Kültür Sanat Gerçek sanat herkesin paylaştığıdır

Gerçek sanat herkesin paylaştığıdır

06.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk seramik sanatının öncü ismi Füreya Koral’ın TBMM’nin sanat koleksiyonunda yer alan eserleri ilk kez Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde sergileniyor.

Gerçek sanat herkesin paylaştığıdır

Seray Şahinler - "Ben sanatı kişisel olarak almıyorum. Bir eser yapayım; güzel olsun, beğenilsin, alınsın, müzeye konulsun şeklinde anlamıyorum sanatı. Benim için esas sanat herkesin paylaştığı sanattır…” Türk seramik sanatının öncü ismi Füreya Koral, 1984 yılında bu sözlerle anlatıyor sanata bakışını. Her fırsatta sanatın müzelere hapsedile-meyeceğini, günlük yaşamın tam ortasında olduğunu vurgulayan bir isim Füreya Koral.

Haberin Devamı

Füreya Koral’ın anısını yaşatmak için son yıllarda belgesel filmlere ve sergilere uzanan özel projeler yapılıyor. Hayatı boyunca üretmeyi bir an olsun bırakmayan Koral’ın eserleri kamudan özel koleksiyonlara kadar pek çok yerde karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda İstanbul sokaklarında…

Sanatçının anısına bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerini açtı ve sanat koleksiyonunda yer alan Füreya Koral’a ait eserleri ziyaretçilerle buluşturdu. Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde düzenlenen “Füreya” sergisi aile albümlerinden çok özel seramik çalışmalarını buluşturan özel bir proje.

Gerçek sanat herkesin paylaştığıdır

Sehpalar ilk kez sergide

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1950’lerden itibaren düzenlediği yarışmalarla sanat üretimini teşvik etmiş. Anadolu’nun her şehrine bir sanatçı gönderilmiş ve üretim için desteklenmiş. Füreya Koral da onlardan biri. TBMM tarafından Konya’ya gönderilen isimler arasında yer almış. Sergide sanatçının 1960-1961 yıllarında meclis için özel olarak yaptığı 16 adet sehpa var. Bu sehpalar 2013 yılına kadar aktif olarak kullanılmış. Fakat zamanla yıpranmalarla birlikte kullanımdan alınarak restore edilmiş. İşte bu 16 sehpa kamuyla ilk kez buluşuyor. Özel bir bölümde sergilenen sehpalar, Koral’a özgü geleneksel-çağdaş sentezin en güzel örneklerinden. Sanatçıya ait “Allah” yazılı seramik de ilk kez sergilenen eserler arasında.

Haberin Devamı

Atatürk’ün notu

Füreya Koral, Türk sanat tarihinin en önemli ailelerinden birine mensup. Babası Emin Paşa, annesi ise Şakir Paşa’nın kızı Hakiye Hanım. Şakir Paşa ailesinde kimler yok ki… Fahrelnisa Zeid ve Aliye Berger Koral’ın teyzesi, yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ise dayısı. Sergide bu özel aileye de çok özel fotoğraflar eşliğinde dokunabiliyoruz. Özellikle Koral’ın çocukluk yıllarından, evlilik karelerine uzanan kareler, Fahrelnisa Zeid ve Aliye Berger’le aynı masayı paylaştığı fotoğraflar sergiye renk katıyor. Füreya’nın Hatıra Defteri de öne çarpanlar arasında… Defterde yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün 3 Şubat 1923 tarihli “Füreya Hanım, millete ifa edeceğin vazife mühimdir. Bunu bir an hatırından çıkarma. Ona göre çalış, hazırlan” notu ise çok etkileyici.