Kültür Sanat Fransa’ya uzanan umut notaları

Fransa’ya uzanan umut notaları

02.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransa’nın önde gelen klasik müzik topluluklarından Metz - Grand Est Ulusal Orkestrası, 6 Şubat’ta yaşadığımız depremlerin ardından Institut français Türkiye ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın iş birliğiyle yaraları sarmak için sahneye çıkacak.

Fransa’ya uzanan umut notaları

Melisa Vardal -  “Umut Notları” başlıklı konserin adı gibi umut olması için biletlerden elde edilecek tüm gelir İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak. Depremden etkilenen 11 şehirdeki güzel sanatlar liseleri ve konservatuvarlarında yer alan öğrencilerin yüzünü güldürmeyi hedefleyen konser, depremde enstrümanı zarar gören veya kaybolan eğitimci ve öğrencilerin yararına kullanılacak. Başarılı genç piyanist Can Çakmur’a sanat yönetmeni David Reiland’ın şefliğindeki Metz – Grand Est Ulusal Orkestrası’nın eşlik edeceği gecede, CRR Konser Salonu’nun genel sanat yönetmeni şef ve besteci Murat Cem Orhan da konuk şef olarak yer alacak. Konserde Ludwig van Beethoven, Camille Saint-Saëns ve Claude Debussy gibi dünyaca ünlü bestecilerin yanı sıra klasik müziğimizin önemli bestecilerinden Ahmet Adnan Saygun’un “Suit”i de seslendirilecek.

Haberin Devamı

Harika bir yol

Önümüzdeki yıl depremzedelere Fransa’da pedagojik ve müzikal formasyon almaları için olanaklar yaratılarak genişletilmesi hedeflenen projeye dair konuşan Fransız şef David Reiland, “Metz Grand Est Ulusal Orkestrası’nın tüm müzisyenleriyle birlikte ‘Umut Notaları’ adlı birleştirici projeye katılabildiğim için mutluyum. Bu iddialı proje sayesinde, deprem sırasında eşyalarını kaybeden birçok çocuk ve öğretmen enstrüman bağışından faydalanabilecek” diyor. Depremzede müzisyenlerle dayanışma için kurulan bu köprüden memnuniyetini vurgulayan Reiland sözlerinin devamında şu ifadelere yer veriyor: “Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, 6 Temmuz’da bir senfonik konser vererek kendi ölçeğinde bu projede yer alıyor. Konserin ertesi günü, Şef Murat Cem Orhan’ın da katılımıyla genç izleyicilere, müzik eserlerini okumanın anahtarlarını anlaşılır ve eğlenceli bir şekilde dinleteceğiz. Ve 8 Temmuz’da, Murat Cem Orhan ile birlikte seçtiğimiz altı genç kadın ve erkek orkestra şefine Metz Grand Est Ulusal Orkestrası ile bir masterclass gerçekleştireceğiz. Bu sayede gençlere şeflik sanatındaki becerilerini geliştirme fırsatı sunacağız, bu benim için çok önemli. Orkestranın müzisyenleri ile genç profesyonel şefler arasında bağ kurmanın harika bir yolu.”