Kültür Sanat Genç sanatçıların özgürlük alanı

Genç sanatçıların özgürlük alanı

27.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Genç sanatçıların özgürlük alanı

Genç sanatçıların özgürlük alanı

       BİRİ; "Her başlangıç bir bitiş, her bitiş bir başlangıçtır" diyor ve boş bir tuval sunuyor bize: "Yandaki boş alan size ait. Başlangıç için sıfır eleman kullanıyorum. Çünkü bitişe bir katkım olsun istemiyorum." Bir başkası "Yüzleşme"mizi bekliyor. Üç defter var önümüzde: "LÜTFEN! KENDİ GÜNAHINIZI YAZANIZ!" Havva'nın yasak meyve elmayı yiyerek işlediği günahı ise, "Yedin Bi Kere" adlı enstalasyonda sergiliyor biri.
       Yaşları 15 ile 35 arasında, doğum yerleri Edirne ile Ardahan arasında değişiyor. Kimi tuval üzerine yağlıboyadan şaşmıyor kimi minimal etkiler yaratma peşinde...
       Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nin bu yıl Kültür Bakanlığı'nın maddi katkılarıyla TÜYAP'ta 5 Temmuz'a kadar sürecek 4. Genç Etkinlik, genç sanatçıların özgürlük alanı: 229 plastik sanatlar projesi, 21 kısa metrajlı film / video, 13 gösteri ve 2 müzik projesiyle sergilenecek ne çok tasarıları olduğunu ilan ediyorlar.
       Proje sorumluluğunu Hakan Onur'un üstlendiği "Genç Etkinlik 4"ün Danışma Kurulu'nda Ali Akay, Cihat Aral, Mahir Günşıray, Hüsamettin Koçan, Barış Pirhasan yer alıyor. Proje Yürütme Kurulu ise Didem Dayı, Cemil Ergün, Arcan Kıral, Funda Pekşen, Evrim Saraçoğlu, Zeki Tirek'ten oluşuyor.
       Bu yılki Genç Etkinlik'te geçen yıllarda olduğu gibi bir tema yok. Herkes aklındakini, yüreğindekini somutlaştırmış yapıtında. Adana'dan Birol Özer "Yansıtıcı" adlı tuval üzerine baskıda, Afşar Timuçin'in "Düşünce Tarihi" kitabından bir alıntı üzerinden bakıyor bize. Tüm genç sanatçılar birer ayna. (Berlin doğumlusunun da Dersim doğumlusunun da kaygıları ve düşleri var. Marmara Üniversitesi'nden Gazi Selçuk, alçı figürlerinin "kent yaşamının içine sıkışıp kalmış bireyler" olduklarını vurguluyor.) Çiğdem - Yasemin Ataş, Murat Muratoğlu'nun aynaları kırık. Bir sanatçı bileklerini kesmiş. Burası "İntihar Odası". Duvarlarda çuval üzerine iliştirilmiş küpürler: Zeynep Oral'ın Milliyet Sanat'a yazdığı "Sanat dünyasında intiharlar" başlıklı yazı. Cuci Han'ın "Felsefi İntihar ve Ötesi" adlı kitabı... Genç sanatçılar, intiharı olay olarak değil, kavram ve tavır olarak ele aldıklarını söylüyorlar. "Bilinçli intihar" sanatçılarınki... Onaylayıp onaylamamak gibi bir amaç gütmemişler. Bu projeleri bir yanıt değil, sorulan soruların devamı: "Ölmek / bir sanattır, her şey gibi" diyen Sylvia Plath'a bir selam gönderiyorlar...
       "Genç Etkinlik" bir başka köşesinde MSÜ öğretim görevlileri Derya Tecimer Çakır ve Çiğdem Ulusoy "Ekinoks" adlı yapıtlarında sarı, beyaz ve siyah ırktan üç figürü buluşturmuş, onları renk renk kumaş ve ipliklerle bağlıyorlardı: "İnsanları dünyaya bağlayan gelenek ve görenekler bu renkli kumaş ve iplikler. Ama farklı ırklardan olanlardan olmak onların paylaşımını engellemez."
       Biraz daha politik bir mercekten bakanlar da var dünyaya: Tuncay Takmaz koca bir ABD bayrağı yapıp yıldızların ortasına Tansu Çiller portreleri koymuş! Yapıtın adı "Rüya Bitti!"
       Bilgetekin Kalay ile Ayten Arslan, esas gündemin gözardı edilip yapay gündemler yaratılmasını eleştiriyorlar "Kayıp"ta. Esas gündem siyasi cinayetler ve kayıplar. Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Metin Göktepe kanlar içinde bu yapıtta.
       "Genç Etkinlik" biraz büyümüş, olgunlaşmış gibi bu yıl. Başka bir geniş kapsamlı sergiyi izlemekten fazla farkı yok. Burada adı geçmeyen (ve tabii gezdiğimiz sırada henüz sergilemeye hazırlanmamış olan yapıtlar) onlarca yetkin resim, heykel ve enstalasyon görmek nasıl da umut verici! Ardahan doğumlu Ayşe Şirin'in "İğne" adlı minimalist çalışması bir kumaşa geçirilen iğnenin hareketini yakalıyor. Çorlulu Seçkin Erdem'in "Bay Kuş Tarlası" ustaca betimlenmiş minik baykuşların yüzlerindeki ifadelerle, renk uyumuyla ve yöneten - yönetilen / üreten - üretilen ilişkisini kurmasıyla dikkat çeken bir heykel grubu.
       Bir yazıda saymakla bitmeyen plastik sanatlar projelerinin yanı sıra Etkinlik boyunca gösterime sunulacak film / videoları, performansları da dikkatle izlemeli. Gençlerin sergileyecekleri çok şey var!