Kültür Sanat İstanbul’dan dünyaya kültürel miras çağrısı

İstanbul’dan dünyaya kültürel miras çağrısı

10.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kültürel mirası koruma çağrısı yapan restorasyon, arkeoloji ve müzecilik fuarı Heritage İstanbul, 15-17 Mayıs’ta gerçekleşecek. Fuarın yüzü ise Kütahya Çavdarhisar’da bulunan Aizanoi Antik Kenti.

İstanbul’dan dünyaya kültürel miras çağrısı

Seray Şahinler - Kültürel mirasın korunması ve bilincin artırılması hedefiyle yola çıkan restorasyon, arkeoloji, müzecilik ve kütüphanecilik teknolojileri fuarı Heritage İstanbul’un programı duyurulmaya başlandı. Heritage İstanbul bu yıl sekizinci kez 15-17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Haberin Devamı

Somut ve somut olmayan kültürel miras alanlarını temsil eden kişi, kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleşecek Heritage İstanbul’da bu yıl 27 konferans paneli, 26 miras sohbeti ve 11 atölye etkinliği var... Fuarla paralel gerçekleştirilecek konferansların belli olan konuşmacıları arasında UNESCO Kültürel Miras İyi Niyet Elçisi, ICOMOS Ürdün Başkanı Ürdün Prensesi Dana Firas, Heykeltıraş Edoardo Tresoldi, Cenevre Üniversitesi Hukuk Onursal Profesörü Avukat, Prof. Marc-André Renold yer alıyor. Katılımcılar “Arkeolojik alanların ve simgesel yapıların uluslararası uygulamalara uygun olarak korunmasına ilişkin farkındalığın artırılması”, “Kültür varlıklarının iadesinde kullanılan yöntemler” gibi konular hakkında konuşacak. Bu yıl İtalya’nın ülke pavilyonu ile ağırlanacağı fuarda Almanya, Avusturya, Yunanistan, Belçika, Hollanda, Azerbaycan ve İran olmak üzere farklı ülkelerden katılımcılar da bulunuyor. Dünyanın birçok köşesinden gelecek katılımcılar, dünya kültür mirasının eşsiz coğrafyasına sahip Türkiye’den dünyaya kültürel mirasın korunması adına çağrıda bulunacak. 

Haberin Devamı

Fuarın kurumsal dokümanlarında bu yıl Aizanoi Antik Kenti kullanılmış. Kütahya’nın Çavdarhisar ilçe merkezinde, merkeze 50 kilometre uzaklıkta bulunan Aizanoi Antik Kenti Roma döneminin en önemli kentlerinden biri. Şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen Zeus Tapınağı dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınakları’ndan kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Aizanoi Antik Kenti, dünyanın bilinen ilk borsasını da bünyesinde barındırıyor.

Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, fuarın kültür mirasına uluslararası çapta bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi. Akan, “Geçen yıl depremin gölgesinde yaklaşık 7 bin 500 kişi fuarımızı ziyaret etti, panel ve konferanslara katıldı. Bu yıl umuyorum ki bu sayı bunun çok çok üstünde olacak” diye konuştu.