Kültür Sanat Haldun Taner Öykü Ödülü Polat Özlüoğlu’nun

Haldun Taner Öykü Ödülü Polat Özlüoğlu’nun

02.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Haldun Taner’in anısına Milliyet tarafından 34 yıldır düzenlenen Haldun Taner Öykü Ödülü bu yıl “Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar” kitabıyla Polat Özlüoğlu’na verildi.

Haldun Taner Öykü Ödülü Polat Özlüoğlu’nun

Seray Şahinler - Türk öykücülüğünün öncü isimlerinden Haldun Taner’in anısına Milliyet Gazetesi tarafından verilen Haldun Taner Öykü Ödülü’nün sahibi belli oldu. 34 yıldır düzenlenen, edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Haldun Taner Öykü Ödülü bu yıl “Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar” adlı öykü kitabıyla Polat Özlüoğlu’na verildi.

Haberin Devamı

Jüri başkanlığını Doğan Hızlan’ın yaptığı seçici kurulda; Haldun Taner’in eşi Demet Taner, Nursel Duruel, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Prof. Dr. Handan İnci Elçi, Metin Celâl ve Filiz Aygündüz yer aldı. Ödüle aday eserler çevrimiçi yapılan toplantıda değerlendirildi. Seçici kurul, kazanan ismi ve ödülün gerekçesini; “Çocukluk yaralarını, yoksunluklarını, onlarla baş edebilme çabasını, bu yoksunluk ve çabaların ileriki yaşlara taşınan hüznünü aile odağında yoğunlaştırarak duygulu, akıcı bir dille yansıtmayı başarması nedeniyle Polat Özlüoğlu’nun ‘Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar’ kitabına verilmiştir” cümleleriyle açıkladı.

Polat Özlüoğlu, “Annem, Kovboylar ve Sarhoş Atlar”da ailenin tam ortasından sesleniyor okura ve kalemini aile ilişkilerindeki çıkmazlara, çatışmalara, şiddete, belleğe ve yasa çeviriyor. Ödül heyecanını Milliyet’le paylaşan yazar, Haldun Taner’in Sait Faik ile birlikte kendisini etkileyen iki öykücüden biri olduğunu belirtti. Özlüoğlu, “’Annem Kovboylar ve Sarhoş Atlar’, Fakir Baykurt Öykü Ödülü’nü de kazanmıştı, Antalya’da da ‘Yılın Kitabı’ ödülünü aldı. Ödül üstüne ödül olabileceğini pek düşünmemiştim. Doğan Bey’in araması benim için sürpriz oldu, mutlu oldum. Kitaptan umutluydum, okurlardan çok güzel tepkiler almıştı, hâlâ alıyor. Haldun Taner hep sevdiğim, okuduğum bir yazardır. Öykü dünyasında benim için Sait Faik ile birlikte iki yazardan biridir. Haldun Bey’in tiyatro metinlerini de çok severek okuyordum. Onun canlılığı, anlatımda günlük dili kullanması, kahramanlarının sokaklardan, sıradan insanlardan olması çok hoşuma gidiyordu. Sevdiğim, okuduğum, kitaplarına yakın hissettiğim, dönüp dönüp durduğum bir öykücünün adına verilen çok önemli bir ödül Haldun Taner Öykü Ödülü. Onun adına verilen bir ödülü almak beni çok mutlu etti. Gurur duydum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Haldun Taner Öykü Ödülü kısa listesinde bu yıl Dilek Karaaslan “Tatlı Bir Şey Yok Mu?”, Mehmet Can Şaşmaz “Korkma, Güzel Rüyalar Da Var”, Melike Koçak “Hiç Kuşu”, Murat Çelik “Kışın Herkes Dürüsttür” kitapları yer almıştı.