Kültür Sanat Filmlerle gülmeye ihtiyacımız var

Filmlerle gülmeye ihtiyacımız var

30.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Kolpaçino 4 4’lük” ve “Ölümlü Dünya 2”nin kısa sürede bir milyon seyirci barajını geçmesi, yerli komedilerin sırrını sorgulatıyor. Eleştirmenlere göre ortak kanaat, gülmeye ihtiyacımız olduğu yönünde.

Filmlerle gülmeye ihtiyacımız var

MÜJDE IŞIL - Komedi her devrin en sevilen türlerinden biri olageldi hiç kuşkusuz. İster argo ister bolca küfür kullanılsın, seyirci perdede güleceği yerli yapımları izlemeyi tercih ediyor. 1989’dan beri tutulan box office verilerine göre tüm zamanlar seyirci rekoru kıran filmler listesinde ilk üç yapım yani 2017 tarihli “Recep İvedik 5” (7.437.050 kişi), 2014 tarihli “Recep İvedik 4” (7.369.098 kişi) ve 2013 tarihli “Düğün Dernek” (6.980.070 kişi) komedi türünde. Hâlâ rekorları kırılamadı. Araya pandemi girip de seyirci sayısı azalınca ve salonların kapanması bile gündeme gelince bu milyonluk rakamlar mucize gibi görünmeye başladı ama son zamanlarda gişeye yansıyan olumlu gelişmeler var.

Haberin Devamı

Örneğin 2023 sonu vizyona giren “Ölümlü Dünya 2”nin seyirci sayısı 1 milyon 600 bini geçti. Box Office Türkiye verilerine göre ilk üç filmi toplamda 2,5 milyonu aşkın seyirci tarafından izlenen “Kolpaçino” serisinin dördüncüsü “Kolpaçino 4 4’lük” ise ikinci hafta sonunda bir milyon seyirci barajını aştı. Pandemi sonrası seyircinin yeniden salonlara dönmesi ve sektörün iç hacminin artması sevindirici. Sonuçta bu filmler için alınan biletlerin parası yine sektör içinde dönecek. Eleştirmenlere göre bu filmlerin çok izlenmesinin nedeni gülmeye ihtiyacımız olduğu yönünde.

Filmlerle gülmeye ihtiyacımız var

‘Motivasyonu komedi üstlendi’

Uğur Vardan: Komedi hem seyircinin ilgisi bakımından hem de sektörü ayakta tutan çok önemli bir dal olması itibarıyla zaten tarihsel bir öneme sahiptir. İlgi gören yapımlar yine komedi tarzının ürünleri oluyor. Bunun nedeni de belli: İzleyiciyi salona çekecek Hollywood tarzı yüksek teknolojili ‘süper kahramanlı’ filmlerimiz yok. Halkımız melodramı, acıyı zaten diziler vasıtasıyla ekrandan yeterince izliyor.

Haberin Devamı

 ‘Kaçış sineması’

Hasan Nadir Derin:  Yeşilçam’dan beri gelen bir komedi geleneği var. Günümüzdeki izlenen komedi filmleri de bu geleneğin bir takipçisi. Komedi birlikte tepki verildikçe etkisi artan bir tür. Çok izlenen komedileri, kaçış sinemasının bir türü olarak da yorumlamak mümkün. Seyirci çabuk anlayabileceği şakalara gülerken zorluklardan uzaklaşıyor.