Kültür Sanat Kadının kaderi hiçbir coğrafyaya bağlı değil

Kadının kaderi hiçbir coğrafyaya bağlı değil

16.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Fransız yazar Édouard Louis, tartışmasız ‘genç kuşağın’ en başarılı kalemlerinden biri. 1992 doğumlu Louis, işçi bir ailenin oğlu ve ailesinden üniversiteye giden tek kişi.

Kadının kaderi hiçbir coğrafyaya bağlı değil

Seray Şahinler - 2014’te otobiyografik romanı “Eddy’nin Sonu”nu yayımladı ve gelecek güçlü romanların sinyalini verdi. 2018’de ise Türkiye de dahil birçok yerde tiyatroya uyarlanan “Babamı Kim Öldürdü”yü yazdı. Louis’nin son kitabı “Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri” ise Can Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi. Kitap, kendi hayatından kesitler sunan Louis’nin önce annesiyle sonra kendisiyle hesaplaşma serüveni. Bir solukta okunan, yaralayan, öfkelendiren bir kitap “Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri”. Kadınlık hâllerinin, toplumsal ve sınıfsal çatışmanın coğrafyalara çok da bağlı olmadığını, kadının ve kaderin birbirine nasıl düğümlendiğini anlatıyor. Her şey bir fotoğraf karesiyle başlıyor ve anlatıcımız, annesinin 20’li yaşlarıyla karşılaşıyor.

Genç yaşta istemediği evliliklerle kendi elleriyle kendini prangalamış, eşi tarafından aşağılanmış, yoksulluğu kanıksamış bir kadının 25 ile 45 yaşları arasındaki serüvenini aktarıyor Louis. Kendi kimliğiyle yüzleşirken annesinin seçilmiş kimliğiyle çatışıyor. Fakat her kadının kendi hikâyesini kendisinin yazabileceğini salık vererek, hayatın hangi evresinde olursa olsun yeniden doğuşun sadece kendi elinde olabileceğini hatırlatıyor. Bunu da edebiyatın gücüyle yapıyor ve “Bana edebiyatın gerçeği izah etmeye çalışmaması söylendi, ben de onun yaşamını anlamak için yazıyorum” diyor.