Kültür Sanat Hayata ‘tutkun’ heykeller

Hayata ‘tutkun’ heykeller

05.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Antalya Kültür Sanat’ta ziyarete açılan “Tutkunun Heykeltıraşı Rodin-Erbil Arkın Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi, modern heykelin öncüsü Auguste Rodin’in ikonlaşmış 22 eseriyle sanatçının dünyasına giriş…

Hayata ‘tutkun’ heykeller

Fatma Demir  - Büstler, eller, vücutlar, anıtlar… Bir insanın ruhunu okumak için yüzüne bakmanın yeterli olduğunu düşünür modern heykelin öncüsü Auguste Rodin. Belki de bu yüzden her heykeli bir hikâye anlatır izleyene. Elleri konuşturur, anıtlarından mitler yaratır. “Düşünen Adam”ıyla insanın sonsuz evrenini sorgular. Çalkantılı hayatı da sanatının bir parçasıdır… 

Haberin Devamı

Picasso’nun sergisiyle 2015’te kapılarını açan, 2016 yılında Andy Warhol’u ağırlayan Antalya Kültür Sanat bu kez Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. “Tutkunun Heykeltıraşı Rodin-Erbil Arkın Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi Antalya Kültür Sanat’ta ziyarete açıldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 140. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen sergi, Girne’de bulunan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) ile The Arkın Rodin Collection Gallery iş birliğinde düzenleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle gerçekleşen sergide Kıbrıslı iş insanı Erbil Arkın’ın özel koleksiyonundan derlenen 22 eser sanatseverlerle buluşuyor. 

Haberin Devamı

Hayata ‘tutkun’ heykeller

Hayranlık verici koleksiyon 

Erbil Arkın’ın İngiltere’de güzel sanatlar eğitimi aldığı yıllarda başlayan ve giderek tutkuya dönüşen Rodin hayranlığının sonucunda oluşan koleksiyon, heykeltıraşın kariyeri boyunca dönüm noktalarını oluşturan eserleri barındırıyor. Sanatçının ilk sergileme girişimi olan ancak 1864 Paris Salonu’na kabul edilmeyen “Kırık Burunlu Adam” büstü, 1875’te ürettiği ve çok gerçekçi olduğu için doğrudan modelden kalıp alınarak uygulandığı eleştirilerine uğrayan “Tunç Çağı”, “Cehennem Kapıları” adlı yapıt için üretilmiş ve sonra her biri teker teker ikonlaşmış “Öpücük”, “Düşen Adam”, “Havva” adlı eserler bunlardan bazıları. Sergi bu 27 parçadan kondisyon veya nakliye güçlüğü nedeniyle getirilemeyen beş parça dışındaki bütün koleksiyonu kapsıyor. 

Avrupa sanatının köklü heykel geleneğini 19. yüzyılın romantizminden 20. yüzyıla ve modern çağın büyük sanat serüvenine taşırken, izleyenleri antik söylencelerin içinden geçen bir yolculuğa çıkaracak olan “Tutkunun Heykeltıraşı Rodin-Erbil Arkın Özel Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” isimli sergi, 31 Temmuz 2022 tarihine kadar gezilebilir.