Kültür Sanat Her güne başka lezzet

Her güne başka lezzet

15.02.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tijen İnaltong'un "Her Güne bir Yemek" adlı kitabı, 366 adet yemek tarifinin yanı sıra çeşitli kültürlerden yemek geleneklerini de içeriyor.

Her güne başka lezzet

ASU MARO / Yemek

İNALTONG, HER SEBZENİN BİR MEVSİMİ OLDUĞUNU HATIRLATIYOR
Yemek meraklılarının yakından tanıdığı bir isim Tijen İnaltong. Oğlak Yayınları'ndan çıkan "Mevsimlerle Gelen Lezzetler" kitabı, mevsime uygun, sağlıklı yemekler pişirmek isteyenlerin ocağının yanıbaşında durur çoğunlukla. Zaten İnaltong'un kitapları genellikle sebzelerin, meyvelerin bir mevsimi olduğu yılları hatırlatıyor insana. Hani kışın karnabahar yenirdi de patlıcan bulunmazdı ya bir zamanlar...

"Bir Ot Masalı" ile otların, "Meyve Ağacından Hikayeler"le meyvelerin peşine düşen İnaltong, şimdi de "Her Güne Bir Yemek" öneriyor bize. Yapı Kredi Yayınları'nın "Her Güne Bir Masal" ve "Her Güne Bir Ninni" dizisinin devamı... Fikir, kitabın editörü M. Sabri Koz'dan çıkmış. Zaten hayatını neredeyse değişik kültürlerin yemek adetlerini araştırmaya, unutulmuş gelenekleri bulup çıkarmaya vakfeden İnaltong da sadece tariflerle kalmayıp her gün için küçük sürprizler hazırlamış okura. Bazen o güne denk düşen bir gelenek, bazen bir küçük öykü ya da ünlü bir yazardan yemekle ilgili bir alıntı...

Her sayfada yeni bir şey öğreniyorsunuz. Mesela Tokat'da düğünlerde 'honça' adı verilen bir bakır tepsiye yemekler konduğunu, honça yemeği yiyenin sırat köprüsünden rahat geçeceğine inanıldığını...

Kekikli yastık ve melankoli
Ya da Kars'ın kimi köylerinde yapılan sarmısaklı halka çörekten bir parçayı yastığınızın altına koyduğunuzda rüyanızda evleneceğiniz kişiyi göreceğinizi... Kekikle doldurulmuş yastığın ise melankoliye iyi geldiğini... Ödemiş-Beydağ'da Coraz adı verilen bir cadının yılın en soğuk geceleri kabul edilen 18- 20
Ocak'ta bacalardan girip kızların saçlarını acıtarak taradığına inanıldığını... Buna karşılık evlerde balkabaklı yemekler yapıldığını... Kırım Tatarları'na ait çok matrak bir gelenek var sonra, evlenen kızı gerdekten birkaç gün sonra kız tarafından birkaç kişi ziyaret ediyor. Pasta ve süpürge götürüyorlar. Pasta tamam da süpürge niye? Geline bu evde artık misafirliğinin bittiğini, işe koyulmasının zamanının geldiğini hatırlatmak için.

14 şubat çikolatası
Bunun gibi sayısız sevimli adet var kitapta. Kız istemek için, asker uğurlamak için, loğusalar için türlü türlü gelenek... Ve özel günlere uygun düşecek yemek tarifleri... Okuyanların arasında 'aşure ayı' gelirken yıllardır sadece pastanelerde rastladığı bu tatlıyı pişirmek isteyen olur belki. Ya da 14 Şubat'ta sevgilisine kendi imalatı çikolata armağan etmek isteyen...

Farklı kültürlerden dostlarınızı onlara özgü lezzetlerle ağırlayıp sürpriz de yapabilirsiniz bu kitap eşliğinde. Rumların, Ermenilerin, Musevilerin özel günlerde hazırladıkları koliva, anuşabur, paskalya çöreği gibi tarifler de var kitapta, Çin'den, Rusya'dan, Fransa'dan, Gürcistan'dan, Hindistan'dan tarifler de... Kısacası, hem farklı kültürlerin yemeklerini öğrenmek hem de onların geleneklerini paylaşmak isteyenler için keyifle okunan bir rehber "Her Güne Bir Yemek". 

KÖZLENMİŞ BİBERLİ, ÇAMFISTIKLI HUMUS
1 buçuk su bardağı haşlanmış nohut
3-4 közlenip ayıklanmış kırmızı etli biber
1/2 limonun suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1/4 su bardağı tahin
3 diş sarmısak tuz, kırmızı pul biber bir çorba kaşığı çamfıstığı

Çamfıstığı dışındaki malzemeleri mutfak robotuna koyup çalıştırın, çok koyu olduysa azar azar nohudun haşlama suyundan ilave edin. Dilerseniz maydonozla renklendirin. Sonra da bir kaseye alıp üzerine yağsız tavada kavurduğunuz çamfıstıklarını koyun. Kızarmış ekmek üçgenleri ya da cipslerle sunun.

Yazarlar