Kültür Sanat Mimar Sör Norman Foster, tüm afetzedeler için tasarladı

Mimar Sör Norman Foster, tüm afetzedeler için tasarladı

28.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

18’inci Uluslararası Venedik Mimarlık Bienali, çağdaş mimarlığın kıdemli imzası Sör Norman Foster’ın ‘acil durum sığınağı’ ile büyük ilgi topluyor.

Mimar Sör Norman Foster, tüm afetzedeler için tasarladı

Norman Foster Vakfı imzalı çalışma, “Geleceğin Laboratuvarı” temasıyla Lesley Lokko küratörlüğünde 63 ülkenin katılımı ile düzenlenen bienalde, geçen hafta İtalya’da yaşanan aşırı yağışların yarattığı can ve mal kayıpları ile 36 bin kişinin evsiz kalmasının da etkisiyle büyük ilgiyle karşılanıyor. Foster eserinde hızla inşa edilebilir ve en az 20 yıl dayanıklı çağdaş bir sığınak tasarımı ortaya koyuyor. Vakfın proje için kurduğu Özgün Evler Araştırma Projesi kapsamında çimento grubu Holcim ile iş birliği yaptığı çalışmanın tanıtımının yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin etkilendiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin de gündemi belirlediği bir dönemde yapılmış olmasıyla öne çıkıyor. Birleşmiş Milletler, depremzedelerin günümüz koşullarında ortalama 17 yıl geçici barınma ortamında yaşayabildiğini kaydederken Foster’ın projesinin prototipi, bienalin Giardini alanının ardındaki Marinaressa Bahçeleri’nde incelenebiliyor.

Haberin Devamı

Deezen isimli sosyal medya kuruluşuna verdiği röportajda Sir Foster, şu soruyu kamuoyunun gündemine getiriyor: “Ya eğer daha kalıcı, dayanıklı ve çok büyük unsurlara karşı korumaya sahip ama hızla gerçekleştirilebilecek bir şey olsaydı, ne olurdu?” Venedik Bienali’ne, Türkiye de İKSV ve Kültür ile Turizm Bakanlığı imzasıyla, Sevince Bayrak ile Oral Göktaş’ın Arsenale’de yer alan “Hayalet Hikâyeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” projesiyle katılıyor.