Kültür Sanat Fransa’dan bir konuk, bir de simitçi çocuk!

Fransa’dan bir konuk, bir de simitçi çocuk!

24.01.2013 - 12:10 | Son Güncellenme:

Aydede Her Yerde kitabıyla kıtaları aşan Hacer Kılcıoğlu, bu kez İzmir’in çalışan çocuklarını konu ediyor.

Fransa’dan bir konuk,  bir de simitçi çocuk

Büyüme sorunlarını zekice kurgular ve ince bir mizahla ele alan Hacer Kılcıoğlu, sevilen öykü kitabı Aydede Her Yerde’den sonra yine sınırları aşan evrensel bir arkadaşlık hikâyesi anlatıyor. Okuru, Fransız bir belgeselci ve küçük bir simit satıcısının peşinden İzmir’in ara sokaklarında gezintiye çıkaran kitap, farklı kültürleri ortak bir duygu dilinde buluşturuyor. Umudun, neşenin ve zorlukların birbirine dolandığı yaşamları yan yana getiren hikâye, hayvan sevgisinden çocuk işçilerin sıkıntılarına, kişisel keşiflerin coşkusundan hasta bir ebeveynle yaşamanın zorluklarına kadar pek çok konuda düşündürüyor.

Haberin Devamı

Solmuş tişörtü ve tokyo terlikleriyle İzmir sokaklarında gevreklerini satmaya çalışan Mahmut, yağmurlu bir günde, kendisi gibi sokaklarda dolaşan iki arkadaş bulur: Belgesel filmci Frank ve sıska sokak köpeği. Çalışan annesiyle birlikte hasta babasına bakan Mahmut’un zor yaşamı, Frank’ın çalışan çocuklarla ilgili çekmeye başladığı belgesel sayesinde renklenir. Frank’la aralarında kurulan güçlü arkadaşlık, Mahmut’u da, ailesini de etkileyecektir...

1955’te Manisa, Alaşehir’de doğan Hacer Kılcıoğlu, İngilizce öğretmenliği yaptı. İzmir’in Köprü semtinde, Behçet Uz Parkı kıyısında, kimilerinin “Düşünce Evi” dediği Masalcı’da okuyup yazmayı, hayal kurmayı sürdüren Kılcıoğlu, gezgin olmayı seviyor, sık sık yolculuklara çıkıyor. Çocukluk ve gençlik anılarını Ben Eskiden Çocuktum ve Jale’yle Konuşmak adlı kitaplarda toplayan yazarın Perşembeleri Çok Severim adlı duygu ve mizah yüklü ilk çocuk romanı, Günışığı Kitaplığı tarafından 2009’da yayımlandı. İzmir’de Köprü Mahallesi’nde büyümüş üç ünlü sanatçının ele avuca sığmadıkları çocukluk yıllarını esprili bir üslupla anlattığı İzmir’de Üç Çocuktuk 2010’da; çocuk romanı Bugün Adım Kaktüs Benim 2011’de ve çocuk öyküleri Aydede Her Yerde 2012’de yayımlandı. İzmir’de Üç Çocuktuk, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nin (ÇGYD) 2010 Yılın En İyi Çocuk Kitabı Tasarımı ödülünü kazandı. Gevrekçiii yayımlanan son çocuk romanı. İki çocuğu olan yazar, eşiyle birlikte İzmir’de yaşıyor.

Haberin Devamı

GEVREKÇİİİ
Hacer Kılcıoğlu
Editör: Müren Beykan
GÜNIŞIĞI KİTAPLIĞI
ÇOCUK KİTAPLAR (8-12 yaş)
Çocuk Roman