Kültür Sanat Eurimages'tan destek

Eurimages'tan destek

13.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Eurimages’dan, Yeşim Ustaoğlu’nun "Pandoranın Kutusu" adlı uzun metraj film projesine 200 bin euro destek kararı çıktı. Avrupa filmleri dağıtan 4 şirkete de dağıtım desteği kararı alındı.

Eurimagestan destek
Barışkan Ünal

AA muhabirine açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Selahattin Ertaş, Eurimages’ın 25-27 Şubat tarihleri arasında Fransa’nın Strasbourg kentinde 104. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yaptığını bildirdi. Toplantıda, Yeşim Ustaoğlu’nun "Pandora’nın Kutusu" adlı uzun metrajlı film projesine destek kararının verildiğini belirten Ertaş, Ali Özgentürk’ün "Suç" ve Yusuf Kurçenli’nin "Karadeniz’de Balad" filmlerinin ise destek alamadığını kaydetti.
     
Ertaş, Türk-Fransız ortak yapımı (yüzde 74 Türk, yüzde 26 Fransız) olacak "Pandora’nın Kutusu" filmine, Eurimages tarafından 200 bin euro "ortak yapım desteği" verileceğini bildirdi.
     
Toplantıda, Avrupa filmleri dağıtan 4 şirkete de dağıtım desteği verilmesi kararı alındığını anlatan Ertaş, Türkiye’nin bu yıl Eurimages’a 822 bin 88 euro katkı yapacağını söyledi.
     
Selahattin Ertaş, Eurimages’ın bir sonraki toplantısının 20-30 Nisan ile 1 Mayıs tarihleri arasında Polonya’nın Varşova kentinde yapılacağını da dile getirdi.
      
104. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda, Avrupa filmleri dağıtan 4 şirkete verilen dağıtım destekleri ise şöyle:
     
-Belge Film Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine İtalyan yapımı "The Days of Abondonment" adlı filmin dağıtımı için 5 bin euro, -Chantier Filmse "Das Leben der Anderen" adlı Alman yapımı filmin dağıtımı için 5 bin euro, -İrfan Film Ticaret ve Sanayi Limited Şirketine "Grabavica" adlı Bosna Hersek filminin dağıtımı için 7 bin euro, -Umut Sanat’a "Paris, je t’aime" adlı Fransız filminin dağıtımı için 5 bin euro destek verildi.
      
EURIMAGES TEMSİLCİLERİ DEĞİŞTİ

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Ertaş, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un talimatıyla Eurimages temsilciliğine Mehmet Demirhan ile Bülent Gündüz’ün getirildiğini söyledi.
     
Türkiye’nin Eurimages’daki ilk temsilcisi Faruk Günaltay’dı. Günaltay, 1993-2005 yılları arasında Türkiye’yi temsil etti.
     
Daha sonra bu görevi Dr. Ahmet Boyacıoğlu ve İhsan Kabil devraldı.
     
Boyacıoğlu ve Kabil de yaklaşık iki yıl Türkiye’nin Eurimages temsilciliğini yaptı.