Kültür Sanat Milliyet Sanat iftiharla sunar: Rezervuar Ördekleri

Milliyet Sanat iftiharla sunar: Rezervuar Ördekleri

30.06.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat, 14. İstanbul Caz Festivali’nin ağır toplarını, konusu İstanbul’da geçen 'Reservoir Ducks’ (Rezervuar Ördekleri) adlı senaryoda bir araya getirdi!

Milliyet Sanat iftiharla sunar: Rezervuar Ördekleri

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Milliyet Sanat dergisi, temmuz sayısında ayın en önemli etkinliklerinden 14. Uluslararası İstanbul Caz Festivali’ni farklı ve mizahi bir yaklaşımla ele aldı. Milliyet Sanat’ın sürekli müzik yazarlarından Berrin Karakaş, 3 - 18 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalin beş ağır topunu; Norah Jones, Antony Hegarty, Robert Plant, Bryan Ferry ve Michael Bolton’ı konusu İstanbul’da geçen “Reservoir Ducks” (Rezervuar Ördekleri) adlı senaryoda bir araya getirdi. Ve ortaya çizer Hicabi Demirci’nin illüstrasyonlarıyla desteklenen çok eğlenceli bir yazı çıktı. Bu beş isim, 'oynadıkları filmin’ kahramanları olarak, Neslihan Bilge’nin tasarladığı sinema afişiyle derginin kapağına taşındı. Jones, Hegarty, Plant, Ferry ve Bolton’ın tadına doyum olmayan sohbetini okumanızı şiddetle öneriyoruz.


Masstival’in dört kadını
Profesyonel müzik dünyasına hiç dahil olmasa da müzik ve resim alanında çok önemli yapıtlar veren bir sanatçı Ertuğrul Oğuz Fırat. Fırat’ı “Op. 53 Gerçek, Simge, Oyun” adlı bestesinin canlı kaydının çıkması vesilesiyle Ufuk Çakmak yazdı. 14 - 15 Temmuz tarihlerinde Parkorman’da düzenlenecek olan Masstival’de sahneye çıkacak olan Lauryn Hill, Sinead O’Connor, Tori Amos ve Avril Lavigne’i, ayrıca 9 Temmuz’da Kuruçeşme Arena’yı coşturacak Shakira’nın portresini de bu sayıda okuyabilirsiniz. Naim Dilmener’in Müzikal Güncesi de Milliyet Sanat’ta...v   Seçim şarkıları...

Seçimlerden hareketle politikanın kültürle çakıştığı noktalar da temmuz sayısında ele alındı. Ayşe Kilimci’nin yazısı, partilerin geçmiş seçimlerde kullandığı şarkılar üzerine bilgilendiriyor okuru. Ahmet Tulgar milletvekili adayı olan İbrahim Tatlıses, Ediz Hun, Osman Yağmurdereli ve Şebnem Schaeffer gibi isimleri yazdı. Konunun sinema ayağını ise “Yarın Bizimdir”, “Zübük” gibi siyasiler ve seçim konularını ele alan filmler üzerinden Agah Özgüç anlattı.  

   

Ücretsiz DVD: Kurdun Günü

Michael Haneke’nin 2003 yapımı filminin başrolünde Isabella Huppert var. Filmde; bir aile tatillerini geçirmek üzere kır evlerine gelir. Ancak birdenbire gerçekleşen ve ne olduğu bilinmeyen  afet sonrasında hayatta kalma mücadeleleri başlar.   Venedik’ten İstanbul’a

Derginin plastik sanatlar sayfaları, Hüseyin Alptekin’in Türkiye’yi “Şikâyet Etme” adlı işiyle temsil ettiği Venedik Bienali ile açılıyor. Ayşegül Sönmez’in bienal izlenimlerini fotoğraf sanatçısı Andreas Gursky’nin 26 Ağustos’a kadar İstanbul Modern’de devam edecek olan sergisi, Bursa’da süren Kuzgun Acar Taş ve Beton Heykel Sempozyumu ile Nikos Economopoulos’un “Balkanlar” adlı sergileri hakkındaki yazılar izliyor. Sanat eseri koleksiyonculuğuyla ilgilenenlerin Aslı Açıkgöz’ün “Koleksiyonerin El Rehberi” adlı yazısını okumasını ayrıca tavsiye ediyoruz.

 

Raskolnikov’un gizemi

Henüz kitabı basılmamış olan genç şairler, Semih Gümüş’ün kaleminden Dostoyevski’nin unutulmaz kahramanı Raskolnikov, Cüneyt Çalışkur’un gözüyle Bilge Karasu ve son şiir kitabı “Tümceler Geliyorum” ile İlhan Berk, Milliyet Sanat’ın edebiyat sayfalarının bu ayki konukları arasında. Yeni sayının en ilginç konularından biri de, '60’lı yıllarda lise öğrencisi olan Gönül Tecim’in edebiyat ödevi olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’a mektup yazışının ve Tanpınar’ın bu mektuba yanıt verişinin öyküsü. Nazlı Eray’ın Eva Peron üzerine kurguladığı yeni ve - tabii ki fantastik - kitabı “Farklı Rüyalar Sokağı” da temmuz sayısını renklendiren isimler.    Kurtarma kampanyası!

Cannes Film Festivali’ni takip eden Atilla Dorsay, Martin Scorsese, Fatih Akın, Stephen Frears ve Wong Kar Wai gibi yönetmenlerin 'unutulmuş filmleri kurtarma kampanyası’nı kaleme aldı. Alin Taşçıyan da Erivan’da düzenlenecek olan Altın Kayısı Film Festivali’nden hareketle Ermeni sinemasını anlattı. Taşçıyan’ın bu ay yeni filmi “Zengin Avcısı” gösterime girecek olan Audrey Tautou ile yaptığı söyleşiyi de okuyabilirsiniz.