Kültür Sanat Ilık gözyaşları mı akıtmalı?

Ilık gözyaşları mı akıtmalı?

20.05.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ilık gözyaşları mı akıtmalı?

Ilık gözyaşları mı akıtmalı


Katalan topluluk La Fura dels Baus'un Faust yorumuyla açılışını yapan 11. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde bugün saat 21. 00'de Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sahnelenecek olan "Romeo ve Jüliet", festivalde prömiyerini yapacak olan oyunlardan ilki. Başar Sabuncu'nun yönettiği "Romeo ve Juliet", bu yorumla artık sadece bir romantik tragedya değil, aşk ve iktidar ilişkisini sorgulayan bir oyun aynı zamanda.
"Alınları kara yazılı doğan iki sevgilinin `ölüm süreci' yalnızca `romantik' bir tragedya, acıklı bir `aşk masalı' olarak mı aktarılmalı günümüz seyircisine? Romeo ve Juliet'in ölümlerinden sonra -hemen her Shakespeare oyununda olduğu gibi- oyun sürecini mühürleyen `zoraki barış', yeni kavganın (asıl kavganın) habercisi mi yoksa?" Başar Sabuncu, Shakespeare'in bu ölümsüz klasiğini çağdaş bir yorumla sunmanın gerekçesini böyle açıklarken, yok olmaya yüz tutmuş iktidarın "yasal şiddet" kullanarak varlığını nasıl sürdürdüğünü sorguluyor ve devam ediyor: "Öyleyse onların iç acıtıcı sonlarına ılık gözyaşları döktürmekle yetinmeyip, yakın tarihte ve elbetteki günümüzde `gençlerin kanı üzerine kurulu' iktidar erkinin böylesi sevda serüvenlerini yaşanamaz kılan düzenine ilişkin sorular sorduracak kimi ipuçlarıyla da donatmalıyız şu 1999 yılının `Romeo ile Juliet'inin tiyatro dilini..."
Sahnenin açıldığı Verona ise bize hiç yabancı değil. Kılıç yerine kullanılan cop ve kalkanlar, nerede ve hangi zamanda yaşadığımızı bize anımsatacak(!)...
Şehir Tiyatroları yapımı olan "Romeo ve Juliet"'in çevirisi Turan Oflazoğlu'na, müzikleri Salim Atakan'a ait. Nurullah Tuncer'in sahne tasarımını yaptığı oyun, yarın saat 21. 00'de ve 22 Mayıs Cumartesi günü saat 15. 30'da yine Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde sergilenecek.