Kültür Sanat Haberiniz olsun

Haberiniz olsun

01.08.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haberiniz olsun

Haberiniz olsun


Haberiniz olsun
Sharon Stone bu hafta başında doktorundan sağlıklısınız raporunu aldıktan sonra hemen film projelerine imza atmaya başladı. En son 2000 yılında "Beautiful Joe"da boy gösteren aktris o günden sonra kafatasındaki kanamalardan dolayı kronik başağrıları yüzünden işine ara vermişti, neyseki şimdi sapasağlam ve geri döndü. İlk iş olarak Dennis Quaid ile oynayacağı "Cold Creek Manor" için Disney ile anlaştı. Geçen sene planlanan "Temel İçgüdü"nün devam filminden çekilen Stone, bu sene için Rupert Everett ile "Different Loyaltyöde ve "Liar’s Cluböda endamını gösterecek.

Devrim denilince akla ilk gelen isimlerden Subcommandante Che Guevara’nın çektiği 120 fotoğraf Paris Montpellier Sanat Galerisi’nde sergileniyor. 21 Eylül’e kadar açık kalacak sergide Guevara’nın ölümünden sonra ailesinin bulduğu fotoğraflar var. Genellikle de portreler, otoportreler, manzara, seyahat fotoğrafları ve Küba’nın devrim öncesi ve sonrası fotoğrafları da doğal olarak yerini almış. Fransa’da olan varsa ve kaçırırsa hakkımızı helal etmeyiz.

Televizyonun en önemli ödüllerinden sayılan Emmy ödülleri için adaylar açıklandı. HBO televizyonunun cenaze işleriyle uğraşan bir aileyi anlatan dizisi "Six Feet Under," tam 23 dalda aday oldu. NBC’nin "The West Wing" dizisi ise 21 adaylıkla ikinci sırada. Uzadıkça tadı kaçan "Acil Servis" ve "NYPD Blue"nun geçen senelerde adaylıkları boldu oysa bu sene esameleri okunmuyor. 54. Emmy ödülleri 22 Eylül’de dağıtılacak ve NBC’de gösterilecek.

Türkiye’nin Oscar ödülleri yaklaşırken tabii haberlerimiz de çoğalıyor. Bu seferki haberimiz jüriyle alakalı. Festivalde uzun metraj filmleri değerlendirecek jüride ilk defa bir yabancı var. Hollanda Kültür Bakanlığı Kültür Dairesi Başkanı Veronica Diendal. 39. defa yapılan Altın Portakal’ın yabancı jüri seçimi belki de bu yılki "Kültürlerin Buluşması" temasına cuk oturuyor. Diğer jüri üyeleri ise Erdoğan Tokatlı, Mehmet Dinler, Reis Çelik, Şerif Gür, Hüseyin Özşahin, Füsun Demirel, Ekrem Bora, Murat Özer, Prof.Dr. Sezer Ünlü ve Suavi Saygan.

Herkes kendini cool olsun diye parçalamaya başladı ya, İngilizler işi biraz daha abarttı. Bir en cool kim araştırması yapıldı. İşte İngilizlerin film endüstrisinde en cool olduklarını düşündükleri. Belki Beckham’ın konuyla alakası yok ama birinci sırayı o alıyor. Sir Sean Connery ikinci durumda. Onu Hugh Grant, Guy Ritchie, Ray Winstone ve Ewan McGregor takip ediyor. Filmlere gelince Michael Caine’nin oynadığı "Get Carter" birinci sırada. Onu takip edenler ise sırasıyla: "Withnail And I", "Quadrophenia", "The Italian Job", "Trainspotting", "Otomatik Portakal", "Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana", "The Wicker Man", "Life Of Brian" ve "Scum".

Şu anda küçücük oğlu ile hayli meşgul olan Elizabeth Hurley’nin, ikincisi yakında gösterime girecek olan - affınıza sığınarak söylemek zorundayız - sulu zırtlak komedi Austin Powers filminden çıkartıldığı söyleniyor. Geçen filmde Vanessa Kensington’u canlandıran aktris yeni filmde de kısa bir rol alıyordu ama deneme gösterimleri yapıldıktan sonra Hurley’in sahneleri filmden atıldı. Sebebi ise seyircilerin Hurley’i komik bulmaması. Austin Powers’a bayılan seyirciden de ancak bu beklenirdi tabii. Öte yandan haberi duyuran The Sun gazetesine göre Hurley’nin bir mazereti var. Aktris çekimler sırasında bebeğinin babası Steve Bing’ten yeni ayrılmıştı.

TRT’nin "Edebiyattan Beyazperde"ye projesinden Sait Faik’in öyküleri çekilmeye başlandı. Sait Faik Abasıyanık’ın 15 öyküsünden Ayfer Tunç’un senaryolaştırdığı dizinin adı "Havada Bulut". Beyoğlu’nda motor diyen dizinin çekimleri iki ay sürecek ve dört bölüm olacak. Tarık Alpagut’un yönetmen koltuğunda olduğu dizinin başrollerinde Nilüfer Açıkalın, Levent Ülgen ve Nihat İleri var. Yeni yayın dönemi için hazırlanan dizinin maliyeti ise 500 milyar lira.

Garip ama gerçek denilen hikâyeler vardır ya, buyrun işte. Romanyalı politikacı senatör Dinu Patriciu, Jude Law’ı kardeşinin arabasını çalmakla itham etti. O da yetmezmiş gibi yumruklamaya kalktı. Allahtan Jude Law’ın yanında koruması vardı da güzel yüzüne bir şey olmadı. Olay ise sonradan anlaşıldı. Senatörün kardeşi arabasını satılsın diye bir galeriye veriyor ve Jude Law da arabaya alıyor. Fakat durumdan bihaber olan ve üstelik aktörü de tanımayan Senatör arabayı bir başkasında görünce çalındığını düşünüp kıyameti kopartıyor. Doğrusu anlaşılınca da aktörden özür diliyor ama "Tam bir düzenbaza benziyordu, üstelik gerçek bir hırsız gibi giyinmişti," demekten de kendini alamıyor. Law bu aralar Anthony Minghella’nın yeni filmi "Cold Mountainöda Nicol Kidman ile birlikte oynuyor, çekimler Romanya’da yapılıyor.

Sanat Dünyası Sanatsal Ürünler Pazarlama A.Ş. tarafından güzel sanatlar ve eğitim fakültelerinde okuyan üniversiteli öğrenciler arasında düzenlenen "1. Ulusal Talens Resim Yarışması"nın sonuçları belli oldu. "Bize Ne Oldu?" başlıklı yarışmaya toplam 64 eser katıldı. Yağlıboya - akrilik kategorisinde birincilik ödülünü Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Nadide Acar, ikinciliği yine Dokuz Eylül’den Meltem Söylemez, üçüncülüğü Mimar Sinan Üniversitesi’nden İlke Kutlay kazandı. Sulu boya kategorisinde ise üçü de Anadolu Üniversitesi’nden olan gençlerden Hakan Esmer birinci, Fulya Bayraktar ikinci, Reyhan Uludağ ise üçüncü oldu. Soft pastel kategorisinde birincilik ödülünü yine Anadolu Üniversitesi’nden Nazım Ünal Yılmaz, ikinciliği Marmara Üniversitesi’nden Seydi Murat Koç alırken, üçüncülük ödülü boşta kaldı.