Kültür Sanat Fanteziciler ekran başına!

Fanteziciler ekran başına!

04.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gizem ve feza meraklıları! Çarşamba akşamlarına ve perşembe gecelerine dikkat! Dikkat, çünkü o günlerde CNBC- e’de iki sıkı dizi yayınlanıyor. Biri "Roswell", diğeri "Millennium".

Fanteziciler ekran başına

Fanteziciler ekran başına!

Gizem ve feza meraklıları! Çarşamba akşamlarına ve perşembe gecelerine dikkat! Dikkat, çünkü o günlerde CNBC- e’de iki sıkı dizi yayınlanıyor. Biri "Roswell", diğeri "Millennium".

SERPİL GÜLGÛN

Fanteziciler ekran başına
Her şey değişiyor. Dünya değişiyor, feza değişiyor, uzaylılar değişiyor. Yok artık öyle eskinin patlak gözlü, yampiri bacaklı, koca kafalı, perdeli elli fezalıları. Şimdikilerin eli yüzü bir düzgün ki, sormayın gitsin. İnanmıyorsanız, geçin ekran başına, CNBC-e’nin "Buffy - The Vampire Slayer"ı sollayacak gibi görünen yeni gençlik dizisi "Roswell"i izlemeye koyulun. Adını diziye veren Roswell, malum ufoloji (var mı hakikaten böyle bir ilim sahası?) aleminin alamet - i farikası olan meşhur Amerikan kasabası. Max, Michael ve Isabel ise dünyaya çarpan uzay gemisinden kurtulan uzaylılar. Ne var ki, hiçbiri hangi yıldızdan (biz de biliyoruz, gezegen demeyi, ama jargon böyle n’apalım) geldiklerini bilmiyor. Zira, uzaylı ebeveynlerini hiç tanımamış, kasabadaki iki aile tarafından evlat edinilmişler. Uzun sözün kısası: Çocuklar büyür, bugüne gelinir ve her şey Liz’in bir silahlı saldırı sırasında ölmesiyle başlar. Evet, yanlış duymadınız, ölmesiyle... Kız ölür ama Allah’tan Max ve Mike oradadır. Kıza öteden beri kesik olan Max, hemen devreye girer, onu hayata döndürür. Ne var ki bu, hiç de kendileri için hayırlı olmayacak ve kasabanın kötü kalpli şerifi Valenti ve onun kıl oğlu Kyle peşlerine düşecektir.
Oyuncular: Shiri Appleby (Liz), Jason Behr (Max). Brendan Fehr (Michael), Emillie de Ravin (Tess, Liz’in kankası), Katherine Heigl (İsabel, Max’in kızkardeşi), William Sadler (Şerif Valenti), Nick Wechsler (Şerifin kıl oğlu Kyle)

Sadece ‘şahane’!
Beş bölümü, hadi taş çatlasın, altı - yedi bölümü gösterilip kaybolan "Harsh Realm"in yerini dolduran "Millennium" için şahaneden başka ne denir bilemiyoruz. Ama bu, kanalın "Harsh Realm"i kaşla göz arasında, hiçbir açıklama vermeden kaybettirmesini affettirmiyor. Bu biiir. İkincisi, sanal alemi ayağımıza getiren "Harsh Realm"imizi geri istiyoruz. Ve üüüç: "Harsh Realm"ı geri istiyoruz derken, yetkililere "Millenniumödan vazgeçin demiyoruz. Katiyen. "Gizli Dosyalar" ( X - Files)ın yapımcıları tarafından hazırlanan "Millenium"a gelince, o, dört dörtlük bir dedektiflik dizisi. Ama öyle böyle değil, hakikaten dört dörtlük. Çekimler ve olay örgüsü her seferinde şahane. Akışkanlık acayip! Bu arada adamımız Frank Black eskinin dedektiflerine hiç benzemiyor. Ne Hercule Poirot gibi tek başına takılıyor ne onun gibi tostoparlak ne onun gibi güle oynaya işi bitiriyor ne de Sherlock Holmes gibi tek bir neferle, Dr. Watson ile yola koyuluyor. Bir kere, adamımız hiç gülmüyor. Poker suratlının Allahı. Yüzü, cenaze duvarı gibi bir şey. Bir deri kemik. Çekirdek bir ailesi var. Bir karısı, bir kızı. Steril bir dünya yani. En azından görünürde. Artı arkasında sayısı, gücü ve niteliği meçhul bir grupla, Milenyum ile çalışıyor.
Gruptaki adamların dertleri genelde suç, özelde seri katiller. Dediğimiz gibi sabık FBI ajanı adamımızın eski dedektiflerle hiçbir alakası yok. Onu suçlulara götüren özelliği parlak zekâsı ya da detay manyaklığı filan değil. Bizatihi olağandışı bir özelliği. Kabaca duru görü diyebileceğimiz özelliği... Şöyle ki, adamımız hayata seri katillerin gözüyle bakıyor. Yani bir nevi "Laura Mars’ın Gözleri" hadisesi (İzleyenler bilir, Faye Dunaway oynamıştı bu filmde, fotoğrafçıydı, kurbanların bakışıyla katili görüyordu). Ama tersten. Yani kurbanların olay anında veya gelecekte nasıl öldürüleceklerini görüyor, cesede bakmaya gerek bile duymadan nasıl öldürüldüklerini söyleyebiliyor. Sonuç? Perşembeleri, saat 23.00 sularında gösterilen "Millennium"u kaçırmayalım, seyredelim, başka alemlere dalalım, karanlık yüzümüzle karşılaşalım!
Oyuncular: Lance Henriksen (Frank Black), Brittany Tiplady (Jordan Black), Klea Scott (Özel Ajan Emma Hollis).






KÜLTÜR & SANAT