Kültür Sanat Filmekimi sadece salonlarda

Filmekimi sadece salonlarda

29.09.2021 - 06:33 | Son Güncellenme:

İKSV tarafından bu yıl 20. kez düzenlenen Filmekimi, aralarında merakla beklenen “Dune”, “The Power of the Dog” ve “Titane”ın da olduğu filmleri izleyiciyle buluşturacak

Filmekimi sadece salonlarda

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 20. kez düzenlenen Filmekimi’nin programı dün çevrimiçi olarak yapılan basın toplantısıyla paylaşıldı. Filmekimi, yakın dönemde festivallerde dikkat çeken filmlerden oluşan programıyla 8-17 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 15-19 Ekim’de Ankara’da, 22-26 Ekim’de İzmir’de düzenlenecek.  

Haberin Devamı

Basın toplantısında konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Filmekimi’nin 20. yılı olduğunu hatırlattı ve bu nedenle tüm festivaller içinde özel bir yeri olduğunu belirtti. “Festivallerde ödüller alan, merakla beklenen, en iyi ve en yeni filmlerden oluşan seçkisiyle Filmekimi, bu sene İstanbul’dan sonra Ankara ve İzmir’de de izleyicilerle buluşacak. Çevrimiçi gösterimler geçtiğimiz süreçte bize çok önemli bir olanak sundu ama hepimiz büyük ekranda film izlemeyi özledik. Gerekli tüm önlemleri alarak yeniden sinema salonlarında buluşabileceğimiz için mutlu ve heyecanlıyız” dedi.  

Filmekimi programı hakkında bilgi veren festival direktörü Kerem Ayan da etkinliğin bu yıl sadece fiziksel gösterimlerle ve salonların yüzde 50 kapasitesiyle düzenleneceğini söyledi ve “Salonlara dönüş yapılmasını istiyoruz. Koronavirüs önlemlerini alarak ve yeni şartlara uyum sağlayarak hayatımıza devam etmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Ödüllü yapımlar

Filmekimi’nin programında Denis Villeneuve’ün Frank Herbert uyarlaması merakla beklenen “Dune”un kapanış filmi olması dikkat çekiyor. Kerem Ayan, “Dune” ile ilgili “Türkiye’de ilk kez Filmekimi’nde seyirciyle buluşacak ve sonra gösterime girecek” dedi ve filmin dünya prömiyerinde Venedik’te gördüğü büyük ilgiyi hatırlattı.  

Filmekimi programında Venedik Film Festivali’nden gelen diğer bir film yarışmada yer alan ve usta yönetmen Jane Campion’a En İyi Yönetmen Ödülü getiren “The Power of the Dog”. Ayan, “The Power of the Dog”u “bu yıl izlediğim en iyi film” olarak tanımladı. Seçkide, Venedik yarışmasının dikkat çeken filmlerinden Paolo Sorrentino imzalı ve yönetmenin kendi çocukluğundan yola çıktığı “The Hand of God” da yer alıyor. Venedik Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Aslan’ı kazanan Fransa yapımı Audrey Diwan imzalı “Kürtaj / L’événement” da Filmekimi kapsamında izleyiciyle buluşacak. Cannes’da Altın Palmiye kazanan “Titane” aynı festivalde en iyi ilk filme verilen Altın Kamera’yı kazanan “Murina” da Filmekimi’nde gösterilecek filmler arasında yer alıyor.   

Haberin Devamı

Wes Anderson’ın Fransız kültürüne saygı duruşunda bulunduğu yeni filmi “The French Dispatch / Fransız Postası”, usta yönetmen Bruno Dumont’nun Cannes’da prömiyer yapan filmi “France” ve Zhang Yimou’nun “sinemaya yazdığım aşk mektubu” dediği “Bir Saniye” de Filmekimi seçkisinde bulunuyor.

Hangi salonlar var?

Festival biletleri, İstanbul için bugün 10.30’da başlayacak. Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, 4 Ekim Pazartesi 10.30’da genel satışa açılacak. Biletlere passo.com.tr üzerinden Passo perakende noktalarından ve İKSV gişesinden erişilebilir. Filmekimi filmleri İstanbul’da Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Beyoğlu Sineması ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması’nda, Ankara’da Cinemaximum Armada, İzmir’de Cinemaximum Mavi Bahçe’de izlenebilecek.