Kültür Sanat Lalenin zamanları

Lalenin zamanları

21.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

'İstanbul Lalesiyle Buluşuyor’ etkinlikleri kapsamında açılan “Zamanın Lale Hali” sergisinde lale tüm yönleriyle işleniyor

Lalenin zamanları
YASEMİN BAY

Galeri Apel’in sahibi Nuran Terzioğlu’nun küratörlüğünü üstlendiği, Darphane-i Amire’de açılan “Zamanın Lale Hali” adlı sergi, Türkiye ve  Hollanda’dan günümüzün önde gelen sanatçılarını konuk ediyor.
 
1980’li yıllardan bu yana pek çok ulusal ve uluslararası serginin küratörlüğünü de üstlenen Terzioğlu, “Zamanın Lale Hali” için 1,5 ay gibi kısa bir sürede hazırlandıklarını söylüyor. Lalenin basit bir konu olarak görüldüğünü fakat aslında hiç de öyle olmadığını belirterek sergi konseptini nasıl kurduğunu şöyle açıklıyor Terzioğlu:

“Geçmişi ve geleceği olan bir konu lale.  Zaten o yüzden kabul ettim sergiyi oluşturmayı. Serginin konseptini de zaman üzerine kurdum. Lalenin çok uzun ve çok da tartışılan bir geçmişi var. Hem Hollanda’nın hem de İstanbul’un simgesi haline gelmiş. Sanatçılarımla birlikte 'Zaman üzerine neler yapabiliriz?’i araştırmak istedim.”

Haberin Devamı

16 sanatçı katılıyor
16 sanatçının katıldığı sergideki tüm işlerde lale temasının geçmiş ve bugün, Doğu ve Batı arasındaki bağlara işaret ettiği fark ediliyor ilk bakışta. Lale sadece bir dönemin sembolü olarak değil, sanatçıların bireysel yorumlarının süzgecinden geçerek izleyiciye aktarılıyor.

Terzioğlu, serginin adına ve konusuna uygun olarak zaman kiplerini de kullandığını vurguluyor:

“Sergi alanının yüzeylerini çalışmalarla ilişkilendirmek istedim. Mesela bir platformda eskiye dönük bir iş varsa, onu izleyen platforma yerleştirdiğim çalışma, gelecek zamana dair oldu.”

Kâğıt, metal, kumaş gibi farklı malzemelerin kullanıldığı eserlerin her biri 'lale’ye farklı bir anlam yüklüyor. Sergiye, Türkiye’den Aslımay Altay, Azade Köker, Ayfer Kalsın, Aydan Baktır, Bayram Candan, Engin Akın, Güler Güngör, Gülsün Karamustafa, Kurucu Koçanoğlu, Lerzan Özer, Maria Sezer, Suzy Hug Levy, Selma Gürbüz ve Yıldız Sermet; Hollanda’dan Henny Van Leewen ile Thecla Renders katılıyor.

(0 212) 513 20 35 / Bitiş tarihi: 28 Nisan 2006