana, St. Petersburg, New Orleans ve Melbourne’deki Caz Günü konserlerinden unutulmaz anların da nostaljisi yapılacak. Etkinliği PBS’nin internet sitesine üye olarak Türkiye saatiyle 06.00’da izleyebilirsiniz.

Caz konuşmalarında ırkçılık konuları

Berklee Global Jazz Institute ise bugüne özel seminerlerle “Dünya Caz Günü”nü kutluyor. Enstitünün Facebook hesabı üzerinden canlı yayınlanacak “Global Jazz Conservations” etkinliğinde ırkçılık, mültecilik, göçmenlik ve cinsel eşitlik konuları işlenecek. Berklee Global Caz Enstitüsü Sanat Direktörü Danilo Perez’in sunacağı programa Kurt Elling, WenJun Wu, Eirini Tornesaki katılacak. Programı Türkiye saatiyle bu akşam 21.00’de izleyebilirsiniz.