Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

10.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun


Haberiniz olsun
Hollywood’un çok da sık çalmayan evlilik çanları şıngırdamaya başladı. Çanları çaldıranlar "A Beautiful Mind / Akıl Oyunları"nın güzel Jennifer Connelly’si ile yine aynı filmde yardımcı oyuncu olan Paul Bettany. Connelly, Oscar’ı kazandıktan ama sevgilisini kaybettikten sonra İngiliz aktörün yanında huzura erdi. Bettany geçen haftalarda Los Angeles’ın ünlü mücevhercilerinde dolaşırken görüldü. Maksat öyle vitrin alışverişi de değil. Çünkü Bettany mücevherciden elinde harika bir elmas yüzükle çıktı. Gerçi çift bir açıklama yapmaktan kaçıyor ama her zaman da öyle elmas yüzük alınmaz, değil mi?

11 Ekim 1999 tarihinde yitirdiğimiz, Edebiyatçılar Derneği Onur Üyesi Fakir Baykurt, ölümünün 3. yılında anılıyor. Fakir Baykurt için yapılacak etkinlik, 9 Ekim 2002 Çarşamba günü, Ankara’da gerçekleştirilecek. Etkinlikte, Fakir Baykurt’un ilk kez yayımlanan "Aydınlık Özlemi" adlı kitabı da tanıtılacak. Öner Yağcı, Osman Bolulu, Mustafa Şerif Onaran, Mustafa Gazalcı ve Binnur Şener’in "Fakir Baykurt’un Yaşamı ve Eserleri Üzerine" konulu bir konuşma yapacakları töreni Edebiyatçılar Derneği, Mannheim Alevi Kültür Merkezi ve Hüseyin Gazi Vakfı Derneği birlikte düzenliyor.

Ünlü yazar Stephen King, "The Dark Tower / Kara Kule" isimli seri kitabını sonlandırmaya karar verdiğini açıkladı. Şimdiye kadar dört kitabı yayımlanan serinin beşinci ve altıncı kitapları halihazırda yazılı bekliyor. Hatta yedincisi ise neredeyse bitmiş. Beşinci kitap 2003’ün sonbaharında, altıncı kitap 2004’in ilkbaharında ve son kitap ise 2004’ün sonbaharında yayımlanacak. Yedinci kitapla 33 yıllık bir efsaneyi bitirecek olan King, "Dünyanın ağaçlarını yeteri kadar yok ettim," diyor.

Pop müziğin sağlam isimlerinden Janet Jackson, şu anda son rötuşları atılmakta olan "Chicago" filminin soundtrack’i için bir şarkı seslendirdi. Şarkı büyük bir ihtimalle Janet Jackson’un bir sonraki single’ı da olacak ve ayrıca filmin müzikal versiyonunda da kullanılacak. Catherine Zeta - Jones, Renee Zellweger ve Richard Gere’in döktürdüğü filmin aralık ayında vizyona girmesi bekleniyor. Miramax Film’in yetkilisi Randy Spendlo "Bu film dans merkezli olduğu için Janet Jackson en iyi seçimdi. Şarkı filmin ruhunu da yansıtıyor," diyor. O öyle diyorsa bize bir şey düşmez tabii.

"The Moon and Stars Project" tarafından 18 - 27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 4. New York Türk Filmleri Festivali’nde 13 Türk filmi gösterilecek. Zeki Demirkubuz’un "Yazgı"sı, Atıf Yılmaz’ın "Selvi Boylum Al Yazmalım"ı ile "Berdel"i, Ümit Ünal’ın "9"u, Semir Aslanyürek’in "Şellale"si, Handan İpekçi’nin "Büyük Adam Küçük Aşk"ı, Barış Pirhasan’ın "O Da Beni Seviyor"u ve Semih Kaplanoğlu’nun "Herkes Kendi Evinde"si Anthology Film Archives salonlarında gösterilecek 13 filmden birkaçı.

Amerikan televizyon dergisi TV Guide’ın yaptığı bir oylamada En Seksi 50 Televizyon yıldızı seçildi. Derginin editörleri "Acil Servis"in eski yakışıklısı George Clooney ile "The Avengers"ın oyuncusu Diana Rigg arasında kararsız kalınca ikisini de birinci ilan etti. İkincinin olmadığı oylamada üçüncü Police Woman dizisinin oyuncusu Angie Dickinson, dördüncü "St Elsewhere"in oyuncusu Denzel Washington, beşinci "The Mod Squadöden Peggy Lipton, altıncı "The Thorn Birds"ün yıldızı Richard Chamberlain, yedinci "Magnum"un yıldızı Tom Selleck, sekizinci ise "Sex & The Cityönin Kim Cattrall’ı oldu.

İtalya’da yaşayan yetenekli yönetmenimiz Ferzan Özpetek’in İtalya’da izlenme rekorlarını alt üst eden filmi "Le Fate İgnoranti / Cahil Periler" Amerika’da da gösterime girdi. "Secret Life" ismiyle beş sinemada gösterime giren filme New York Times gibi gazetelerden övgü gelince filmin daha fazla sinemada gösterime girmesi konuşulmaya başlandı. "Bir Avrupa filminin Amerika sinemalarında gösterilmesi her zaman önemli. Bu beni daha da cesaretlendiriyor," sözleri yönetmenimize ait. Bu arada Özpetek, 30 Eylül’de Giovanna Mezzogiorno ve Raul Bova’nın oynayacağı "Karşıdaki Pencere"nin çekimlerine başladı.

Tiyatro dünyasının en yetenekli çiftlerinden Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin takdirini de aldılar. Kısıtlı olanaklarına rağmen Moda’da açtıkları tiyatro salonu nedeniyle yetenekli çift "Tiyatro Sezon Ödülleri"nde onunlandırıldı. Kolay değil tabii. Olcay ve Bilginer Oyun Atölyesi’ni kurabilmek için evlerini ipotek ettirmişlerdi. Bu azim, ödülü çoktan hak etmişti yani. Birlik’in diğer bir kriteri de İstanbul’a yeni bir tiyatro salonu kazandırmaları.

Karikatürcü Kuruluşları Federasyonu ya da kısa adıyla FECO üyesi Türk ve İngiliz karikatürcülerinin çizgilerinden mürekkep "Cips ve Türk Lokumu" karikatür sergisi İskoçya’da açıldı. İskoçya’nın Ayr kentindeki sergiye bizden katılanlar şöyle: Turhan Selçuk, Güngör Kabakçıoğlu, Piyale Madra, Tan Oral, İzel Rozental, Nezih Danyal, Kamil Masaracı, Eray Özbek, Semih Poray, Atila Özer, Mehmet Altuğ, Oğuz Gürel ve Sait Munzur. Sergi kasımda Londra’yı mesken tutacak. Çizgiler mayısta Ankara’da olacak.

Maya, ikinci yılında yine atölye çalışmalarına yer veriyor. Enerjinizi tam kapasite kullanmayı öğrenmek, kendinizle ve çevrenizle uyum içinde yaşamak niyetindeyseniz T’ai Chi Ch’uan - Erol Keskin atölyesine katılmanızda fayda var. Taoizm felsefesinin bir uzantısını içeren atölye, içsel ve bedensel denetimi sağlamyı amaçlıyor. Bir başka atölye de Butoh Dans Atölyesi. Felsefeyi, edebiyatı ve psikolojiyi de içeren bu dans formu da epey ilginç görünüyor. (0212 252 74 52)