Kültür Sanat !f İstanbul biletleri satışta!

!f İstanbul biletleri satışta!

07.02.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeniliğin, sıradışılığın, politik olarak uyanık ve aktif olmanın festivali !f istanbul 6. AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali'nin biletleri satışa çıktı!

f İstanbul biletleri satışta
!f istanbul bu yıl da Beyoğlu AFM Fitaş ile birlikte Caddebostan AFM-Budak Sineması’nda gerçekleşirken, !f ankara 1-4 Mart tarihlerinde Ankaralı sinemaseverlerin karşısına çıkacak.

Bugün Biletix’te indirimli önsatışa sunulan biletlerin fiyatları tam 11 YTL, öğrenci 9 YTL, Ankara’da ise tam 10 YTL öğrenci 8 YTL. Tüm biletler Yapı Kredi University Telecard sahiplerine %50 indirimli. 

Haberin Devamı
Her yıl olduğu gibi, bu yıl da festival “HİT FİLMLER” bölümünde ünlü yönetmenlerin son yapıtlarını ve festivallerden ödüllerle dönen filmlerle karşımıza çıkıyor. Şüphesiz bu bölümün en çok konuşulacak filmlerinden biri ABD Başkanı George W. Bush’un öldürüldüğü bir geleceği konu alan, Toronto Film Festivalindeki prömiyerinde fırtınalar koparan Death of a President (Bir Başkanın Ölümü) olacak. Ayrıca bu bölümde, başrol oyuncusu Ryan Gosling’e şimdiden bolca ödül kazandıran Half Nelson (Tepetaklak Nelson), kült müzisyen Tom Waits’in de oynadığı, Sundance ödüllü Wristcutters: A Love Story (Bilekkesenler: Bir Aşk Hikayesi), Almanya’nın çok konuşulan, Yabancı Film Oskarının iddiali ismi Lives of Others (Başkalarının Hayatı) ve oyuncu Maggie Gyllenhaal’ın iç burkan Sherrybaby’si yer alıyor. Bölümün bir diğer starı ise Turner Ödüllü sanatçı Douglas Gordon ve Fransız sanatçı Pilllippe Parreno’nun 17 senkronize kamera ve 150 kişilik bir ekiple çektikleri Zidane: A 21st Century Portrait (Zidane: Bir 21. Yüzyıl Portresi) olacak. !f’e bu yıl eklenen yeni bölümler, dünya sinemasındaki trendleri kapımıza kadar getiriyor. Irak savaşı, globalizasyon, küresel ısınma gibi konuları ele alarak dünyayı ayağa kaldıran belgeseller ve güncel konulara farklı açılardan yaklaşan cesur filmler “AKT!FIST” başlığı altında toplanıyor. Joacquin Phoenix’in yapımcılığını ve seslendirmesini üstlendiği, endüstriyelleşen dünyadaki hayvan kullanımları ile ilgili görüntüleri ile et yemekten soğutacağı garanti olan Earthlings (Dünyalılar), kullandığımız dilin politik bir araç olduğunu anlatan sivri belgesel Fuck (S…), bir intihar bombacısının eylem öncesi hazırlıklarına bambaşka bir perspektiften yaklaşan Day Night Day Night (Gündüz Gece Gündüz Gece), 70lerin en ünlü sol militanlarından biri olan Hans Joachim-Klein’ın silahlı eylemden vaz geçme nedenlerini ilk defa anlattığı My Life as a Terrorist (Bir Terörist Olarak Hayatım) yer alıyor.

Kısalarda “Yarışma, Katıl!” Dönemi 

!f’in bu yıl diğer bir yeniliği ise jürili Kısa Film Yarışmasını ortadan kaldırarak Kısalar gösterimleri yapacak olması. Sponsorluğunu Ericsson’un üstlendiği Kısalar bölümünde Türkiye’den kısaların yanı sıra dünya kısa filmlerinin de en iyileri 6 farklı başlık altında izleyicilerle buluşacak. Radikal gazetesi tarafından yürütülen !f Kısalar 'İzleyici Ödülü’ ise devam ediyor.

Festivaller dışında izleyicisiyle buluşmakta zorlanan kısa film dünyasının yakın gelecekteki mecrasının mobil platformlar olacağına inanan Ericsson, Türkiye’den Kısalar bölümünün bu yıl sponsorluğunu üstleniyor. Ericsson Türkiye, İzleyici Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenini, 16-20 Nisan 2007 tarihleri arasında Cannes’da gerçekleşecek olan ve dünyanın en önemli görsel-işitsel ve dijital içerik pazarı “MIPTV featuring Milia” buluşmasında, eşsiz bir deneyim yaşamaya davet ediyor. Festival izleyicileri tarafından en çok beğenilen 'Kısa’nın yönetmenine ve kazanan filme oy veren bir izleyiciye bir yıl boyunca AFM sinemalarında ücretsiz film izleme hakkı verilecek.
 
 
Sansürsüz

Son yılların bir diğer sinema trendi ise cinselliğin sanata yansımalarının mercek altına alınması. Ülkemizde televizyon ve sinemada sansür hala gündemde iken !f bu yıl “Ben Ötekidir” bölümüyle konuyu tartışmaya açıyor. Bu bölümün ilgi çekecek filmleri içlerinde Gasper Noe, Matthew Barney, Larry Clark gibi ünlü yönetmenlerin kısa erotik filmlerinden oluşan Destricted (Yasaksız), cesur filmleriyle ünlenen Avustralyalı yönetmen Ana Kokkinos’tan The Book of Revelation (Vahiyler) ve Fransa’da davalara konu olan L’Exterminateur Des Anges (Öldürücü Melekler) yer alıyor. Chacun Sa Nuit ( Herkesin Gecesi Kendine) ise Luc Besson’un Le Grand Bleu’sundan hatırlayacağınız Jean Marc Barr imzası taşıyor.


“MÜZİK-HAYAT-FİLM” bölümü ise bu yıl efsanevi isimleri konuk ediyor. İntihar eden Nirvana solisti Kurt Cobain hakkındaki Kurt Cobain: About a Son (Kurt Cobain: Bir Oğul Hakkında), son dönem yıldızı parlayan İzlanda müziğini yansıtan A Screaming Masterpiece (Çığlık Çığlığa Başyapıt), yapımcılığını Wyclef Jean’in üstlendiği Ghosts of Cite de Soleil (Cite de Soleil’in Hayaletleri) ve İngiltere’nin meşhur karşı-kültür müzik festivali Glastonbury’i bizzat yaşatan Glastonbury filmi bu bölümü doldururuyor.

Günümüzün Yeni Tarantinosu Kim?

Haberin Devamı
Film festivallerinin en heyecan verici yanlarından biri geleceğin Tarantinolarını, Soderberghlerini şimdiden keşfetmek. İşte “GICIR GICIR” bölümü sizi yarının ünlü yönetmenleriyle bugünden tanıştırıyor. Bu yıl festivalin en 'hip’ bölümleri arasında yer alan bu bölümün yıldızları arasında stil moda fotoğrafçısı Perry Ogden’ın ilk uzun metrajı Pavee Lackeen, genç Belçikalı yönetmen Martine Doyen’den ilginç bir bilinçaltı yolculuğu olan Komma (Koma), Faslı Noury kardeşlerin anneler ve oğullar üzerine çektikleri tarz film Heaven’s Doors (Cennetin Kapıları) ve kendinden çok söz ettiren Arjantinli Alexis dos Santos’tan Glue (Tutkal) yer alıyor. Geçen sene Sundance’de adından çok söz ettiren How the Garcia Girls Spent their Summer ise, bu bölümün en sıcak filmi.

Farklı Yaşam Tercihleri Gökkuşağı Bölümünde

Her zamanki gibi !f’in en renkli bölümlerinden biri olan “GÖKKUŞAĞI”, daha önce !f’te de gösterilen Yossi & Jagger filminin sevilen İsrailli yönetmeni Eytan Fox’un son yapıtı The Bubble (Baloncuk), bağımsız filmlerin favori oyuncularından Gretchen Mol’un oynadığı Puccini for Beginners (Yeni Başlayanlar için Puccini) ve Filipin çıkışlı, 12 yaşındaki başrol oyuncusunun başarısıyla sayısız ödüle layık görülen The Blossoming of Maximo Oliveros (Maximo Oliveros’un Açılması) bu bölümün yıldızlarından.

Son dönemin en iyi animasyonlarına yer veren “FANTASTİK FİLMLER” bölümü artık !f ile özdeşleşti. Bu bölümün yıldızı çizgi roman dünyasını aktarmasındaki özgünlüğüyle animasyonda yeni bir çığır açan karanlık bir geleceği konu alan Renaissance (Rönesans). Bölümde ayrıca, Fransız sürreel sinemasının yeni ustaları Gustave de Kervern ve Benoit Delepine’dan Avida, daha önce gördüğünüz herhangi bir filme benzemeyen, Bunuel esintili Macar yapım Taxidermia ve gerçek görüntüleri stop-motion görüntülerle harmanlayan usta Çek yönetmen Jan Svankmajer’ın son filmi Lunacy (Cinnet) yer alıyor.

!f Parti ve Atölyeleri İle Yine Rengarenk

Her yıl büyük ilgi gören !fistanbul yan etkinliklerinde bu yıl, Kum Animasyonu Harikaları adlı atölye çalışması ile David Myriam, Durağan Görüntü’den Filme adlı atölye çalışması ile Tolga Erdem, Üç Kıtadan Üç Farklı Bağımsız Film Öyküsü adlı söyleşide ise Martine Doyene, Maria Maggenti, Imad Noury ve Swel Noury bizlerle birlikte olacak.

Bu senede, her sene olduğu gibi, sinema severleri sinema salonları dışında bir araya getiren partilerimizden Açılış Partisi 17 Şubat’ta Babylon’da, Gökkuşağı Partisi 23 Şubat’ta Love Dance Point’te ve Kapanış Partimiz 25 Şubat’ta Babylonda gerçekleşcektir.

Ayrıca, festival süresince Roxy’de Existenz tarafından düzenlenen “Dur, İzle ve Dinle”: Bir Müzik Videosu Sergisi adlı müzik videoları sergisi saat 14.00–  20.00 arasında açık olacaktır.


!f istanbul Bağımsız Dağıtımcı Ödülü Başlatıyor!

Bağımsız sinemanın Türkiye'deki adresi olan !f istanbul AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali altıncı yılında Türkiye'deki bağımsız film dağıtımcılarını teşvik etmek amacıyla yeni bir ödül geleneği başlatıyor.

Türkiye'de bağımsız film dağıtımcılığı, bol sinema sevdası, sabır ve emekle gerçekleşiyor. Bir yandan bu tarz filmlerin seyircisini oluşturmaya ve Türkiye'deki sinema pazarını çeşitlendirmeye çalışan dağıtımcılar, diğer yandan kısıtlı pazarlama olanakları ve sinema salonlarında rekabet gibi koşullarla hareket etmekteler. 
 
"!f istanbul Bağımsız Dağıtımcı Ödülü" 15-25 Şubat 2007 tarihleri arasında AFM Beyoğlu Fitaş ve AFM Caddebostan Budak Sinemalarında gerçekleşecek olan festivalde, yerli dağıtımcılar tarafından sunulan filmler arasından seyircilerin oylarıyla belirlenecek.

Kazanan filme AFM Sinemaları çeşitli önemli salonlarında vizyon garantisi verirken, Radikal gazetesi basın desteği, Wall ise outdoor tanıtım desteği veriyor olacak.