Kültür Sanat Gökhan Türkmen: Pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı

Gökhan Türkmen: Pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı

06.12.2020 - 11:25 | Son Güncellenme:

Gökhan Türkmen müzikal üretkenliğine pandemi döneminde çıkardığı yeni albümüyle yeni bir imza attı. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni albümü "Romantik" ile yeni denemelerle dolu müzikal yolculuğuna devam eden Gökhan Türkmen, Spotify dünya listelerinde de büyük ilgi görüyor. Romantik albümü için "her duyguyu bir çatı altında topladığımız ve tek kelime ile anlattığımız bir not" olarak tanımlayan Gökhan Türkmen ile hem bu son çalışmasını hem de 2021 planlarını konuştuk.

Gökhan Türkmen: Pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı

İhsan Dindar - milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

 

Uzun sayılabilecek bir aranın ardından bir albümle karşımızdasın. Aslından bunun işaretini zaten daha önce yaptığımız röportajda da vermiştin. Günümüzde yaygın strateji tekliler üzerinden ilerlemek. Bu noktada albüm tercihini nedenini sorarak başlamak istiyorum.

Bu sefer alışılmışın dışına çıkalım istedik. Projeyi bir yıla yaydık teklileri her ay yayınlayarak yeni hiç duyulmamış şarkıları da ekleyerek dinleyicilerle paylaşmak istedik. Müzikle dinlenmeye, nefes almaya ihtiyacı olan insanlarla aynı noktada buluştuk, pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı. Çok güzel dönüşler aldık. Hem şarkılarla tepkileri ölçtük hem de bir yıl öncesinden hazırladığımız projeyi adım adım yerine getirdik. Romantik Albümü, özel bir çalışma ve bu çalışma içeriğinin bir arada toplanması gerekiyordu. Romantizmin tek albümde olması en doğru tercihti.  

Haberin Devamı

 

Albümün ismiyle devam etmek istiyorum. Romantik isminin seçiminde bu kelimenin bugünkü manasından daha öte şeyler var sanırım?

Romantizm sevgi ve aşkın sebep olduğu duygu durumları değil sadece. Yalnızca güzel, hoş olan değil, trajedi, umutsuzluk, şanssızlık, talihsizlik, korku hatta ölüm de aynı zamanda dışa vurulmayı bekleyen derin duygular. Romantik albümüyle tam da bunu ifade etmeye çalışıyoruz. 100 yıl öncesinin Romantik döneminde olduğu gibi, müziğin çok sesliğini, sözlerin duygularla taşmasını, orkestrasyonun kuvvetini aktarıyoruz. İnsanın duygusal ve duyusal ifadesini Romantik üzerinden hatırlatmak istiyoruz. Dağıtmak istiyoruz, her nerede ruhumuz sıkışıyor ise, coşuyor ise dinleyenlerin tüm duygularını serbest bırakmalarını ve yalnızca o an’da şimdi’de kalmalarını, kalplerini ve ruhlarını dinlemelerini istiyoruz.

Gökhan Türkmen: Pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı

Romantik, Gökhan Türkmen'in müzikal yolculuğuna düştüğü nasıl bir not? Benim hissettiğim ve aslında merakla da beklediğim daha rock, daha bir brit-pop hava var sanki...

Birbirinden farklı müzik tınısını bu albümde duymamamızın nedenini çok iyi özetliyor Romantik. Her duyguyu bir çatı altında topladığımız ve tek kelime ile anlattığımız bir not diyebilirim.  

Haberin Devamı

 

Albüme katkı sağlayan isimlere de bir parantez açalım...

Tabi ki... Öncelikle eşim Sinem ve 10 yılı devirdiğimiz sevgili kardeşim Fatih bu yolda bana çok şey kattılar ve her zaman bana güç verdiler. Haklarını ödeyemem. Canım Sinoşum benim her şeyime yetişti, her hayalime ilk o uyandı, saygım da sevgim de sonsuz. Sevgili Sema Sepin ve Esra Gençkaya Basın ilişkilerim ve Sosyal Medyamla ilgili tüm çalışmalarda yanımdalar ve onlardan çok şey öğreniyor ve uyguluyorum işleyişlerle alakalı. Orkestra arkadaşlarımdan bahsetmeden önce yine orkestramda çok uzun yıllardır perküsyonist olan dostum Tunç Çakır’dan bahsetmek isterim. Bu albümün Prodüktörüydü kendisi. Bence güzel iş çıkardık birlikte. Uzun bir yolculuktu ve üstesinden geldiğimizi söylemeliyim. Bunlar dışında sahnedeki dostlarım GTband (Aytaç Özgümüş, Atıl Aksoy, Bora Çifterler, Feryin Kaya, Serkan Emre Çiftçi, Tunç Çakır, Ahmet F. Dökmeci, Ural Sönmez) ve sahne dışındaki tüm çalışma arkadaşlarım bu süreçte fazlasıyla önem taşıyan kişiler.

Haberin Devamı

 

Çalışmalarında dikkatimi çeken noktalardan biri ve en çok da hoşuma giden; tutan bir şeye demir atmadan sürekli yeni şeyler arama hali. Bu, hep böyle mi devam edecek?

Evet bu hep böyle gidecek. Aslında bu, insan olarak pek durdurabileceğimiz bir şey değil. Dünya ve yaşam eviriliyor. Siz de o evrimleşme sürecinde dönüşüyorsunuz. Kim ben yerimde sayarım dese de bir yerden sonra o yeni adımı atmak zorunda kalır. Buradaki tercih şu olur; sancılı mı ilerlemek istersin yoksa deneyerek daha kolay adapte olarak mı! Üstelik ya o yol keyif alacağın bir yolsa ve sen korkudan kendini bundan mahrum bırakıyorsan?

Gökhan Türkmen: Pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı

Plaklar yeniden hak ettiği değeri bulmaya başladı gibi. Sen de ikinci plak çalışmanı Romantik albümün için yapacaksın. Üstelik iddialı bir iş de olacak anladığım kadarıyla...

Bence plaklar hep hak ettiği yerde aslında. Plak sever bir dinleyici ya da bir koleksiyonerin sahip çıktığı son derece emek isteyen bir format. Bu bir kültür ve zevk meselesi. Her kültürü sahiplenmek zorunda değiliz ama sahiplendiğimiz zaman değer vermeliyiz. Bu nedenle plak kültürüne merakı olan biri bunun değerini biliyor. “11.” Adlı plak çalışması bir derleme olmakla birlikte benim ilk plağım olması, özel bir yere sahip. Romantik Albümde yine Abbey Road Studios iş birliği ile plak formatında raflarda olacak. Bu kadar nahif bir albümün plak olması kadar keyifli bir şey yok sanırım. Pandemi sebebiyle dağıtım biraz gecikiyor ancak en yakın zamanda plak severler albüme ulaşacaklar.

Haberin Devamı

 

Albüme gelen tepkiler nasıl? Artık dijital listeler ve online platformlarda tepkileri ölçmek çok daha kolay bir hale de geldi.

Açıkçası ilk günden itibaren harika dönüşler alıyoruz. Çıkmış olan teklileri bir arada dinlemeyi arzu eden çok fazla dinleyici var. Onların dönüşleri yeni eklenen şarkılara yaptıkları harika dönüşlerle pek bir güzel oluyor. “Derdim” çıkış parçasının klibi çok ilgi görüyor. Sevgili Murat Joker’in yönetmenliğinde tam kısa film tadında bir çalışma oldu. Müziği görsele aktarmak bambaşka, parçayla ve albümle bütünlük yaratıyor. Bunlarında dönüşleri harika oluyor. Bu aralar güzel bir haberi daha kutluyoruz. Derdim şarkısını Universal Music İngiltere “New Music Friday” listesine aldı. Hemen sonra Hollanda ve Amerika merkezleri de her hafta yeni çıkan şarkıları ve albümleri sosyal medya hesaplarından tanıttığı “New Music Friday” paylaşımlarında “Romantik Albümü” ne yer verdi. Dilerim daha da güzel olacak her şey.

Gökhan Türkmen: Pandemi sürecinin sıkışmışlığı da bu buluşmaya başka bir anlam kattı

 En son konuştuğumuzda 2021 planlarınızın dahi belli olduğundan bahsetmiştin. Üzerine yeni eklemeler oldu mu bu planların?

Olmaz mı? Türkü projemiz var. Canım dostum Serkan Ölçer ile birlikte 2019’dan beri üzerinde çalıştığımız hatta “Hem Dem” konserleriyle başladığımız proje. Onu hızlandırıyoruz. Bu pandemi sürecinde neler yapabiliriz de katkıda bulunuruz sanata ve hayata dair diyerek ürettik, projeler yazdık. Yeni şarkıların yanında, yeni iş birlikleri, müziğe dair yeni projeler. Zamanı geldiğinde öğreneceksiniz zaten, çoktan GTR olarak çalışmaya başladık bile adım adım ilerliyoruz.

 

"Sahnelere tabii ki döneceğiz" 

Derdim şarkısına çektiğiniz klip sırasında gerçekten bir kaza geçirmişsin. Öncelikle geçmiş olsun. İyileşme süreci nasıl geçiyor?

Evet talihsiz bir kaza oldu. Bileğimi kırdım birkaç haftadır alçıda, az daha kaldı iyileşme sürecindeyim. Can acıttı ama değdi mi demeliyim bilemedim, çok keyifli iş oldu.

 

Pandemi hayatımızdaki her şeyi etkiledi. Bu zor günlerde neler yapıyorsun?

Aslında bu süreçte evlere kapanmak, kalabalığa girmemek bir yana yani fiziksel kısıtlamadan ziyade zihinsel sıkışma bizleri yoruyor. Bu süreçte ben de zihnimi meşgul ediyorum. Üreterek, müzik yaparak, prova yaparak. Bahsettiğim yeni projelerle ilgileniyorum. Ailemle ilgileniyorum. Zamanımı en verimli nasıl geçirebileceksem ona çabalıyorum.

  

Geleceğe nasıl bakıyorsun? 2021'in ilerleyen aylarında sahnelere dönülebileceğine inanıyor musun?

Ben umutluyum. Her zaman her şeyin bir sebebi olduğuna inanırım. Bu yıl sancılı, acılı, endişeli hatta ürkek geçti belki hayata dair ama geleceğe dair çok şey de öğrendik. Birliği, bütünlüğü, üretmeyi, yardımı, saygıyı, sevgiyi, risk yönetimini. Tüm bunlar gelecekte bize büyük fayda sağlayacak ben gönülden inanıyorum. Sahnelere tabii ki döneceğiz, doğru zamanda elbet sanatımızı icra edeceğiz. Ben oyumu bahardan yana kullanıyorum. Ufak ufak açılmalar başlayarak güvenli ve sağlıklı nasıl olabileceksek o şekilde başlayacağız. İşte bu anlayıştan dolayı Aralık konserlerimizi erteledik, beklemedeyiz.