Kültür Sanat Her şey aşkla başlar

Her şey aşkla başlar

01.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat şubat sayısında sanat dünyasında aşkın izini sürüyor. “Yaratıcılığın İlham Perisi Aşk”ı inceleyen dergide uğruna şiir ve roman yazılan kadınlar, tablolara konu olan aşk hikâyeleri var​​​​​​​.

Her şey aşkla başlar

Milliyet Sanat’ın şubat sayısı bugün raflardaki yerini aldı. Şubat ayını “Yaratıcılığın İlham Perisi Aşk” başlığı ile selamlayan dergi ilk sayfalarını 14 Şubat vesilesiyle ‘aşk’a ayırıyor. Evrim Altuğ, sanat tarihçisi ve eleştirmen Ahu Antmen ile “Aşk’ın suretine özgün bakışlar” atarken okuru sanat dünyasının aşkmetresini tutmaya çağırıyor. Antmen, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun “Kız Kaçırma”sından Orhan Pamuk’un aşka adadığı “Masumiyet Müzesi”ne; Yoko Ono’nun “Barış Yatağı”ndan İbrahim Çallı’nın “Kayıkta Sevgililer”ine sanat tarihindeki aşk temalı eserleri inceliyor.

Haberin Devamı

Şiirin öznesi kadın

Edebiyat sayfalarında Abdullah Ezik uğruna şiir yazılan kadınlara odaklanıyor. Abdülhak Hâmit’ten Fatma Hanım’a “Makber”, Nâzım Hikmet’ten Piraye’ye “Saat 21-22 Şiirleri”, 

Orhan Veli’den Nahit Fıratlı’ya “Aşk Resmi Geçidi”ni inceleyen yazıda bugüne ulaşan aşk şiirlerine, şairlere ve uğruna şiir(ler) yazılan sevgilerin hikâyelerine yer veriliyor. İngiltere edebiyatının unutulmaz eserlerindeki aşk temasına bakan Naz Bulamur ise Jane Austen, Emily Bronte, Charlotte Bronte ve Virginia Woolf’un romanlarındaki aşk temasını  İngiltere’nin sosyal ve ekonomik yapısı üzerinden inceliyor. Nobel Edebiyat Ödülü’nün son sahibi Jon Fosse de derginin önemli ve arşivlik söyleşileri arasında.

Haberin Devamı

İsmail Afacan ise yönetmenlere, oyunculara, ressamlara, yazarlara ve bestecilere “Yaratıcılık aşkını nasıl tanımlarsınız?” sorusunu soruyor. Deniz Tekin, Refik Anadol, Reha Özcan, Bedri Baykam gibi isimlerin yer aldığı yazıda sanatçıların işlerindeki aşk ağırlığı ortaya konuyor. Ebru Çeliktuğ birlikte yaratan sanatçı çiftleri mercek altına alırken şair Turgay Fişekçi ise “Mutlu aşk yok mu?” sorusunu Milliyet Sanat okurları için ele alıyor.

Her şey aşkla başlar

Filistin’de savaş ve sanat

Şubat sayısının diğer odağı ise ‘savaş ve sanat’. “Barış notası’nın insanlık mirasçıları” başlığıyla karşımıza çıkan Evrim Altuğ, İsrail ve Filistin arasında şiddetlenen ve yaklaşık 30 bin kişinin İsrail tarafından katledilmesine yol açan savaşın gölgesinde, savaş karşısında barış ve adaleti arayan yapıtları bir araya getiriyor. Milliyet Sanat’a konuşan İsrailli grafik tasarımcı Yossi Lemel ise “Filistin halkının çektiği acılara karşı kör değilim ve bunu sona erdirmenin tek gerçekçi yolu, iki devletli çözüm” diyor.