Kültür Sanat Müzik İstanbul’da ‘kök’leniyor

Müzik İstanbul’da ‘kök’leniyor

21.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bu sene 52. kez düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali’nin teması ‘kökler’ olacak. Festival, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanacak.

Müzik İstanbul’da ‘kök’leniyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında, klasik müziğin yıldızlarıyla dolu 25 konserde dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlayacak. Gülsin Onay’ın “veliahtım” dediği genç piyanist İlyun Bürkev’in açılış konseriyle başlayacak festivalde Budapeşte Festival Orkestrası, Festival Strings Lucerne, Mantova Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Macar Ulusal Korosu gibi önemli toplulukların yanı sıra Maria João Pires, Khatia Buniatishvili, Francesco Piemontesi, Jean-Guihen Queyras, István Várdai, Gülsin Onay, Edgar Moreau, Kristóf Baráti, Roby Lakatos gibi solistlerin aralarında olduğu 60’ın üzerinde sanatçı izleyicilerle buluşacak.

Haberin Devamı

Bu yılın teması Kökler, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılına odaklanarak, müzik aracılığıyla bu coğrafyanın kültürel ve tarihi öykülerini aktarmayı hedefliyor. Festival, Macaristan ve Hollanda ile ilişkilerin 100. yılının kutlanacağı Kültür Yılları etkinliklerine de ev sahipliği yapacak. Festivalin Onur Ödülü, 40 yıldır klasik müzik dünyasında önemli bir rol oynayan şef Cem Mansur’a sunulacak. Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Amerika’nın yaşayan en büyük bestecileri arasında gösterilen Steve Reich’a verilecek.

Festivale ev sahipliği yapacak 17 farklı mekân arasında AKM, Avusturya Kültür Ofisi, Babylon, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Deniz Müzesi, Fenerbahçe Parkı, Fransız Sarayı, İstanbul Modern Sanat Müzesi, İş Kuleleri Salonu, Süreyya Operası, Kapalıçarşı, Sent Antuan Kilisesi, Yeniköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Yıldız Parkı yer alacak.

Haberin Devamı

‘Acı ve sevinçlerimiz müziğin içinde’

“Festivali ‘kökler’ teması üzerinden kurguladık. Yaşadığımız coğrafyadaki kültür ve tarihi müzikle aktarmayı hayal ettik. Paylaştığımız acılar ve sevinçlerle birbirimize köklerimizden bağlılığımızı müziğin evrensel diliyle anımsayalım istedik. Festival mekânları, izleyicilerimizi şehrimizin ve topraklarımızın zengin müzik tarihinde unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak. Şehrimizin parklarında her yaştan müziksevere hitap eden ücretsiz konserler, çocuk ve aile etkinlikleri de sunacağız.”