Kültür Sanat Mahmut Orhan: Çok eskiden beri Eurovision için sakladığım bir melodiydi

Mahmut Orhan: Çok eskiden beri Eurovision için sakladığım bir melodiydi

24.10.2021 - 15:31 | Son Güncellenme:

Dünya çapında üne sahip olan ve pek çok başarılı projeye imza atan Mahmut Orhan bu akşam Harbiye Açıkhava Tiyatrosunda farklı bir projeye imza atacak. Ünlü caz sanatçısı ve trompetçi Tolga Bilgin ile birlikte orkestral bir konserle dinleyicilerin karşısına çıkmaya hazırlanan Mahmut Orhan aynı zamanda Harbiye'deki ilk konserini verecek. Biz de bu vesileyle hem Mahmut Orhan hem de Tolga Bilgin ile konserin ortaya çıkış hikâyesini konuştuk.

Mahmut Orhan: Çok eskiden beri Eurovision için sakladığım bir melodiydi

İhsan Dindar - Milliyet.com.tr / ihsan.dindar@milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Öncelikle nasılsınız? Dünya genelinde pek çok kısıtlama kalksa da uzun süre evlerdeydik. Bu süreci nasıl geçirdiniz?

Evet, uzun ve zorlu bir süreç geçirdik hepimiz ancak biraz olsun daha normale dönmüş olmak artık daha iyi hissettiriyor. Herkes gibi bende pandemi döneminde evdeydim. Müzik dışında da kendimi iyi hissedecek etkinlikler yaptım. Evde benimle beraber yaşayan kedilerim ve köpeklerim var. Onlarla uzun uzun vakit geçirebildim bu da kendimi çok iyi hissettirdi. Özellikle uzun bir süre sahnede dinleyicilerle birlikte olmamak üzücüydü ama herkesten uzak kaldığımız dönemde de yeni projeler geliştirerek, zamanımı verimli geçirdim.

2021 içinde Fly Above isimli teklinizi yayınladınız. Parça melodisiyle özellikle de yaylı kullanımıyla dikkatimi çekti. Hikâyesini öğrenebilir miyiz? Feel'den sonra Sena Şener'i de yeniden vokalde görüyoruz.

Haberin Devamı

Fly Above keman melodisi aslında çok eskiden beri Eurovision için sakladığım bir melodiydi.  Yaptığım parçaların melodilerinde zaten yaylı kullanıyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla bir iş birliği yaptık ve Sena Şener parçanın sözlerini yazdı. Fly Above benim için çok eşsiz bir parça oldu. Sena Şener ile iş birliği yapmaktan çok keyif alıyorum. Benim müziğimle sesinin çok uyumlu olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ortaya hep keyifli ve güzel işler çıkarıyoruz.

Mahmut Orhan: Çok eskiden beri Eurovision için sakladığım bir melodiydi

Bu yıl uluslararası çalışmalara da imza attınız. Bunlardan biri Kadebostany kaydettiğiniz Take Me to the Moon oldu.  Bu süreçte bu gibi iş birlikleri yapmanın zorlukları nelerdi?

Daha önce Kadebostany ile bir araya geldiğimizde bana Take Me To the Moon parçasını dinletip, hikayesini anlatmıştı. Dinlediğim zaman zaten hemen parçayla ilgili bir şeyler düşünmüştüm. Pandemi döneminde yaptığımız iş birliklerini de online olarak yapabildiğimiz için herhangi bir zorluk yaşamadık. Aslında bu dönem bize ne kadar birbirimizden uzak kalsak da müziğin birleştirici ve iyileştirici bir gücü olduğunu gösterdi.

Pandemi sonrası dönemdeki işlerinizde ortak bir duygu söz konusu oldu mu?

Pandemi dönemi sonrası sahnelerimde olumsuz bir etki yaşamadım. Hatta tam tersi enerjinin daha yüksek olduğunu, insanların bu duyguyu çok özlediğini ve önümüzdeki yıllarda da bu enerjinin artarak devam edeceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Şimdiki sorularım hem Mahmut Orhan'a hem de projede birlikte yer aldığı isim olan Tolga Bilgin'e olacak. İstanbul'un en özel sahnelerinden birinde, özel bir projeyle Harbiye Açıkhava'da sahne alacaksınız. Bu orkestral konserin ortaya çıkış hikâyesini duyabilir miyiz?

Mahmut Orhan: Orkestral konser yapma fikri aslında yeni değil, çok uzun bir süredir yapmak istiyordum.   Bu konseri de Türkiye'nin en önemli sahnelerinden birinde yapmak benim için çok heyecanlı ve özel olacak. Harbiye’de yapılacak olan ilk elektronik müzik sahnesinde yer alacak olmak benim için paha biçilemez bir duygu.

Tolga Bilgin: Konserin hikayesi bizim için Mahmut Orhan ile müzik yapmaya başladığımız günden beri aklımızda olan, beraber hayalini kurduğumuz kendi dünyalarımızı birleştirmek istediğimiz bir evrenden yola çıktı. Ertürk İduğ’ un da birlikteliği ile uzun zamandır doğru zaman ve doğru bileşenlerin bir araya gelmesini bekliyorduk. Birden olgunlaştı, IBB Kültür AŞ desteği ile böyle bir fırsat çıktı ve Aziz Fırat Açar’ın da projeyi omuzlamasıyla sahne aşamasına geldik.

Haberin Devamı

İki bölümden oluşacak bu konserde müzikseverleri nasıl bir içerik bekliyor?

M.O.: Konserin ilk bölümünde 30 kişilik orkestra ile birlikte bugüne kadar yaptığım hit parçaları yeni aranjmanlarla dinleyicilerimize sunacağız. İkinci bölümde ise, DJ setimle birlikte sahnede olacağım.

T.B.: Birbirine uzak gibi görünen tarzları güzel bir armoni içinde bir araya getirmeye çalıştık umarım herkes bizim kadar keyif alır.

Pandemi sürecinde çok sayıda online etkinlik gerçekleştirildi. Başlarda da rağbet görmüştü. Ancak zaman ilerledikçe durumun değiştiğini gördük. Peki şu anda izleyicilerin konserlere reaksiyonu ve katılımı nasıl?

Online etkinlikler bizim de ilk kez deneyimlediğimiz bir şey oldu. Pandemi döneminde insanlarla uzak olsak da bir araya gelmek iyi hissettirmişti ancak sahnede olmak ve o anı yaşamak bambaşka bir duygu. Sahnelerimde herhangi bir düşüş gözlemlemedim. Yaz sezonu özellikle bizim için çok güzel geçti çünkü uzun zamandır hepimiz etkinliklerden uzak kalmıştık. Bunun etkisiyle tekrar kavuşmak hem bana hem de dinleyicilerime çok iyi geldi. Etkinliklerimize yoğun ilgi sayesinde çok keyifli vakitler geçirdik.

Haberin Devamı

2021 bitmeden dinleyicilerle buluşturacağınız yeni bir proje olacak mı?

M.O.: Bu yıl bitmeden yayınlayacağımız bir projemiz var. Amacımız 2021 yılı sonuna kadar bu projeyi dinleyicilerimizle buluşturmak. En kısa zamanda bu güzel haberi sizinle buluşturmayı umuyorum.

T.B.: Performanslarımız tüm hızıyla devam edecek. Olabildiğince müziğimizi seyirciyle buluşturmak istiyoruz.