Kültür Sanat İstanbul 2010 için çalışmalar başladı

İstanbul 2010 için çalışmalar başladı

25.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları, dün Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan toplantıyla tanıtıldı.

İstanbul 2010 için çalışmalar başladı

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Proje Koordinasyon Kurulu Başkanı, Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ve İstanbul Valisi Muammer Güler’in de katıldığı toplantının amacı, İstanbulluları 2010 sürecine ortak olmaya çağırmaktı. Muayede Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyı açan İstanbul 2010 Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M. Çolakoğlu, “Kentsel Uygulamalar”, “Kültür  Sanat” ile “Turizm ve Tanıtım” başlıklı çalışmaları anlattı:

Üç ayrı hazırlık başlığı
İlk başlık, İstanbul’un kültürel mirasını rehabilite etme odaklıyken, ikincisi kültürel etkinliklere uzak kalmış semtlere sanatı sokmayı hedefliyor. Son başlığın amacı ise İstanbul’un turizm olanaklarının ve altyapısının iyileştirilmesi. İstanbul 2010’un sloganı “Dört Elementin Şehri” uyarınca, yıl üç aylık periyotlar halinde, toprak, hava, su ve ateş başlıklı dönemlere bölünecek.
Hazırlanan projeler arasında öncelikle, Ayazağa Kültür Merkezi, İstanbul Kütüphanesi ve Genç Sanat Merkezi gibi yeni mekanlar yer alıyor. Eminönü Alan Yönetimi Projesi, AKM’nin yenilenmesi, Topkapı Sarayı ve Ayasofya’da restorasyonlar, surların UNESCO normlarına göre korunması, Kumkapı’nın Rehabilitasyonu Projesi ve ana meydanların iyileştirilmesi 2010’a kadar gerçekleştirilecek. Yenikapı bölgesi Kent Arkeolojisi Müzesi ve Parkı olarak düzenlenecek, Arkeoloji Müzesi ve Ayasofya yenilenecek. Aya İrini Kutsal Emanetler Müzesi ve Doğa Bilimleri Merkezi ve Mimar Sinan Müzesi kurulacak. Ayrıca proje kapsamında çok sayıda kültür ve sanat etkinliği düzenlenecek.